Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday 7 December 2012

Zlevanka s tikvom :)





Ovaj je za tetu Vesnu koja je dala recept i koji mi se svidio čim sam kolač probala. Zapravo, ni ne znam je li ovo kolač ili je neka vrsta pite? Zapravo, najsličniji je zlevanki, pa će to od sada i biti. Ali, kako god bilo, s tikvom/bučom/bundevom je. I fino je, jako fino :)


U originalu ne ide bundeva već batat, ali, čim sam probala znala sam da ću raditi i s njom. Ne mogu odlučiti koja mi se verzija više sviđa,  a razmišljam i da probam s kuhanom mrkvom :))
Moram napomenuti da je kolač jako sočan, ali se lijepo reže pa je pogodan i za izrezivanje u različitim oblicima i za transport.

Uz fini čaj i mrvicu šećera u prahu, zagrijat će vam hladan dan, kako je i meni jer sam ju pripremala u subotu navečer, nakon maratonskog pravljenja adventskih vjenčića čije slike vam ostavljam kao inspiraciju nakon recepta :)





                                                                     ***

Sastojci:

  • 640 g kuhane tikve / batata
  • 400 ml mlijeka
  • 200 ml ulja
  • 4 jaja
  • sok 1 naranče (ja sam stavila sok od 3 mandarine)
  • ekstrakt vanilije
  • 340 g integralnog brašna
  • 200 g kukuruznog brašna 
  • 140 g šećera
  • žličica praška za pecivo
  • malo cimeta i đumbira u prahu
  • prstohvat soli
  1. Skuhajte tikvu da postane mekana. Štapnim mikserom ju usitnite. Ostavite da se malo ohladi, zatim dodajte mlijeko, ulje, jaja, sok od naranče i ekstrakt vanilije. Sve dobro promiješajte.
  2. Pomiješajte obje vrste brašna, dodajte šećer, prašak za pecivo, cimet, đumbir i prstohvat soli.
  3. Smjesi od brašna dodajte smjesu s tikvom i dobro izmiješajte pjenjačom.
  4. Izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup/protvan i pecite na 190°, 30 minuta (ostat će malo vlažan iznutra, ali takav treba biti).

____________________________________________________________________

Ingredients:

  • 640 g cooked butternut squash or sweet potato
  • 400 ml milk
  • 200 ml cooking oil
  • 4 eggs
  • juice of 1 orange
  • vanilla extract
  • 340 g whole wheat flour
  • 200 g cornmeal
  • 140 g sugar
  • 1 teaspoon baking powder
  • pinch of ground cinnamon and ginger
  • pinch of salt
  1. Cook the butternut squash (or sweet potato) until soft and then mash it with a potato masher. Let it  cool, then add milk, oil, eggs, orange juice and vanilla extract. Mix to combine.
  2. Whisk together whole wheat flour and cornmeal, add sugar, baking powder, cinnamon, ginger and salt.
  3. Combine the two mixtures, whisk so there are no lumps.
  4. Bake for 30 minutes, on 190°C (it should still be moist inside).
                                                                          ***









23 comments:

  1. krasna zlevka, a i vjenčići :)

    ReplyDelete
  2. Zlevanka predivno izgleda, slike su prelijepe. Vjencici su krasni, hvala na inspiraciji.

    ReplyDelete
  3. Vjenčići su prekrasni! Zlevanku nisam nikad probala, super su mi ove sa srcem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evo prilike da probaš, ovo nije ona tradicionalna zlevanka sa sirom, ali je isto toliko fina, hvala :)

      Delete
  4. Recept mi je zanimljiv i verujem da je preukusan, a vencici su prekrasni i originalni:)

    ReplyDelete
  5. Nesto slicno jos nisam pravila; hvala na ideji - izgleda odlicno!

    ReplyDelete
  6. Jako mi primamljivo izgleda ova zlevamka baš zato što nije sa sirom, sigurno ću ju probati;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! ja ih volim u svim oblicima i okusima :)

      Delete
  7. Anja, divna je! Ja obožavam sve s tikvama :)

    ReplyDelete
  8. Jako volim zlevanku i ova bundeva ju je sigurno još više oplemenila.
    Jako fino Anjči:)
    I svaka čast na vencima!!

    ReplyDelete
  9. Obožavam zlevanku samo nikad nisam probala bundevu u kolačima pa se pitam kakav bi to okus bio. Jako lijepo izgleda i divno si dekorirala zlevanku. Što se vijenčića tiče, svi svu preeeedivni ali ovaj posljednji zlatni me osvojio. Što ti je sve trebalo za izradu ovih vijenčića, čime si lijepila kuglice gore i slično?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probaj bundevu, meni je okus divan, kremast, pomalo sladak, a ne preintenzivan :)

      Na ove gornje vjenčiće sam sve kuglice, mašne i svo lišće lijepila silikonskim ljepilom. Za to ti treba onaj "pištolj" u koji ubacuješ silikonske umetke, pa ga uključiš u struju i silikon omekša, pa možeš sve lijepiti.

      A za ovaj zlatni - na slamnati kolut samo vezala kuglice. oko svake kuglice sam stavila komad konca i privezala za kolut i to je to :)

      Hvala ti!

      Delete
  10. Tek sad vidim ovaj recept - i jako mi se sviđa, stavljam na popis za isprobavanje! :)

    ReplyDelete
  11. Zanimljiv recept...moram isprobati !

    ReplyDelete