Sjećam se da je nekad baka radila orehnjače. Oraha smo uvijek imali i njezine orehnjače su bile dvije velike "štruce" pune nadjeva. Pečene baš taman, sočne i slatke. S vremenom su te veeelike orehnjače ipak postale... prevelike, pa je mama počela raditi ove, mini orehnjače i, na moj zahtjev, makovnjače.
Meni vam makovnjača nema "ono nešto" ako nije prepuna nadjeva zbog kojeg puca po šavovima (skoro doslovno) i ako nije sočna i mekana toliko da se, poput pjenice, rastapa pod prstima. Ovakva orehnjača/makovnjača ispunit će vam baš te želje, ostat će meka i sočna i tjedan dana nakon što je pečena, samo ju dobro zamotajte, ušuškajte i neka vas finom aromom razveseli svakog jutra :)
Sastojci:
Tijesto:
- 1 kg glatkog brašna
- 50 g kvasca
- 200 g šećera
- 6 žumanjaka
- 150 g maslaca
- 2 - 3 žlice ruma
- prstohvat soli
- 500 ml mlijeka (otprilike)
- korica naranče/limuna
Kvasac ostavite da se diže u malo toplog mlijeka. Za to vrijeme dobro izmiksajte žumanjke sa šećerom, rumom i maslacem. U smjesu s jajima tada dodajte brašno, koricu naranče i dignuti kvasac te, uz postupno dodavanje mlijeka, zamijesite meko tijesto. Mijesite ga neko vrijeme, mora se mijesiti dok se ne naprave mjehurići prilikom miješenja i treba biti meko (otprilike kao za pizzu). --> možda će vam trebati malo više mlijeka ili brašna, pripazite samo da tijesto ostane meko i ne gnjecavo (ali ostat će ljepljivo).
Tijesto ostavite da se diže otprilike sat - dva (u toplom prostoru), tj. dok se ne udvostruči u veličini.
Nakon toga, podijelite tijesto na 8 ili 5 dijelova (ovisi koliko orehnjača/makovnjača želite) i oblikujte hljepčiće te ih opet ostavite da se dižu na toplom.
Napomena!!!
Mjere za nadjeve su navedene tako da sa svakim nadjevom možete napuniti svih 5 većih ili 8 manjih štruca. Odaberite onaj koji vam se više sviđa ili smanjite količine pa punite pola - pola: pola orasi, pola mak, kako želite :)
Nadjev - orasi:
- 700 g mljevenih oraha
- malo mlijeka
- malo maslaca
- šećer
- vanilija
- 1 žlica ruma
- grožđice, brusnice natopljene u rumu (po želji)
- 6 bjelanjaka
Sve su količine (osim oraha i bjelanjaka) okvirne jer trebate probati okus. Dakle, s orasima pomiješajte šećer (nekoliko žlica šećera, prema okusu), dodajte vaniliju, 3 - 4 kriške maslaca, rum, grožđice i 3 - 4 žlice mlijeka. Sve to stavite na laganu vatru i, uz stalno miješanje, zagrijavajte da se maslac otopi.
U lagano ohlađenu smjesu lagano umiješajte snijeg od 6 bjelanjaka.
Nadjev - mak:
- 700 g maka (sitno mljevenog)
- malo mlijeka
- malo maslaca
- šećer
- vanilija
- 1 žlica ruma
- grožđice / brusnice natopljene rumu (po želji)
- 6 bjelanjaka
Ovdje je postupak malo drukčiji nego s orasima - s makom pomiješajte nekoliko žlica šećera, dodajte 3 - 4 kriške maslaca, vaniliju, grožđice, rum. Tu smjesu prelijte s malo vrućeg mlijeka, samo toliko da se mak natopi, ali ne smije plivati u mlijeku.
Zatim izmiksajte bjelanjke u snijeg i lagano ih umiješajte u mak.
Slaganje:
Nakon što su se hljepčići tijesta digli, uzimajte jedan po jedan i razvaljajte ih na pobrašnjenoj površini - razvaljajte u više - manje kvadratni oblik. Ne morate preširoko ni predugačko razvaljati.
Svako razvaljano tijesto premažite nadjevom po želji - premažite cijelo tijesto koje ste razvaljali. Zatim ga rolajte u "štrucu" i istodobno pritišćite prstima rub tijesta kako vam nadjev ne bi iscurio. Kada je "štruca" nadjevena, možete ju i lagano dodatno razvući da bude dulja.
Premjestite ju u pleh na papir za pečenje, sve premažite žumanjkom i pecite otprilike 30 minuta na 180°C (do zlatno - smeđe boje). Ostavite da se potpuno ohladi pa režite.
***
Ingredients:
- 1 kg cake flour
- 50 g fresh yeast
- 200 g sugar
- 6 egg yolks
- 150 g butter
- 2 - 3 tablespoons rum
- pinch of salt
- 500 ml milk
- orange/lemon zest
Let the yeast activate in a few tablespoons of warm milk. In the meantime, beat the egg yolks with the sugar, rum and butter. Then add flour, orange zest, yeast, and slowly add milk - stir to combine. Make a soft dough (it should be as soft as pizza dough) and let it rise until it doubles in size. After that, divide the dough in 5 or 8 buns and let them rise.
--> Combine the measurements for the filling as you want, I wrote the measurements so you could fill all 8 rolls with each filling.
Filling - walnuts:
- 700 g ground walnuts
- milk
- butter
- sugar
- vanilla extract
- 1 tablespoon rum
- raisins (soaked in rum)
- 6 egg whites
Beat the egg whites until soft peaks form, then slowly add the egg whites to the walnut mixture, stir to combine.
Filling - poppy seed:
- 700 g finely ground poppy seeds
- milk
- butter
- sugar
- vanilla extract
- 1 tablespoon rum
- raisins (soaked in rum)
- 6 egg whites
Beat the egg whites until soft peaks form, then slowly add them to the walnut mixture, stir to combine.
Assemble:
When the 8 buns of dough have risen, take one by one and roll them in a square form. Smear the filling on each one and roll them pressing firmly so the filling wouldn`t come out.
Smear every roll with egg yolks and bake until golden, about 30 minutes, 180°C.
Bas su mi slatke u tom mini izdanju, mozda mi je za mrvicu drazi fil sa makom... ali zajedno idu jako lepo u paru.:))) Sve najlepse u Novoj godini tebi i tvojima!:)))
ReplyDeleteI meni je draži fil s makom ;)
DeleteSve najbolje i tebi :))))
Meni i makovnjača i orehnjača moraju pucati po šavovima od nadjeva. zato su mi i super ove tvoje mini verzije.
ReplyDeleteBaš mi je drago da se slažemo :D Hvala!
DeleteJa se ne bih mogla odluciti, volim obe varijante. Imam mak u ormaru, mogla bih probati jednu uskoro. Prekrasno izgleda, divne slike i prezentacija.
ReplyDeleteSamo probaj, hvala na komentaru :)))
DeleteAnja predivne su ti,ovako u mini verzijama još su mi simpatičnije..predivna mi je tvoja prezentacija..sve najljepše ti želim u Novoj godini!
ReplyDeleteHvala, i meni su puno simpatičnije ovako male :D Puno sreće i tebi! :)
DeleteMmmm, njamii, prefino izgledaju!
ReplyDeleteHvala, hvala :)))
DeleteObozavam minijaturne desertice, ove tvoje strudlice su preslatke:)
ReplyDeleteSrecni praznici draga:)
Također želim puuuno sreće i hvala na komentaru :)))
DeleteSlažem se s tobom, moraju biti bogate nadjevom. meni osobno nisu neki kolači koje volim, ali moji vole, pa ću češće raditi. Ove mini mi se strašno sviđaju, ljepše izgledaju. Pinam.
ReplyDeleteSretna ti 2013-a godina!
Tako je, pune nadjeva :D Hvala ti puno i sretno i tebi :)))
DeletePrava domaća makovnjača i orehnjača, ne znam koju više volim, a ove mi se jako sviđaju. Bilježim !
ReplyDeleteSretnu Novu godinu i sve najbolje tebi i tvojima želim !
Hvala na lijepom komentaru, sve najbolje želim i tebi :)))
DeleteKoji divni kolači! još mnogo takvih zelim u novoj godini!
ReplyDeleteHvala puno, uvijek me razvesele lijepi komentari :)
DeleteOdlično izgledaju orehnjača i makovnjača, ja sam radila i onu sa lješnjacima i bademima!
ReplyDeleteSve najbolje draga Anja u Novoj 2013. g. od srca želim !
Sve najbolje želim i tebi Nada, a ova ideja za lješnjake i bademe je odlična i moram isprobati :))) Hvala!
DeleteJaoooj, ti mini kolaci. Brze i vise se jedu :) Volim obe, ali nekako mi je mak drazi. Valjda zato sto me podseca na moju baku... Sve najbolje u narednoj godini. Da ti cela bude kao sweet heart :)
ReplyDeletePuno hvala na lijepom komentaru i željama, sve najbolje i tebi :)
DeleteSavrseno, ovakve kolacice obozavam!!!
ReplyDeleteSve najbolje u Novoj :)
Sve najbolje i tebi, hvala ti :)
DeletePredivno izgledaju i teško bi de mogla odlučiti koja mi je draža;) Sve najbolje u Novoj Godini!
ReplyDeleteSve najbolje i tebi i hvala na komentaru :)
Delete