Kod Emine sam već gostovala. Družile smo se i na njenom starom blogu s jednim tiramisuom, a i na
novom blogu (Happiness is Homemade) s jastučićima punjenim ribizlom. Oba puta sam se provela tako lijepo da sam poželjela druženje ponoviti opet. Ovom prilikom kod mene :)
Emina vas danas časti svojim divnim kolačem s vrhnjem i mislima o tome što ju inspirira u kuhinji. Lijepe riječi koje mogu nadahnuti svakog da se počne baviti onim najfinijim - kuhanjem :)
Kuhinja je
moj mali raj – mjesto u koje se mogu zatvoriti kad sam pod stresom, opustiti se
i
zaboraviti sve brige. Doslovno me obuzmu opojni mirisi biskvita, čokolade i
nježnih krema koji se šire kuhinjom i odvajaju me od stresne svakodnevnice. Divno
je imati mjesto u koje možeš pobjeći kad ti je to potrebno. Kuhanje za mene
nije samo terapija i prilika da zaboravim probleme, ono je za mene čista radost
i rekla bih da je to jedna posebna vrsta ljubavi i strasti – to je ono nešto
što radim srcem i dušom i to se osjeća u onome što pripremam svojim najdražima
koji uvijek rado guštaju u rezultatima mojih eksperimenata. Smatram da nema
koristi od recepta ako mu mi kao kuhari ili slastičari nismo u stanju udahnuti
dušu, dati ono nešto zbog čega će degustatori zadovoljno uzdisati pri svakom
pojedinom zalogaju. I to je ono što me inspirira – želja da uvijek iznova
nadmašim samu sebe i da zadovoljim nepca svojih najdražih. Nekad sam zadovoljna
kako mi nešto uspije a nekad nisam no nikad ne odustajem. I to je ono što bih
preporučila svima: da ne odustaju jer u kuhinji ne postoji riječ nemoguće i ne postoje granice što znači da se uz malo truda i
volje može baš sve što zamislimo. Dakle, „Life is a Kitchen. Put on your
prettiest apron & whip up something incredible!“
Kolač s vrhnjem
Kad sam
prvi put čula za ovaj kolač mislila sam da su neki sastojci nespojivi no čim
sam ga probala oduševila sam se okusima koji su se osjetili u svakom zalogaju. Iako
na prvu možda nikad ne bih spojila kiselo vrhnje i puding u ovoj kombinaciji se
savršeno nadopunjuju. Za recept mogu zahvaliti mami koja je kroz godine
marljivo bilježila recepte da bih ih i sama jednog dana mogla isprobati pa ga
danas dijelim s vama jer ovaj kolač zaslužuje svojih pet minuta slave. Osim što
je sočan i mekan toliko da se topi u ustima, uistinu se brzo priprema i okusi
su fantazija. Poslužite ga svojim gostima u bilo kojoj prilici ili si zasladite
vikend i oduševite sve desertom koji je istovremeno i kreativan i jednostavan.
Sastojci za biskvit:
5 jaja
1 dcl ulja
25 dkg šećera
1 dcl vruće vode
25 dkg brašna
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa
Odvojite
žutanjke od bjelanjaka pa bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Žutanjcima
dodajte šećer i pjenasto ih izmiksajte. Snijeg lagano umiješajte u smjesu od
žutanjaka pa dodajte ulje, vodu i vanilin šećer te izmiksajte. Na kraju dodajte
brašno i prašak za pecivo pa žlicom lagano povežite sastojke.
Kalup
namastite i lagano pobrašnite.
Polovicu
pripremljene smjese ulijte u kalup. U drugu polovicu smjese dodajte kakao i
izmješajte. Sad smjesu od kakaa žlicom nanosite na smjesu koja je već u kalupu i
to tako da radite male hrpice (točkice). Kako ćete nanositi tu smjesu ona će
tonuti na dno kalupa.
Sastojci za fil:
2 pudinga od čokolade
1 l mlijeka
6 žlica šećera
Fil je
zapravo najobičniji puding od čokolade koji skuhate prema uputi s vrećice.
Vrući
puding nanosite na smjesu koja je već u kalupu i to tako da opet žlicom radite
hrpice od pudinga (kao što ste radili i sa kakao smjesom). Puding nanosite direktno
na hrpice od kakao smjese.
Pećnicu
zagrijte na 180°C.
Kolač
stavite u pećnicu i pecite ga nekih 25 do 30 minuta (testirajte čačkalicom).
Gotov kolač
izvadite iz pećnice pa pripremite preljev.
Sastojci za preljev:
4 dcl kiselog vrhnja (prema želji i više)
5 žlica šećera
3 vanilin šećera
Za preljev
samo u posudi pomiješajte sve navedene sastojke: kiselo vrhnje, šećer i vanilin
šećer.
Preljev
istresite na vrući kolač i ravnomjerno ga rasporedite.
Vratite
kolač na još 5 minuta u pećnicu.
Nakon toga
izvadite kolač iz pećnice i ostavite ga da se ohladi.
Kod
posluživanja režite kolač na kocke pri čemu će se lijepo vidjeti uzorci koje
ste napravili opisanim slaganjem biskvita i pudinga. Ne brinite ako ne narežete
lijepe pravilne kocke jer kolač je jako sočan i mekani i užitak je zagarantiran
bez obzira na sve.
U slast!
Mmm, izgleda slasno i sočno.
ReplyDeleteBaš lijepo izgleda, divno gostovanje.
ReplyDeleteEvo da se još jednom zahvalim na pozivu i na krasnom druženju.. i meni je baš bilo drago <3
ReplyDeleteNije mi jasno ovo lagano dodavanje bjelanjaka nakon čega se ta ista smjesa miksa i dodaju još neki sastojci na kraju koji se lagano umješaju? Jel nešto krivo čitam ili? :D
ReplyDeleteOvo nije moj recept (dakle, kolegica je gostovala na mom blogu sa svojim receptom), ali odgovorit ću ja pa ako ćete imati još pitanja mogu vas uputiti i na Eminu, autoricu recepta :)
DeleteDakle, biskvit se radi tako da se razdvoje bjelanjci od žumanjaka. Žumanjcima se dodaje šećer i ta smjesa se miksa tako da postane pahuljasta i prozračna (nekoliko minuta). Ako vas daljnji postupak u tekstu zbunjuje, radite ovako: kad izmiksate žumanjke sa šećerom, toj smjesi dodajte ulje, vanilin šećer, vodu, brašno i prašak za pecivo i samo promiješajte kuhačom ili izmiksajte da se sastojci spoje. Onda one bjelanjke koje imate izmiksajte u snijeg i lagano kuhačom umiješajte u smjesu žumanjaka i brašna. To je to :)
Onda tu smjesu podijelite na pola, u jedan dio dodajte kakao, a drugi dio ostavite ovakav kakav je :)
Ja biskvite više-manje tako radim, ali ako Emini uspijeva ovako kako je napisala u receptu, vjerujem da bi i vama uspjelo :)
Nadam se da sam pomogla, ako imate još pitanja slobodno ostavite komentar ili se javite Emini na njezinom blogu:
http://happinessishomemade95.blogspot.com/