Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday 16 December 2014

Gastrosfera: Kukuruzna zlevka/ Cornmeal cake





Ne radimo tako često slastice koje ujedno možemo poslužiti i za doručak ili užinu – osim ako nemate ništa protiv komada čokoladne torte prije jutarnje kave. 

No, ova starinska zlevka savršeno funkcionira kao fina slastica nakon ručka ili sladak doručak uz šalicu čaja. Priprema ne može biti jednostavnija, a od „opreme“ trebate dvije posude, vagu, žlicu i pjenjaču. 

.... i recept za ovaj savršen okus djetinjstva :)

Recept je prvo objavljen na portalu Gastro.hr



Sastojci:

200g kukuruznog brašna
100 g glatkog bijelog pšeničnog brašna
150 g šećera
2 jaja
200ml ulja
200 ml mlijeka
1 prašak za pecivo
1 žličica ekstrakta vanilije

Za posipati:

4 žlice mljevenih oraha/lješnjaka

Preljev:

400 ml kiselog vrhnja (najbolje milerama)
3 jaja

      Obje vrste brašna i šećer promiješajte. Dodajte jaja, ulje, mlijeko, prašak za pecivo i ekstrakt vanilije i promiješajte pjenjačom da dobijete glatku smjesu.
      Smjesu izlijte u tepsiju (dimenzije otprilike 35x20cm) i ravnomjerno rasporedite.
      Po smjesi ravnomjerno posipajte mljevene orahe ili lješnjake.
      Preko oraha prelijte smjesu od vrhnja i jaja, ravnomjerno i pažljivo rasporedite žlicom.
     Pecite na 180°C, 25-30 minuta (ovisno o jačini pećnice, zlevka treba biti zlatne boje)

***

Ingredients:

200 g cornmeal
100 g cake flour
150 g sugar
2 eggs
200 ml oil (you can use olive oil)
200 ml milk
40 g baking powder
1 teaspoon vanilla extract

Sprinkle with:

4 tablespoons ground walnuts or hazelnuts

Topping:

400ml creme fraiche
3 eggs

Mix together the flours with the sugar. Add oil, eggs, milk, bakking powder and vanilla extract. Stir to combine. Pour the mixture into a prepared pan (35x20cm) and sprinkle with ground walnuts.
For the topping, combine eggs with creme fraiche, and gently pour over the batter in the pan using a spoon.
Bake on 180°C for 25-30 minutes (until golden).

3 comments:

  1. Krasno izgleda. Mi samo doma uvijek radili slanu zlevanku, spremam recept.

    ReplyDelete
  2. Sasvim jedinstven recept koji bi trebalo probati.Ffino izgleda u tvojoj izvedbi!

    ReplyDelete