Moj Božić miriše na grožđice u rumu, cimet u vinu i svježe pečene kolačiće od domaćih namirnica. Takav je i ovaj vijenac.
Ponosna sam na svako tijesto koje se uspješno pretvorilo u zamamnu slasticu, jer je ono najbolji dokaz nježnosti koje sam u njega unijela. Zato u božićno i novogodišnje vrijeme s veseljem ističem baš ovaj recept koji je spoj recepta za tijesto za moju omiljenu makovnjaču (moje omiljeno dizano tijesto) te aromatičnog punjenja od cimeta, narančine korice i maslaca.
Ovim sam receptom gostovala u Sensa magazinu, broju za prosinac. Svakako preporučam da nabavite taj broj i da uživate u njihovim divnim sadržajima i receptima. :)
Tijesto
500 g glatkog brašna
25 g svježeg kvasca
100 g šećera
3 žumanjaka
180 g maslaca
3 žlice ruma
prstohvat soli
250 ml mlijeka (otprilike)
korica 1 naranče/limuna
Kvasac ostavite da se
diže u 100ml toplog mlijeka. Za to vrijeme dobro izmiksajte žumanjke sa
šećerom, rumom i maslacem. U smjesu s jajima dodajte brašno, koricu naranče i
dignuti kvasac te, uz postupno dodavanje mlijeka, zamijesite meko tijesto. Treba
biti meko i glatko, ali ne gnjecavo (ako zatreba, dodajte još brašna ili
mlijeka).
Tijesto ostavite da se
diže otprilike 1-2 sata (u toplom prostoru), tj. dok se ne udvostruči u
veličini.
Nadjev
5 žlica smeđeg šećera
2 žlice cimeta (najbolje cejlonskog)
10 žlica otopljenog maslaca
naribana korica jedne naranče
Pomiješajte cimet i
šećer, dodajte otopljeni maslac i koricu naranče. Promiješajte. Podijelite
nadjev na dva dijela.
Slaganje
Tijesto podijelite na dvije kugle. Svaku kuglu razvaljajte u pravokutnik debljine
otprilike 0.5 cm. Svaki pravokutnik u potpunosti premažite nadjevom (premaz je
tanak). Zarolajte premazano tijesto u štrudlu i po dužini ju prerežite kroz
slojeve (ali ne dokraja). Obje štrudle ispletite kao da pletete pletenicu i
oblikujte u vijenac. Premažite razmućenim jajetom i posipajte smeđim kristal
šećerom.
Pecite na 180°C, 25
minuta.
***
Dough
500 g all purpose flour
25 g fresh yeast
100 g sugar
3 egg yolks
180 g butter
3 tablespoons rum
a pinch of salt
250 ml milk (aproximately)
1 lemon or orange (zest only)
Leave the yeast to rise in 100ml of warm milk. Beat the egg yolks with the sugar, rum and butter. Add flour, lemon zest, salt, and yeast. Gradually start adding milk and make a soft dough. Leave the dough to rise for 1-2 hours in a warm kitchen.
Filling
5 tablespoons brown sugar
2 tablespoons of cinnamon
10 tablespoons melted butter
1 orange (zest only)
Stir together the sugar, cinnamon, melted butter and orange zest. Divide in 2 parts.
Assembling
Divide the dough into 2 equal parts. Roll out each part in a rectangle shape about 0.5 cm thick. Smear every rectangle with the filling ang roll into a strudel. Cut every strudel lenghtwise (but dont cut it in half, just cut through the layers), make a braid and form a wreath. Smear with a beaten egg and bake on 180°C, 25 minutes.
prekrasan je
ReplyDeletemiriše dovde :) odličan
ReplyDeleteTo su i meni omiljeni mirisi Bozica, a dizana tijesta s cimetom su meni kao lijek.
ReplyDeleteSve najljepse za blagdane
Divan je!
ReplyDelete