Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday 9 January 2015

Svečana čokoladna torta / Chocolate cake





Iako nije velika, ova torta stvorena je za ozbiljne ljubitelje čokolade. Savršena za svečane prilike, može biti ozbiljna ako joj dodate koju žlicu ruma, ili sasvim fantastičnog okusa u svojoj jednostavnosti. Ovako bogatih sastojaka, radi se za svečane prilike kada ponosno zauzima mjesto na stolu.



Preporučam da ju dobro ohladite, a prije posluživanja možete ju ostaviti 10-15 minuta na sobnoj temperaturi da se lakše reže i da se otpuste okusi. Torta je čvrsta, kompaktna, a izvana ju ne morate premazivati ganacheom - možete ju prelijati čokoladnom glazurom, ukrasiti tučenim slatkm vrhnjem i voćem - što god poželite :)

Recept sam prvo objavila na stranici Gastro.hr




Sastojci

Biskviti:

100 g maslaca
10 žumanjaka
150 g otopljene čokolade
150 g mljevenih oraha (ili lješnjaka ili badema)
70 g glatkog brašna
10 bjelanjaka – snijeg
200 g kristal šećera
prstohvat soli

Maslac miksajte sa žumanjcima da dobijete prozračnu smjesu (3 – 4 minute). Dodajte otopljenu (i lagano ohlađenu) čokoladu i promiješajte. Zatim dodajte orahe i brašno, promiješajte da se sastojci sjedine.
Bjelanjke uz prstohvat soli miksajte u snijeg postepeno dodavajući šećer. Miksajte toliko dugo da dobijete čvrstu i sjajnu smjesu i da potrošite sav šećer.
Snijeg od bjelanjaka lagano umiješajte u smjesu s čokoladom.
Podijelite masu na 3 dijela. Pecite svaki dio u kalupu promjera 24 cm, otprilike 15 minuta na 180°C.

Krema:

4 žumanjka
2 cijela jaja
210 g kristal šećera
180 g čokolade
250 g maslaca (sobna temperatura)

Žumanjke, jaja i šećer izmiksajte da se sastojci sjedine i smjesa postane pahuljasta. Kuhajte na pari da se šećer otopi, zatim dodajte čokoladu. Kuhajte da se sva čokolada otopi, da se krema zgusne i da se vidi dno posude kada kuhačom miješate kremu (oko 10-15 minuta). Kremu ostavite da se ohladi.
Kad se krema ohladi na sobnu temperaturu, umiksajte maslac, ostavite da se stisne u frižideru.

Premaz – čokoladni ganache:

400 ml slatkog vrhnja
400 g čokolade

Čokoladu nasjeckajte na sitne komadiće. Vrhnje zagrijte do vrenja i prelijte preko čokolade. Ostavite desetak sekundi da se čokolada počne topiti, zatim promiješajte smjesu da se čokolada do kraja otopi. Ohladite u frižideru. Krema će se stisnuti za nekoliko sati, mora biti čvrsta, ali i maziva.
*ako želite nekim okusima aromatizirati ganache, dodajte arome ili okuse u slatko vrhnje kad ga zagrijavate (npr mentu u vrhnje ako želite mentol okus čokolade).

Slaganje:

Kremu podijelite na 2 dijela, prvim dijelom premažite prvi biskvit. Preklopite drugim biskvitom i opet premažite drugim dijelom kreme. Zatim stavite treći biskvit i cijelu tortu premažite čokoladnim ganacheom. Ostavite tortu u frižideru nekoliko sati ili preko noći da se u potpunosti ohladi.




***

Ingredients:

Cake:

100 g butter
10 egg yolks
150 g melted chocolate
150 g ground walnuts (or hazelnuts or almonds)
70 g all purpose flour
10 egg whites
200 g sugar
pinch of salt

Beat the butter with the sugar until light and fluffy. Add chocolate, and incorporate walnuts and flour. Beat the wgg whites with the sugar and salt until stiff peaks form, fold into the chocolate mixture. Divide into three parts and bake each part separately in a cake pan (24cm). Bake for aproximately 15 minutes on 180°C.


Frosting 1:

4 egg yolks
2 whole eggs
210 g sugar
180 g chocolate
250 g butter (room temperature).

Beat the yolks and eggs with the sugar until light and fluffy. Cook over a pot of simmering water until the sugar melts, then add chocolate and cook until the mixture thickens (aproximately 15 minutes). Leave to cool. 
When the frosting is on room temperature, add butter and beat to combine.

Frosting 2 - chocolate ganache:

400 g chocolate
400 ml double cream

Chop the chocolate. Heat the cream until it starts boiling, then pour over the chocolate. Stir to melt the chocolate and refrigerate until you get a thick frosting.

Assembling:

Divide the first frosting in 2 parts. Coat the first sponge with the first part, then cover with the second sponge. Coat with the second part of the frosting, cover with the final sponge. Coat the entire cake with chocolate ganache.



6 comments: