Nek vam je sretan Uskrs. :)
Torta je od mrkve, ista onakva kakvu već imam na blogu - Mrkvica , pa ću samo prepisati recept. Za tortu sa slike u ovom postu, radila sam duplu masu i dvaput pekla. U receptu su sastojci navedeni za samo jednu tortu.
Sastojci (kalup promjera 26
cm):
- 250 g oštrog brašna
- 6 g praška za pecivo
- pola žličice cimeta
- pola žličice mljevenog đumbira (ili svježeg, ali sitno naribanog)
- prstohvat soli
- 350 g maslaca
- 250 g šećera
- 3 jaja
- 120 ml soka od naranče
- ekstrakt vanilije
- 500 g sitno naribane mrkve
- 100 g prepečenih lješnjaka + oraha
- 100 g brusnica + grožđica (natopljenih u rumu)
Omekšali maslac i šećer miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje i izmiksajte. Zatim dodajte sok od naranče, aromu vanilije i promiješajte. Dodajte naribanu mrkvu, lješnjake i orahe te brusnice i grožđice koje ste prethodno ostavili da se neko vrijeme namaču u rumu.
Prosijte brašno, prašak za pecivo, cimet, đumbir i sol, zatim smjesi s mrkvom polako dodajte brašno i lagano izmiksajte da se spoje svi sastojci.
Smjesu premjestite u namašćen i pobrašnjen kalup i pecite 50 minuta na 180°C (ali probajte čačkalicom je li pečeno, ovisi o jačini pećnice).
Pečenu tortu ostavite da se U POTPUNOSTI ohladi.
Krema od sira:
- 500 g krem sira
- 300 g šećera u prahu
- korica 1 naranče (sitno naribana)
- 500 g slatkog vrhnja
Krem sir, koricu naranče i šećer pomiješajte žlicom/kuhačom dok ne dobijete glatku smjesu. Ako vam je krema premekana ili pretekuća (ili jednostavno želite više kreme), dodajte tučeno slatko vrhnje i još jednom pomiješajte. Kremu premažite preko ohlađene torte.
***
Ingredients:
- 250 g all purpose flour
- 6 g baking powder
- half a teaspoon of cinnamon
- half a teaspoon of ginger
- a pinch of salt
- 350 g butter
- 250 g sugar
- 3 eggs
- 120 ml orange juice
- vanilla extract
- 500 g grated carrots
- 100 g toasted walnuts + hazelnuts
- 100 g cranberries + raisins (soaked in rum)
Mix the butter with sugar until light and fluffy. Add one egg at a time, mix constantly. Add orange juice, vanilla extract, stir to combine. Then add the carrots, walnuts/hazelnuts and cranberries/raisins.
Sieve the flour, baking powder, cinnamon, ginger and salt and add it to the carrot mixture. Stir to combine.
Bake in a prepared pan, for about 50 minutes, on 180°C.
Let it cool completely.
Cream cheese frosting:
- 500 g cream cheese
- 300 g powder sugar
- 1 orange zest
- 500 g whipped cream
Odlicno, ovo cu probati da napravim... smekam carrot cake vec dugo!
ReplyDeleteSamo naprijed, ova torta mi je zbilja jaaako dobra, a ja sam inače tip za čokoladne deserte! ;)
DeleteOd kako je Jelena na svom blogu objavila recept za tortu od mrkve imam namjeru da je napravim ali uvijek "zastranim" u čokoladnim tortama. Bilo me je malo strah i od maskarpone sira ali od kako sam ga probala više nemam razlog da odlažem.
ReplyDeleteSrećan Uskrs.
Ja inače u ovoj torti ne koristim mascarpone sir nego običan krem sir (npr philadelphia ili abc sir), pomiješam ga sa šećerom i dodam tučeno slatko vrhnje ako mi krema ispadne premekana.
DeleteSamo bez straha, okus će sigurno biti odličan :)
Mnogo volim Carrot Cake, a ova tvoja izgleda božanstveno! Srećan Uskrs, draga!
ReplyDeleteTakođer :) Hvala na komplimentu :)))
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteVolim mrkvu u svim kombinacijama.Moja bolja polovica radi jako slicnu tortu i ja se davim u njoj.Fino ti izgleda torta i fotke su ti najs :-)
ReplyDeleteEh, fotke su onakve kakve mi fotić dopušta, ali hvala ti :)
DeleteI istina, torta je super da se udaviš u njoj jer je baš jaka i čvrsta, zasitna :D
Sretan Uskrs! Nisam još probala deserte s mrkvom, ali mislim da je krajnje vrijeme da se odvažim.
ReplyDeleteSamo probaj, ako ti se sviđaju sastojci, nema razloga da ne napraviš :)
DeleteNikako da se usudim da isprobam sargarepu u slatkoj varijanti, ali ovaj tvoj kolac predivno izgleda!
ReplyDeleteZbilja je jako dobra, mrkva se zapravo ni ne osjeti. To je više sočan spoj svih sastojaka i fino se osjete začini (cimet i đumbir) :)
DeleteHvala!
Sretan Uskrs!
ReplyDeleteHvala, Tina! Sretan i tebi :)
DeleteJako volim slastice sa mrkvom, a ova torta je odlična i baš si je prekrasno napravila. Sretan Uskrs ti želim !
ReplyDeleteI meni je super, a kako sam negdje i napisala, ja sam tip za čokoladne deserte. Hvala, sretan i tebi! :)
DeleteI meni je već dugo na listi za probati. Pravila sam neke kolače sa mrkvom i baš su mi se dopali...
ReplyDeleteIsprobaj, ako ti se sviđaju kolači s mrkvom, onda će ti se svidjeti i torta. :)
DeleteSretan Uskrs Anja, sa zakašnjenjem:)
ReplyDeleteJako lepo izgleda ovako rustično sa tom čokoladom gore:)
E ta čokolada mi je najdraži dio :D
Deletehvala :)
Deliciosa tarta.
ReplyDeleteUn saludo.
Gracias por tu comentario, Irmina. Saludo :)
DeleteOvo ti je fantastično, mnogo volim kolače i torte sa šargarepom. <3 I izvini što ti nisam čestitala Uskrs na vreme. Srdačan pozdrav.
ReplyDeleteHvala ti puno i zbilja se ne moraš ispričavati :))))
Delete