Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, 13 June 2014

Gastrosfera: Čokoladna torta bez brašna/ Chocolate flourless cake


U dvije kriške koliko sam pojela - ova me torta osvojila. Okusi su jaki, torta je zasitna, pa ju ne preporučam onim ljubiteljima laganih slastica koji paze na svaku kaloriju i višak na trbuščiću. Kao i većina torti koje jako volim, ona se radi rjeđe, ali u njoj se uživa u potpunosti. Torta je sočna u unutrašnjosti, a svakako preporučam da ju jedete s nekim voćem ili osvježavajućom kremom. 
S druge strane, možete ju samo posipati gorkim kakaom i uživati u potpunosti okusa :) 

Recept za ovu tortu prvo je objavljen na portalu Gastro.hr.Tamo, također, možete pronaći i intervju samnom, a od sada nadalje i moje recepte jednom mjesečno. 


Sastojci - torta: 

400 g čokolade
 240 g maslaca
8 jaja
400 g šećera
3 žlice ruma
Čokoladu i maslac otopite, ostavite da se ohladi (da smjesa bude mlaka).
Odvojite žumanjke i bjelanjke.
Žumanjke dobro izmiksajte s polovicom šećera (da postanu pjenasti) i dodajte rum. Promiješajte. U smjesu sa žumanjcima umiješajte otopljenu čokoladu i maslac da se sve sjedini.
Bjelanjke i drugu polovicu šećera istucite u čvrsti snijeg – prvo dodajte pola šećera, pa na polovici miksanja, ostatak.
Lagano umiješajte bjelanjke u smjesu s čokoladom.
Izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup, promjera 26 cm.
Pecite otprilike 60 minuta, na 170°C. Provjerite je li torta pečena tako da uronite čačkalicu u sredinu – kad čačkalica izađe van vlažna, s grudicama tijesta, gotovo je.
Ostavite da se u potpunosti ohladi. Vrh torte će popucati, ali to je normalno.




Krema

         300 g čokolade
         300 ml slatkog vrhnja
         200 ml slatkog vrhnja – tučenog u šlag
         +jagode

Čokoladu sitno nasjeckajte. Slatko vrhnje zagrijte da bude kipuće i prelijte preko čokolade. Dobro promiješajte da se sva čokolada otopi. Kad se krema ohladi i zgusne, umiješajte vrhnje tučeno u šlag.

Premažite kremu preko torte, dodajte jagode ili neko drugo voće (po želji).


***
Cake:

400 g chocolate
240 g butter
8 eggs
400 g sugar
3 tablespoons rum

Melt the chocolate and the butter. Let cool slightly.
Separate the whites from the yolks.
Beat the yolks with one half of the sugar until ligh tand fluffy, then add rum. Add the melted chocolate and butter, stir to combine.
Beat the egg whites with the other half of the sugar until stiff peaks form.
Bake for 60 minutes, test: insert a  toothpick - if it comes out moist with lumps of batter, it` done.
Let cool completely.

Chocolate ganache:

300 g chocolate
300 ml double cream
200 ml whipped cream
strawberries

Chop the chocolate into small chunks. Heat the double cream and pour over the chocolate. Stir until all the chocolate melts. Let cool. After it cools and thickens, add whipped cream.
Decorate with strawberries or any other fruit. 




12 comments:

  1. Preslasno izgleda - a nisam čokoman :D Jedva čekam priliku za probu :) I bravo za Gastro! Super je intervju i jedva čekam tvoje recepte tamo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. E pa hvala puno, od jednog ne-čokomana to puno znači :)

      Delete
  2. Za pojam da je nešto bez brašna saznala sam tek kada sam počela pisati blog. Do tada sam smatrala da su fini kolači sasvim normalno bez brašna: jaja, šećer, orasi, čokica i drugo, ali ne i brašno.:) Ovo divno izgleda i točno mogu osjetiti okus na nepcu. Koja jačina, baš kako treba!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slično je i kod mene bilo! Klasične torte bez brašna s orasima su uvijek bile hit kod nas doma :) A ova je baš bomba, jaka i zasitna :) Hvala ti!

      Delete
  3. Izgleda predivno i bombasticno :))

    ReplyDelete
  4. Pročitala intervju, čestitam ;). I bravo za tortu, baš je po mom guštu.

    ReplyDelete
  5. Čestitke na novoj suradnji. Recept je super.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Recept je skroz po mom guštu, hvala :)

      Delete