Ponekad vas Božić iznenadi i 8 vrsta kolačića se pretvori u: "Ove godine radim samo tri. Dosta mi je. Ionako se samo povlače po kući tjedan dana i svima dosade...".
Ok, ok, onda shvatite da su vam i tri vrste nekako premalo... "ma kad sam već počela peći, mogla bi još i one kekse, ostalo mi je badema i oraha... A mogla bi se i orehnjača napravit."
I onda se opet približite onoj brojci od skoro 10 vrsta kolača s milijun kombinacija suhog voća i oraščića. Odjednom su vam sve posude zaprljane i nemate više ni čiste odjeće jer vam je svaka majica u stanju čokoladnog šoka. A bome ste i vi u totalnoj šećernoj komi.
Ja sam ove godine našla neku mjeru... otprilike. Mislim da imamo 4 vrste, ili možda 5, tu negdje. Ali pamtit ću ovaj Božić jer je za njega nastala ova torta. Velika čokoladna, kremasta. Hram čokoladi, šećeru, jajima, kuhanim kremama i finim bademima.
Može li bolje od ovog? :)
Sastojci:
Biskvit (kalup promjera 28cm, ispecite 3 ovakva biskvita)
- 4 bjelanjka
- 150 g mljevenih badema (ili oraha/lješnjaka)
- 150 g šećera
- 2 žlice brašna
- žličica praška za pecivo
Bjelanke miksajte u snijeg, na sredini miksanja dodajte polovicu šećera, pa drugu polovicu dodajte pred kraj miksanja. Trebate dobiti čvrsti, sjajan snijeg.
U bjelanjke lagano umiješajte bademe pomiješane s brašnom i praškom za pecivo.
Smjesu izlijte u kalup i pecite 10 minuta na 180°C.
Čokoladna krema: (skuhajte 2 ovakve kreme)
- 7 žumanjaka
- 160 g šećera
- 5 žlica brašna
- 500 ml mlijeka
- 200 g čokolade
- 125 g maslaca
Brašno razmutite u 100ml mlijeka. Žumanjke i šećer izmiksajte pa im dodajte smjesu brašna i mlijeka. Pomiješajte. Zagrijte ostatak mlijeka (400ml), neka bude toplo, ali ipak ne vruće. Mlijeko dodajte u smjesu jaja i brašna uz stalno miješanje. Cijelu smjesu stavite na laganu vatru, dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i kuhajte da se čokolada sasvim otopi i krema zgusne (trebat će vam otprilike 15 minuta). Kad se krema napola ohladi, umiksajte maslac pa ohladite do kraja.
Karamel:
- 200 g kristal šećera
- 200 ml slatkog vrhnja (isključivo životinjskog podrijetla, min. 30% masti)
- malo soli
- maslac (po želji)
Šećer stavite u posudu i otapajte na srednje jakoj vatri. Nemojte miješati šećer nego samo okrećite posudu da se šećer ravnomjerno otopi. Pazite da ne zagori, kad se otopi mora biti svijetlo smeđe boje (zlatne boje). Čim je otopljen, dodajte lagano zagrijano slatko vrhnje. Smjesa će početi prskati i pjeniti se, ali tada miješajte kuhačom da se otope svi komadići šećera. Kuhajte minutu - dvije da se lagano zgusne, zatim prelijte u posudu i dodajte mrrrrvicu soli. Možete staviti i malo maslaca, (ne previše), tada je kremastije i mekanije. Kremu ostavite da se ohladi pa stavite u frižider. Stvrdnut će se, ali će omekšati na sobnoj temperaturi.
Bijela krema:
- 700 ml mlijeka
- 7 žlica brašna (oštrog)
- 300 g šećera
- 125 g margarina za kreme (maslac u ovu kremu ipak ne stavljam jer je prežute boje i slan je)
Slaganje:
Prvi biskvit premažite karamelom (ako je pretvrda onda ju samo žlicom postavite na više mjesta po biskvitu). Zatim na njega stavite cijelu jednu smjesu čokoladne kreme. Poklopite drugim biskvitom, opet stavite karamel, pa opet čokoladnu kremu. Poklopite trećim biskvitom i cijelu tortu premažite bijelom kremom. Ja sam svoju još posipala kokosom, ali to ostavljam vama na izbor. Ako ne želite, bijelu kremu ni ne morate raditi nego možete sve samo premazati čokoladnom kremom.
***
Ingredients:
For the cake (3X)
- 4 egg whites
- 150 g ground almonds
- 150 g sugar
- 2 tablespoons flour
- 1 teaspoon baking powder
Beat the egg whites adding sugar gradually until stiff peaks form. Add almonds, flour and baking powder to the egg whites, combine. Transfer mixture to a 28 cm cake pan, bake for 10 minutes, 180°C.
Chocolate frosting: (2X)
- 7 egg yolks
- 160 g sugar
- 5 tablespoons flour
- 500 ml milk
- 200 g chocolate
- 125 g butter
Mix the flour with 100ml of milk and add it to the egg yolks and sugar - whisk to combine. Preheat the rest of the milk (400ml) and gradually add it to the egg yolks and flour mixture. Add chocolate. Cook over medium high heat until the chocolate dissolves and the mixture thickens (about 15 minutes). Let it cool to room temperature, then add butter and whisk until smooth.
Caramel:
- 200 g sugar
- 200 ml cream (at least 30% fat)
Melt the sugar in a heavy-bottom saucepan. It should turn golden brown. Add the cream to the sugar and whisk until the mixture thickens lightly. Transfer to a bowl, add just a pinch of salt and a bit of butter.
White frosting:
- 700 ml milk
- 7 tablespoons flour
- 300 g sugar
- 125 g unsalted butter
Cook the milk, flour and sugar untl the mixture thickens. Let cool to room temperature, then whisk in butter. Let cool completely.
Assemble cake:
Put the caramel over the first part of the cake, then add th chocolate frosting, and repeat. The third part of the cake should go last. Cover the whole cake with the white frosting.
***
Kad nam već ne pada snijeg, evo torte koja izgleda kao da je prekrivena pahuljicama. Želim vam svima najsretniji Božić :)
Wow!! Bas je krasnaa:) prava bomba!
ReplyDeleteAha, bombastična, ja ne mogu pojest više od jednog komada :D Hvala ti :*
DeleteTorta je divna. I u potpunosti se slažem sa tobom da je dobro nekada promeniti i umesto puno sitnih kolača napraviti ovu lepoticu.
ReplyDeleteSrećni praznici tebi i tvojima i da ih lepo provedeš.
Hvala ti, Zoka, sve najbolje za blagdane želim i tebi :)
DeleteI izgled, i fotka, i verujem i ukus :) Mmmmm.. Srecni praznici i pojedi koje parce i za mene!
ReplyDeleteHvala! Eto, pojela sam danas ;)
Deletenjamy. odličan receptić :D
ReplyDeleteHvala ti puno :)
DeleteKako divno izgleda!! Sve najbolje za praznike :)
ReplyDeleteHvala tiii :))) I tebi sve najbolje!
DeleteTortica izgleda fenomenalno,po sastojcima bih rekla da je preukusna:) Srecni praznici draga :)
ReplyDeleteSretno i tebi i hvala na lijepom komentaru :)))
DeletePredivna torta. Sretni praznici:)
ReplyDeleteHvala Gordana, također :)
DeleteIako baš i nije po mom guštu, zbog karamela, torta jako lijepo izgleda.
ReplyDeleteSretan Božić!
Da, ne odgovara karamel svima, ali on se može i izostaviti pa je torta malo jednostavnija. Hvala, sretno i tebi :)
DeleteKrasna dekoracija, krasan presjek...
ReplyDeleteHvala ti, Jasna! :)
DeleteTorta je krasna :) Sretan Božić :)
ReplyDeleteSretno i tebi, puno hvala! :)))
DeleteSve najbolje i sretne blagdane tebi i tvojima želim !
ReplyDeleteI ja sam krenula sa keksićima i kolačićima isto tako, tri vrste, pa još jednu, ... :)
Torta ti je odlična, bogata, ukusna, dobra , i jako lijepo izgleda !
Hvala, Branka, sve najbolje i tebi! :)
DeleteAnja, gledam ovu torticu, gledam moje brdašce sitnih kolačića. Slatki su al mislim da je jedna-ali-vredna torta odlična ideja!
ReplyDeleteKako ti to praviš! Svaka čast!
Uživaj draga moja!
Čuj, Nevena, tvoji kolačići mogu biti samo prefini ;)
DeleteAli hvala ti puno, puno, a isto toliko sreće ti želim u novoj :)))
Prava božićna tortica. Znam da komentiram sa zakašnjenjem ali je prekrasna. Svaka čast na trudu i rezultatu! Šteta što kasnim pa mi sad više ne možeš poslati komad da probam :)
ReplyDeleteEto, ako ću je opet raditi, javljam ti ;) Puno hvala :)
Delete