Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday 18 February 2014

Tiramisu s domaćim piškotama/ Tiramisu with homemade ladyfingers

 
Još sam prošlog ljeta ovaj recept objavila kod ArtOnMyWay. Tada sam se neko vrijeme bavila domaćim piškotama - onim finim, mekanim i nježnim zamjenama za sve kupovno. Sjetila sam se ovog recepta neki dan i shvatila da ga još nisam objavila na svom blogu, a obožavam ga. Jaja su termički obrađena, nije presladak, savršen je za toplije dane, a možete ga poslužiti i kad se želite igrati da ste odrasli pa ispasti face pred onima koji kao "ne vole slatko". Zavoljet će nakon ovog tiramisua, garantiram vam.

Kad bih mogla, mirisala bih svaki dan na svježe pečene keksiće, na sočni čokoladni biskvit i na jagode te naribane jabuke. Kad bih mogla mirise svoje kuhinje pretočiti u parfem – učinila bih to odmah. - napisala sam to u tekstu koji je pratio ovo gostovanje kod Artonmyway, a stojim iza toga i danas :)
 
Krema
4 žumanjka
100 g šećera
500 g mascarpone sira
250 g slatkog vrhnja
ekstrakt vanilije
Žumanjke i šećer izmiksajte da smjesa postane pahuljasta i svijetle boje (miksajte nekoliko minuta). Premjestite ih u posudu i kuhajte na pari da se krema zgusne (kuhajte 10 – 15 minuta). Kremu stalno miješajte, gotova je kad se šećer u potpunosti otopi i kad postane gusta.
Gotovu kremu ostavite da se ohladi. U hladnu kremu umiješajte mascarpone (možete i lagano izmiksati). Zatim istucite vrhnje u šlag i umiješajte ga u kremu s jajima i mascarponeom. Dodajte i ekstrakt vanilije pa promiješajte.
Piškote
3 jaja (odvojeno bjelanjci od žumanjaka)
70 g šećera
50 g oštrog brašna
40 g škrobnog brašna (gustina)
1 žlica gorkog kakaa (nije obavezno)*
 
Bjelanjke odvojite od žumanjaka. Bjelanjcima dodajte šećer i miksajte da dobijete čvrstu, sjajnu i glatku smjesu. Zatim toj smjesi dodavajte jedan po jedan žumanjak  i svaki put lagano umiksajte.
Brašno i škrobno brašno promiješajte i lagano kuhačom umiješajte u smjesu s jajima i šećerom. Tada dodajte i lagano umiješajte kakao.
Smjesu premjestite u običnu vrećicu i odrežite vrh vrećice (napravite malu rupicu). Možete ju staviti i u slastičarsku vrećicu s najmanjim okruglim nastavkom. Istiskujte smjesu na pleh obložen papirom za pečenje. Možda će vam se činiti da vam je rupica premalena, ali istiskujte količinu smjese u širini palca ruke, smjesa će se i raširiti. Piškote neka vam budu u duljini koju želite. Pecite 5 – 6 minuta na 200°C. Pripazite da vam piškote ne zagore.
Domaće piškote su mekanije i moraju se do kraja ohladiti prije upotrebe.
*ako ne želite, ne morate dodavati kakao u piškote. Onda ga samo izostavite i, nakon što istisnete smjesu na pleh, dobro ih posipajte šećerom u prahu, pa ispecite.
 
 
Slaganje
crna kava
rum
Skuhajte običnu crnu (tursku kavu) i dodajte joj žlicu ruma. Svaku piškotu s jedne strane vrlo lagano umočite u kavu (jer su domaće piškote malo tanje i mekanije), i stavljajte jednu do druge* Premažite piškote kremom, pa poredajte još jedan red piškota, pa opet premažite kremom. Ostavite da se u potpunosti ohladi u frižideru. Prije posluživanje obilno posipajte gorkim kakaom (ako želite).
*Piškote možete i samo poprskati kavom.
Domaće piškote možete zamijeniti i kupovnima.
 
 
***
 
Custard
 
4 egg yolks
100 g sugar
500 g mascarpone cheese
250 g double cream
1 teaspoon vanilla extract
 
 
Mix the yolks with the sugar until light and fluffy. Place over a pot of simmering water and cook until the custard thickens (10-15 minutes) stirring constantly. Leave to cool.
When the custard is cooled, add mascarpone cheese and whipped cream. Add vanilla extract and fold to combine.
 
Ladyfingers
 
3 eggs (yolks and whites separated)
70 g sugar
50 g all purpose flour
40 g corn flour
1 tablespoon cocoa powder (you can leave that out if you don`t want cocoa ladyfingers)*
 
 
Separate the yolks from the whites. Add sugar to the whites and mix until stiff peaks form. Then add one yolk at a time, mixing after every yolk.
Sift the flour and the corn flour and gently fold into the egg mixture. Add cocoa powder and fold to combine.
Transfer the mixture to a pastry bag wih the smallest round tip. Pipe out the mixture the size of your thumb. Bake for 5-6 minutes on 200°C but be careful because the ladyfingers burn easily! Let them cool completely.
 
*you don`t have to add cocoa powder to your ladyfingers. If you don`t like it, just skip that step and sprinkle the ladyfingers with powdered sugar generously before baking.
 
Assembling
 
black coffee
rum
 
Line the ladyfingers in a bowl.
Make some black coffee and add a tablespoon of rum. Lightly sprinkle the ladyfingers with coffee or just immerse one side of the ladyfinger in coffee.
Smear one half of the custard over the ladyfingers and add another layer of ladyfingers and sprinkle with coffee. Smear the other half of the custard, sprinkle with cocoa powder and refrigerate for at least 2 hours.
 

15 comments:

  1. Vec duze vreme planiram da napravim piskote. Super ti je recept :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno :) Samo hrabro, super su domaće!

      Delete
  2. Divno, a posebno mi se sviđa "naopaka" prezentacija, baš savršena!

    ReplyDelete
  3. Anja, prelepo... Svaka čast za domaće piškote. Ja sam ih jednom kao pravila, ali nisam bila zadovoljna rezultatom. Nedavno sam negde opet naišla na recept i pomislila kako opet moram probati... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Miki... :))) Meni je ovaj recept zbilja uspješan, fine su samo puno mekše i nježnije od kupovnih. Hvala :)

      Delete
  4. obožavam tiramisu! ovaj s domaćima piškotama sigurno je fantastičan

    ReplyDelete
  5. Super je recept.
    kada izbaciš parfem na tržište javi, ja ga prva kupujem ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obavezno ;) Neki miris ruma i čokolade, može? :)) Hvala!

      Delete
  6. Odlično izgleda, nisam nikad radila domaće piškote

    ReplyDelete
  7. Bila je to baš krasna suradnja, u goste si donijela odličan recept a fotke su savršene. Hvala još jednom što si mi došla u goste.. nadam se da ćeš jednom doći u goste i na novi blog :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bit će mi drago :) Hvala na pozivu :*

      Delete
    2. Ti se samo javi kroz koje vrijeme kad budeš stigla, poziv uvijek stoji :*

      Delete