Moja omiljena - meni za rođendan.
Recept je star, vrlo star i provjereno dobar. Sočniju i čokoladniju Sacher tortu nisam probala i meni je najdraža - možda i od svih torti :)
Sastojci (za kalup promjera 24 ili 26 cm):
4 jaja - odvojeno bjelanjci i žumanjci
160 g šećera
160 g maslaca
200 g čokolade - otopljena
110 g oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
mrvica soli
1 žličica ekstrakta vanilije
*
džem od marelica - nekoliko žlica
Žumanjke miksajte sa šećerom da postanu svjetlo-žuti i pahuljasti. Zatim dodajte maslac (sobne temperature) in opet izmiksajte. Čokoladu otopite na pari i dodajte u smjesu s jajima i pomiješajte.
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i malo soli i dodajte u čokoladnu smjesu. Promiješajte. Na kraju dodajte žličicu ekstrakta vanilije.
Bjelanjke izmiksajte u snijeg i lagano umiješajte u gornju smjesu. Izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup i pecite na 180°C. Čačkalicom probajte je li torta pečena.
Gotovu tortu ostavite da se ohladi, ali neka ostane mlaka, tj. lagano topla. Zatim ju prerežite na pola i premažite džemom koji ste zagrijali i razrijedili sa žlicom vode (ili džem jednostavno usitnite štapnim mikserom, tako sam ja). Torta će upiti dio džema pa premažite još jednom. Zatim ju stavite u frižider da se džem stisne.
Nakon toga stavite i gornji dio torte i premažite i cijelu tortu izvana džemom. Opet ju stavite u frižider da se džem stisne.
*
Nakon toga, ako želite, možete ju prelijati čokoladnom glazurom:
100 g čokolade
70 g maslaca
Na pari otapajte čokoladu i maslac i zatim prelijte preko ohlađene torte.
*
Preko još tople čokoladne glazure poslagala sam štapiće od bjelanjaka i kakaa. Neravni su, različite duljine, rustikalnog izgleda. Prirodno, jako fino i ne preslatko. Recept je iz kuharice Bake me a cake (Ginny Roces de Guzman) koju sam dobila od Mirele s bloga LoveAffair .
Put the other half of the cake on the jam filling, and smear the jam over the entire cake. Put into the fridge for the jam to set.
Štapići od kakaa:
3 bjelanjka
prstohvat cream of tartar (ili prstohvatčić soli)
90 g kristal šećera
45 g šećera u prahu
2 žlice kakaa
Miksajte bjelanjke kojima ste dodali cream of tartar (ili sol). Kada postanu pahuljasti, dodajte kristal šećer i miksajte još da budu sjajni i čvrsti. Zatim u bjelanjke prosijte šećer u prahu pomiješan s kakaom i samo promiješajte smjesu da se sve sjedini.
Smjesu premjestite u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom i istiskujte po papiru za pečenje. Pecite 30 minuta na 120°C, ohladite i pažljivo skidajte s papira, režite nožićem na željenu dužinu.
***
For the cake (for a 24 or 26 cm cake pan):
4 eggs (whites and yolks separated)
160 g sugar
160 g butter
200 g chocolate (melted)
110 g all purpose flour
1 teaspoon baking powder
pinch of salt
1 teaspoon vanilla extract
*
a few tablespoons of apricot jam
Beat the egg yolks and the sugar with an electric mixer until light and fluffy. Add butter and beat to combine. Then add melted chocolate, stir to combine. Add flour, baking powder, salt and vanilla extract and stir to combine.
In a separate bowl, mix the egg whites until stiff peaks form. Gently add the egg whites to the chocolate mixture, stir to combine.
Transfer to a prepared cake pan and bake on 180°C using a toothpick test -if a toothpick comes out clean, the cake is baked.
Let the cake cool, and then cut it in half. Add a tablespoon of water to the apricot jam, and heat it on medium fire. Then smear the first half of the cake with the jam, and put it in the fridge for the jam to set. Put the other half of the cake on the jam filling, and smear the jam over the entire cake. Put into the fridge for the jam to set.
*
Chocolate glaze:
100 g chocolate
70 g butter
Melt the chocolate and the butter and pour over the cooled cake.
*
Cocoa meringue sticks (from the cookbook Bake me a cake by Ginny Roces de Guzman):
3 egg whites
a pinch of cream of tartar
90 g sugar
45 g confectioners sugar
2 tablespoons cocoa powder
Combine the egg whites and cream of tartar and beat with an electric mixer until thick and fluffy. Add the sugar gradually and beat until stiff and glossy. Sift together the confectioners sugar and cocoa powder. sprinkle over the egg whites amd gently fold until mixed.
Fill the piping bag with the meringue, and pipe out long lines on non stick baking paper. Bake for 30 minutes on 120°C.
Let the sticks cool, and gently cut them with a knife.
Put the sticks on the cake covered with (still warm) chocolate glaze.
Torta ti prekrasno izgleda, obožavam Sacher tortu!
ReplyDeleteTakođer, hvala puno :)
DeleteSretan rodendan jos jednom :) krasna je :)
ReplyDeleteTnx Mateja :)))
Deleteodlična torta
ReplyDeleteHvala, Snježana :)
DeleteDraga Anja , srećan ti rođendan. A torta je odlična, zaista neprevaziđeni klasik.
ReplyDeleteSlažem se - klasik. Puno hvala :)
DeleteSretan rodjendan draga Anja..
ReplyDeleteSastojci dobrog kvaliteta su kljucni za ovu klasinu tortu.
Tvoja izgleda apsolutno savrseno!
Jasna, puno hvala, drago mi je da ti se sviđa :)))
DeleteKrasno izgleda!
ReplyDeleteHvala! :)
DeleteSretan rođendan! Sacher je i jedna od mojih omiljenih, jako mi se sviđaju ukrasi od bjelanjka i kakaa!
ReplyDeleteHvala Amaterka :))
Deletejako je lijepa i neobična
ReplyDeleteHvala :)
DeleteSretan rođendan! Nema većeg gušta nego kad napraviš tortu za sebe :D
ReplyDeleteAko ih voliš radit- definitivno :D Hvala :)))
Deletebaš je krasna!
ReplyDeleteTnx Tamara :)
DeleteSve najbolje ti želim! Torta je predivna, jako mi je draga, ali ju još nisam sama radila... moram uskoro, pogotovo kad vidim kako je ova tvoja divna :) Oduševljena sam ukrasima i recept za njih obavezno čuvam :)
ReplyDeleteSuper, baš mi je drago :) Isprobaj, nije teško, a zbilja je fina :) Hvala!
DeleteNe znam da li sam ti cestitala na FB- ali srecan rodjendanko jos jednom uz ovu prelepu torticu!:)))
ReplyDeleteMislim da jesi, ali hvala opet :)))
DeleteObožavam Sachericu, tvoja izgleda prekrasno!
ReplyDeleteI ja ju obožavam, postala mi je omiljena :))) Hvala!
DeleteI ja sam sebi pravila sacher za rodjendan! Srecan i sve najbolje! :)
ReplyDeleteNema do rođendana sa sachericom :)))) Hvala!
DeleteMalo kasnim , ali želim ti sve najbolje za rođendan ! A tortica je odlična i jako lijepo izgleda, baš si je super dekorirala !
ReplyDeleteMa hvala puno :)))
DeleteSve najljepše! :) :) :)
ReplyDeleteMeni je to također omiljena torta. Sve Sacherice su mi zbog toga krasne, ali ova tvoja je zbog dekoracije baš posebna!
(Maja)
Hvala! Drago mi je da se slažemo u ukusima :))
Deletefeliz cumpleaños querida Anna Super deliciosa y totalmente bella su torta,saludos y abrazos.
ReplyDeleteMuchas gracias Rosita, te mando besos :)
DeleteKoliki je promer kalupa?
ReplyDeleteZa ove količine koje sam navela dovoljan je kalup promjera 24 ili 26 cm (veličini kalupa treba prilagoditi duljinu pečenja, uvijek isprobajte čačkalicom je li pečeno). Ja sam radila duplu masu i pekla u kalupu 28 cm :)
DeleteHvala! Proveravam uvek, čak i kad je napisano vreme u receptu, rerne su vrlo ćudljive, svaka peče na svoj način :)
DeleteMa nema problema, ja sam zaboravila napisati u receptu, dobro da si pitala :)))
DeleteTorta izgleda fantastično, da ju je bar i meni netko napravio za ročkas :))). Znam da kasnim jer nisam bila baš aktivna u zadnje vrijeme, ali sad napokon sve nadoknađujem i zato ti želim sa zakašnjenjem sretan rođendan i još ljepšu i sretniju godinu pred tobom! <3
ReplyDelete