Kad radim s tijestom, želim da bude savršeno. Jer, pruža mi neopisivu sreću i zavjetovala sam se, iskreno i snažno, da ga neću iznevjeriti.
Volim ga osjetiti kako diše, ako sam u njega stavila kvasac. No, više od svega, volim ga zato što mi dopušta da ga žustro mijesim po 30 minuta, a ne naljuti se na mene. Dapače, postaje još bolje.
Tijesto za štrudlu nije zahtjevno. Dodajte glatkom brašnu malo soli, ulja ili masti, tople vode i nadjenite ga čime želite. Nema mudrosti. Nema izgovora. Ali ima fizičkog rada.
Naime, tijesto za štrudlu najbolje je ako se mijesi dugo. Još duže...i još duže. Mijesite ga po pola sata, premažite smjesom od maka, zarolajte i pecite.
Jedina loša stvar je što vam možda nitko neće povjerovati da ste ga radili sami. Kog briga. Sačuvajte tajnu za sebe :)
Tijesto:
1 kg glatkog brašna
prstohvat soli
6 žlica ulja
4 žlice otopljenog maslaca ili masti
1 žlica octa
oko 600ml tople vode
Pomiješajte brašno, sol i dodajte ulje, maslac, ocat te malo
vode. Počnite mijesiti tijesto i dodavajte vodu po potrebi da se upije svo
brašno. Nastavite mijesiti, morate dobiti glatku kuglu tijesta (ostat će
ljepljivo), ja mijesim otprilike 20 minuta. Nakon toga, tijesto premažite
uljem, prekrijte plastičnom folijom ili većicom i ostavite da stoji pola sata.
Nakon pola sata, tijesto izvadite na pobrašnjen pamučni stoljnjak. Lagano ga razvaljajte valjkom i dalje razvlačite rukama podvlačeći ruke ispod tijesta da dobijete tanko i prozirno tijesto. Razvučeno tijesto premažite vrućim maslacem i ostavite da se maslac upije.
Nadjev:
500 g maka
prstohvat soli
200 g šećera
600 ml kiselog vrhnja
200 g otopljenog maslaca
100 ml vrućeg mlijeka
2 žumanjka
2 bjelanjka (snijeg)
Mak prelijte vrućim mlijekom. Dodajte otopljeni maslac, sol, šećer, vrhnje i žumanjke - promiješajte. Dodaje snijeg od bjelanjaka i promiješajte. Premažite razvučeno tijesto, zarolajte, premjestite u namašćenu tepsiju i pecite otprilike 60 minuta na 200°C.
Dough:
1 kg cake flour
6 tablespoons cooking oil
4 tablespoons melted butter or lard
1 tablespoon vinegar
sprinkle of salt
warm water
Add salt, oil and vinegar to the flour and stir to combine. Slowly start adding water until you make a medium soft dough. Sprinkle some oil over the dough so it won`t stick and cover it with plastic foil. Let it set for 30 minutes. After that, the dough should be very soft and tender (even softer than pizza dough).
Take a cotton tablecloth and sprinkle some flour over it. Then gently roll out the pastry only to form a smaller circle. The next step only includes your hands - lift the edges of the pastry and put your hands beneath it stretching the pastry slowly and carefully. It should stretch without cracking, and the result should be a very thin, delicate pastry that is almost transparent. Smear the dough with 150g of melted butter and leave it for aproximately 30 minutes until the dough absorbs the butter.
Filling:
500g poppy seeds
pinch of salt
200 g sugar
600 ml creme fraiche
200 g melted butter
100 ml hot milk
2 egg yolks
2 egg whites
Pour the hot milk over the poppy seeds. Add melted butter, salt, sugar, creme fraiche and egg yolks. Stir to combine. Beat the egg whites until stiff peaks form and gradually add them to the poppy seed mixture.
Spread the mixture evenly on the stretched pastry, roll and bake on 200°C for aproximately 60 minutes.
predivna je
ReplyDeleteMak. <3 Svakako ću probati, ako ne tijesto, onda barem ukradem tvoje punjenje. ;)
ReplyDeletePredivno izgleda :)
ReplyDeleteNisam nikad jela štrudlu sa makom. Savršeno izgleda ;)
ReplyDeleteKrasna štrudla, odlično tijesto i nadjev po mojoj mjeri !
ReplyDeleteIzvrsno!
ReplyDelete