Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday 25 October 2012

Pumpkin Chocolate Pie





Ova je bila brza. Onako, pekla se tikva i mirisala po cijeloj kući, prelijevao se sirup sa cimetom i rumom, ribala naranča, sjeckala čokolada...
cik - cak -sjeck - sjeck - miješaj sirup - usitni tikvu - umiješaj čokoladu - peci - slikaj i uprljaj sve prste i cijelo lice kad jedeš ovu finu rustikalnu pitu sa sočnim i izuzetno svilenkastim nadjevom od narančaste bundeve i čokolade :)


Ovako nekako izgleda moja priprema, a sastojci i postupak slijede.
Recept je iz mamine bilježnice (opet), ona ga je zapisala na brzinu (iskreno, ne znam čiji je original) i mislim da već dugo čeka na isprobavanje,  a očito je bio dobar dan za lijepe boje i mirise, pa je nastala ova pita :)


                                                                                              ***
Potrebna je jedna bundeva od otprilike 1kg (jer će oguljena i očišćena ispasti oko 750 g)

Sastojci: (kalup promjera 26cm - za 8 komada pite)

  • 500 g lisnatog tijesta
  • otprilike 750g mesa očišćene i pečene bundeve 
  • 100 g šećera
  • 50 ml vode
  • 1 štapić cimeta
  • žličica ruma
  • pola žličice đumbira u prahu (ili svježeg sitno ribanog)
  • 1 žlica sitno ribane narančine korice
  • 100 g tamne čokolade (krupnije sjeckane)



Lisnato tijesto razvaljajte (neka bude malo veće od veličine kalupa), prekrijte folijom i stavite gore grah (da se tijekom pečenja ne digne) i ispecite u kalupu na 200 - 220°C otprilike 20 min (pazite na tijesto, ovisi o jačini vaše pećnice).

Bundevu ogulite, razrežite i pecite na foliji na 200°C dok ne omekša toliko da ju vilicom možete pretvoriti u pire (ja ju nisam miksala, htjela sam ostaviti komadiće da ne bude poput marmelade).

Šećer, vodu, cimet, rum, đumbir promiješajte i na laganoj vatri zagrijavajte da se šećer otopi i da dobijete sirup (tada izvadite štapić cimeta).
Sirup ulijte u pire od bundeve, dodajte narančinu koricu i promiješajte. 
Pireu dodajte i krupnije nasjeckanu tamnu čokoladu.

Smjesu premjestite na pečeno lisnato tijesto i vratite u pećnicu na 10 minuta (180°C).

Napomene:


  • Lisnato tijesto možete zamijeniti prhkim.
  • Čokoladu slobodno i izostavite ili ju iskoristite u obliku glazure ili nekog preljeva.
  • Meni se lisnato tijesto dizalo unatoč tome što je bilo pritisnuto grahom, ali to se uvijek dogodi :D Splasne kad ga izvadite i lagano pritisnete :)
  • Ohladite prije posluživanja :)


                                                                                           ***




28 comments:

  1. Nisam nikad pravila, ali znam da su jako ukusne. Prekrasno izgleda :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, ako odlučiš isprobati, nadam se da će ti se svidjeti :)

      Delete
  2. Ajme meni koja kombinacija!! Čokolada, bundeva i naranča pa još na lisnatom tijestu. Rado bih i ja uprljala prste i lice ovom delicijom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa da, onda se najviše uživa :D Hvala! :)

      Delete
  3. nećeš vjerovat a baš sam razmišljala o takvoj nekoj pitici:)) ajme da mi je jedan komadić :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Evo ti prilike onda da isprobaš :))) Hvala!

      Delete
  4. Te ha quedado de lujo está exquisito y muy lindo me encanta,abrazos y abrazos.

    ReplyDelete
  5. Zvuči kao super kombinacija :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti! :) Meni se spoj okusa svidio :)

      Delete
  6. Inteesantno..ja sam danas takoder pravila nesto slatko od bundeve,no nema cokolade...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš sam vidjela, krasne su te pite u svim oblicima :)

      Delete
  7. Ovo mora da se proba!!! Uffff!!!
    obožavam recepte iz maminih bilježnica! tako su posebni, pogotovo oni koji su stari po desetak godina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, a mora biti dobra jer moja mama ne voli baš kad isprobavam hrpu recepata koji joj nisu skroz po ukusu :D Tako da su tu sastojci s kojima se ne može pogriješit :)

      Delete
  8. Sastojci su odlični i mogu samo zamisliti kako ti je mirisala kuća.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, nekako mi je to i najljepši dio pite - miris. Kad se pekla bundeva, mmm, bilo je krasno :) Hvala!

      Delete
  9. Super je i bez cokolade, a sa cokoladom je SAVRSENA!!! Divno, divno... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, Miki, i meni je super s čokoladom :)

      Delete
  10. Interesantna kombinacija sastojaka, verujem da je jako ukusna ova tvoja pita, a slike su zaista predivne i bas mame:) Pozdrav!

    ReplyDelete
  11. ...ajme koji recept...ovo je divno Anja...volim bundevu na razne načine i slatku i slanu, ljutu... sa čokolodom u kombinaciji je još nisam jela...cimet i bundeva prekrasan spoj a tek kad naranča u cijelu priču uđe..ma savršeno... odličan recept draga... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam ni ja jela s čokoladom prije ove pite, a baš mi se svidjela. Hvala ti :)))

      Delete
  12. What a lovely mix, punpkins and chocolate, I will try it! And the photos are just amazing!

    Papa, Neja

    ReplyDelete
  13. E ovo je jako,jako zanimljiva kombinacija bundeva i čokolada su mi privlačni sastojci skroz,inače navukla sam se na tijesta od bundeve u obliku peciva,vjerujem da bi mi se i ovako jako svidjelo...odlične recepte imaš uvijek se raspametim kod tebe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno, meni je kombinacija isto bila skroz super, a idući put ću tu čokoladu u obliku glazure napravit, da malo promijenim :D
      Zbilja mi je jako drago što ti se sviđaju recepti :*

      Inače, peciva s bundevom nisam probala, al me jaaako mame :)))

      Delete