Moje omiljeno prhko tijesto + jagode + sir + bijela čokolada = lagana, osvježavajuća torta od sira koja ima okus kao neka nježna bijela čokolada s jagodama kakvu obožavam :)
Sastojci:
Prhko tijesto:
- 200 g glatkog brašna
- 100 g maslaca
- 5 žlica šećera (stavila sam šećer u prahu)
- 1 jaje
- žlica jogurta ako mislite da je tijesto pretvrdo
Od svih sastojaka zamijesite tijesto, razvaljajte ga između 2 komada papira za pečenje (nije obavezno, ali olakšava posao) i stavite ga u kalup promjera 26 cm*, ispikajte vilicom i prekrijte folijom. Pecite 15 - 20 minuta na 180° C. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi u kalupu.
Krema:
- 500 ml vrhnja za šlag
- 2 šlag fixa
- 500 g svježeg sira
- otprilike 100 g jagoda*
- otprilike 4 - 5 žlica šećera u prahu*
- aroma vanilije
Vrhnje za šlag izmiksajte u šlag s dodatkom šlag fixa (da krema može stajati) i šećera, dodajte svježi sir i jagode koje ste prije toga usitnili štapnim mikserom (da se dobije krema od jagoda). Sve zajedno još malo izmiksajte da se sastojci povežu, dodajte aromu vanilije i stavite na ohlađeno tijesto u kalupu za torte (dakle, nemojte skidati obruč). Tortu stavite u frižider na hlađenje nekoliko sati.
Glazura od bijele čokolade:
- 100 g bijele čokolade (ja sam stavila mliječnu jer sam samo do nje trenutno mogla doći)
- 3 žlice ulja
Čokoladu i ulje otopite na pari i prelijte prko dobro ohlađenog kolača koji je još uvijek u kalupu! Kad se čokolada malo stisne, uzmite najtanji nož za torte, namočite ga u vruću vodu i laaagano nožem odvojite rub torte od obruča. Stavite u frižider dok se torta u potpunosti ne ohladi i stisne.
*Napomene:
-Šećer i jagode sam stavljala otprilike, dakle, po okusu. Količina tih sastojaka nije bitna za tortu, pa su mjere okvirne.
-Tortu možete slagati i u kalupu promjera 24 cm pa će biti malo viša, jer ovako je srednje visine.
-Ako želite, u kremu stavite želatinu. Tada će torta biti čvršća i lakše podnijeti transport, jer bez želatine mora stalno biti u frižideru. Ja nekako više volim ovaj kremastiji okus, a i tortu sam radila za desert doma i nije trebala biti čvršća.
A Nevena s bloga Hleb i Lale me izazvala da vam otkrijem:
Tri stvari koje koristim kod kuhanja:
fotić, makar je sve to strogo amaterski ;), setove omiljenih zelenih i žutih zdjela u kojima isprobavam bojati sve što mogu, a najviše kreme i to nekim prirodnim sastojcima, i odnedavno štapni mikser jer me uhvatila manija pripremanja smoothiea i jedenja voća u tekućem obliku :D
A tri stvari koje bih htjela imati su:
termometar da konačno mogu radit super praline s točno otopljenom čokoladom; jedan veeeeliki porculanski stalak za tortu sa staklenim poklopcem (za malo hedonizma) i hm... mislim da malo bolji tanki nož za torte ili multipraktik. Naime, ja još uvijek sve radim ručno, mijesim, sjeckam, sve sve sve :D
Tko zna, možda je u tome i čar :)
Nevena, hvala, a vi uživajte! :*
Odlično i osvježavajuće! Mljac!
ReplyDeleteJe, lagana je skroz :)
DeleteKako divno izgleda! Jagode, pa sir i bijela cokolada, ovo samo moze biti fantasticno. Super prezentacija.
ReplyDeleteHvala, meni je ta kombinacija isto super :)
DeleteOvo je bas jedna prava, letnja tortica, jos kad se fino rashladi bude poput najlepseg sladoleda, i meni se isto svidja verzija cheesecake-a koja se samo ohladi a ne pece. Od stvari koje si nabrojala, volela bih da mozda isto nabavim taj stalak sa staklenim poklopcem, mada mi fali i termometar i multipraktik.:)))
ReplyDeleteMa nekako sam htjela nešto jednostavno napraviti... volim ja i one pečene cheesecakeove, al htjela sam ovu kombinaciju :)
DeleteHvala :)
May i have a slice it looks so delicious
ReplyDeleteSure, I`m just sorry that my recipes aren`t in english.. I should probably start translating them :)
DeleteFantastikus Anja!
ReplyDeleteOvo je pravi test za moj karakter, na dijeti sam:) Al nema razloga da moj mužić ne uživa:) Pravim!!!
Ajme, sva se raznježim kad dobijem tako lijepe komentare :) Hvala, a s dijetom probaj ovako: jedi nešto fino slatko samo subotom ili nedjeljom. Ja to radim i život je lakši :) A i zato recepte objavljujem tako rijetko :D
DeleteJoj sve sam probala, jedino mi ova varijacija na temu UN pomaže... Više volim da jedem nego da vežbam tako da moram da platim:) Izdržaću valjda... Biće interesantno čitati i gledati sve lepote koje pravite, održavati blog i ostati na dijeti:):):)
DeleteSretno onda, nadam se da ćeš uspjeti :) Ja sam pokušavala ići na dijete, al nemam discipline, sad vježbam s Jillian Michaels :D
DeleteNabavi neke njezine dvd-e, žena je ko stroj, jako te izmori :D
Jako fina i lagana letnja poslastica:) Super kombinacija jagoda sa belom cokoladom :)
ReplyDeleteHvala puno :)))
DeleteI meni su najdrazi kolaci sa prhkim tijestom...Dopadaju mi se pastelne boje na tvojoj tortici!
ReplyDeleteHvala, a boje su prema okusu, dosta nježne :)
Deletekrasan! čizkejk mi je najdraži kolač :)
ReplyDeleteHvala, Tamara, meni je tamo negdje među najboljima, jako visoko na listi :D
DeleteVolim cheesecake, a posebno sa belom cokoladom... Odlicno izgleda! :)
ReplyDeleteHvala, Miki, meni se isto jako sviđa kombinacija s bijelom čokoladom :)
DeleteOvo je po meni definitivno savršena kombinacija,predivna tortica.
ReplyDeleteHvala, jednostavne kombinacije su najljepše :)
Deletedivna je, kao neki rozi oblačak!!
ReplyDeletehaha, da, takva je i tekstura, prozračna :)
DeleteTorta ti je prekrasna, radim nešto slično tako da znam da mora da je dobra :)
ReplyDeleteHvala :)))
DeleteDivna je <3 volim ove jednostavne tortice koje ti uljepšaju vikend :) sve što si navela da bi željela imati - želje su nam iste :) pogotovo stalak za tortu sa staklenim poklopcem! :)
ReplyDeleteHvala ti, nadam se da će nam prijatelji čitati komentare pa da za neke rođendane dobijemo te željene stvarčice ;)))
DeleteoVAKVE TORTICE NAJVISE VOLIM!
ReplyDeleteHvala, meni su isto fine! :)
DeleteNajbolja kombinacija na svetu <3 jagode/maline i bela cokolada mmm
ReplyDeleteHvala ti, meni je isto kombinacija prefina, jako nježna :)
Delete