Jesam li pogriješila s objavom recepta za ovu jesensku pitu?
Vani kao da je ljeto, a pita je puna jeseni.
Može da onda zamislimo da kiša lupka po prozoru, a jabuke se bućkaju na prhkom tijestu u pećnici?
Blop. Buć.
Pa izvadite pitu iz pećnice, pa se utopite u mirisu jabuka. Ma, kad je tako dobra, može se jesti i ljeti :)
Pita je u slojevima - prhko tijesto (tutorial, tj upute kako ga napraviti potražite ovdje), zatim dolazi sloj ribanih jabuka, zatim narezanih jabuka, zatim krokant. Malo cimeta, lješnjaka... Neću više, idemo na recept :)
Tijesto
150 g bijelog oštrog
brašna
50 g heljdinog brašna (možete staviti obično bijelo ako nemate heljdino)
prstohvat soli
100 g maslaca
1 jaje
1 žlica kiselog
vrhnja
Prosijte brašno i
sol. Utrljajte maslac da dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte jaje, zamijesite,
dodajte vrhnje i zamijesite do kraja. Zamotajte u plastičnu vrećicu i stavite
hladiti u frižider na 30 minuta.
Zatim razvaljajte i
premjestite u okrugli kalup promjera 26 cm.
Nadjev
600 g jabuka
(naribanih)
3 jabuke narezane na
šnite
cimet
1-2 žlice meda
Jabuke ogulite i
naribajte, posipajte cimetom i pomiješajte s medom. Premjestite na tijesto u
kalupu. Šnite jabuka ravnomjerno
poslažite po naribanim jabukama.
Pecite 60 minuta na
190°C.
Krokant
100 g sjeckanih
lješnjaka
100 g kristal šećera
Kristal šećer stavite
otapati u tavu s debljim dnom (nemojte miješati). Kad šećer postane zlatno žut
(pretvori se u karamel) dodajte lješnjake, promiješajte i smjesu premjestite na
papir za pečenje. Kad se ohladi i stvrdne, komade sameljite ili istucite batićem
da dobijete sitne komadiće krokanta.
Posipajte po pečenoj
i ohlađenoj piti. Poslužite uz tučeno slatko vrhnje.
***
Pie crust:
150 g all purpose flour
50 g buckwheat flour
a pinch of salt
100 g butter
1 egg
1 tablespoon creme fraiche
Sieve the flour and salt. Rub in the butter, add the egg and creme fraiche. Make the dough and refrigerate for 30 minutes. Transfer to a pie plate.
Filling:
600 g apples - grated
3 apples cut into slices
sprinkle of cinnamon
1 -2 tablespoons honey (or sugar, add to taste).
Mix the grated apples with cinnamon and honey and place evenly on the dough. Arrange the apple slices on top of the grated apples.
Bake for 60 minutes on 190°C (the colour should be golden brown when the pie is baked).
Croquant:
100 g chopped hazelnuts
100 sugar
Melt the sugar in a stainless steel pan until golden. Add hazelnuts to the sugar, and pour the mixture on some baking paper. Leave to cool and dry. When it cools, break into pieces and sprinkle over the baked and cooled pie.
Pie crust:
150 g all purpose flour
50 g buckwheat flour
a pinch of salt
100 g butter
1 egg
1 tablespoon creme fraiche
Sieve the flour and salt. Rub in the butter, add the egg and creme fraiche. Make the dough and refrigerate for 30 minutes. Transfer to a pie plate.
Filling:
600 g apples - grated
3 apples cut into slices
sprinkle of cinnamon
1 -2 tablespoons honey (or sugar, add to taste).
Mix the grated apples with cinnamon and honey and place evenly on the dough. Arrange the apple slices on top of the grated apples.
Bake for 60 minutes on 190°C (the colour should be golden brown when the pie is baked).
Croquant:
100 g chopped hazelnuts
100 sugar
Melt the sugar in a stainless steel pan until golden. Add hazelnuts to the sugar, and pour the mixture on some baking paper. Leave to cool and dry. When it cools, break into pieces and sprinkle over the baked and cooled pie.
Mmmm, mogu da osetim miris, predivno deluje!
ReplyDeleteNisi ništa pogriješila sa objavom ovog recepta. Miris jabuka i cimeta kod mene prolazi cijelu godinu, ne čuvam ih samo za zimu :)
ReplyDeleteVolim deserte sa kontrastnim teksturama. Recept se cini savrsenim ...nema greshke ;-)
ReplyDeleteKrasno izgleda. Obzirom da ja čitam post sa vremenskim odmokom , danas je dan baš kako treba za ovu pitu. Srijeda je a vani lijeva kao iz kabla.
ReplyDeleteMa ovo je za sva godišnja doba!
ReplyDeleteHvala za odlican recept - odlično je ispao, a preeeeeeeefin... :-)
ReplyDelete