Popularni thumbprint cookies svoje su ime dobili po udubljenju koje palcem ruke napravimo u kuglici tijesta. Iako je meni praktičnije to udubljenje raditi drškom kuhače, te tehničke "specifikacije" ovog kolačića nisu toliko bitne.
Bitna je njegova hrskava, masnija struktura, fini prepečeni oraščići izvana i svježi pekmez kojim se pune.
Ovaj recept je pravi zimski, božićni. No, nećete pogriješiti ako ga napravite i u bilo koje doba i svako jutro pojedete keks ili dva uz čaj. Meni su ovo jedni od omiljenih keksića :)
Sastojci
250 g maslaca (sobna
temperatura )
250 g šećera
2 žumanjka
2 bjelanjka
+1 cijelo
jaje ako je smjesa suha
1 žličica ekstrakt vanilije
500 g glatkog brašna
150 g pekmeza (po želji, ja sam koristila od marelice)
150 g preprženih i sjeckanih oraha/lješnjaka/badema
Miksajte maslac i šećer da dobijete pahuljastu i kremastu smjesu (nekoliko minuta).
Dodajte žumanjke i vaniliju, miksajte da se smjesa poveže. Na kraju dodajte brašno i
mijesite da se dobije masno, tvrđe tijesto (ako je smjesa presuha i ne možete umijesiti svo brašno, dodati još
jedno jaje). Smjesu stavite u frižider na 1h.
Ohlađeno tijesto izvadite i radite kuglice veličine oraha. Na kuglicama
napravite udubinu (ja tu udubinu radim drškom kuhače). Svaku kuglicu uvaljajte u
lagano umućeni bjelanjak (samo da se bjelanjak razbije), pa u sjeckane
lješnjake.
Pecite otprilike15 minuta na 180°C (da na dnu budu zlatno
smeđe boje).
Kad su keksići pečeni i ohlađeni, udubinu napunite pekmezom (ja pekmez stavim u
slastičarsku vrećicu i istiskujem u udubljenje).
*Napomena:
ako
primijetiti da se udubljenje u keksićima tijekom pečenja smanjuje (jer se
masa ipak malo diže), onda samo drškom kuhače tijekom pečenja malo produbite
udubljenje.
***
Ingredients:
250 g butter
250 g sugar
2 egg yolks
2 egg whites
+ 1 whole egg if the dough is too dry
1 teaspoon vanilla extract
500 g all purpose flour
150 g jam (I used apricot)
150 g toasted and chopped nuts (walnuts/hazelnuts/almonds)
Beat the butter with the sugar until light and fluffy. Add yolks and vanilla, beat to combine. Add flour and knead a dough (if the mixture is too dry and you can`t form a dough, add another egg). Refrigerate for 1 hour.
When the dough is cooled, form walnut size balls. Press a thumbprint into each ball, roll each ball into a slightly beaten eggwhite, and sprinkle with chopped nuts.
Bake for aproximately 15 minutes on 180°C (so that the bottom of the cookie is golden).
When baked, fill each indentation in the cookie with jam.
No comments:
Post a Comment