Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Saturday, 30 March 2013

Torta od mrkve za Uskrs / Carrot Cake for Easter



Nek vam je sretan Uskrs. :)

Torta je od mrkve, ista onakva kakvu već imam na blogu - Mrkvica , pa ću samo prepisati recept. Za tortu sa slike u ovom postu, radila sam duplu masu i dvaput pekla. U receptu su sastojci navedeni za samo jednu tortu.




Sastojci (kalup promjera 26 cm):

  • 250 g oštrog brašna
  • 6 g praška za pecivo
  • pola žličice cimeta
  • pola žličice mljevenog đumbira (ili svježeg, ali sitno naribanog)
  • prstohvat soli
  • 350 g maslaca
  • 250 g šećera
  • 3 jaja
  • 120 ml soka od naranče
  • ekstrakt vanilije
  • 500 g sitno naribane mrkve
  • 100 g prepečenih lješnjaka + oraha
  • 100 g brusnica + grožđica (natopljenih u rumu)
Omekšali maslac i šećer miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje i izmiksajte. Zatim dodajte sok od naranče, aromu vanilije i promiješajte. Dodajte naribanu mrkvu, lješnjake i orahe te brusnice i grožđice koje ste prethodno ostavili da se neko vrijeme namaču u rumu.

Prosijte brašno, prašak za pecivo, cimet, đumbir i sol, zatim smjesi s mrkvom polako dodajte brašno i lagano izmiksajte da se spoje svi sastojci.

Smjesu premjestite u namašćen i pobrašnjen kalup i pecite 50 minuta na 180°C (ali probajte čačkalicom je li pečeno, ovisi o jačini pećnice).
Pečenu tortu ostavite da se U POTPUNOSTI ohladi.
Krema od sira:
  • 500 g krem sira
  • 300 g šećera u prahu
  • korica 1 naranče (sitno naribana)
  • 500 g slatkog vrhnja
Krem sir, koricu naranče i šećer pomiješajte žlicom/kuhačom dok ne dobijete glatku smjesu. Ako vam je krema premekana ili pretekuća (ili jednostavno želite više kreme), dodajte tučeno slatko vrhnje i još jednom pomiješajte. Kremu premažite preko ohlađene torte.




                                                                           ***

Ingredients:

  • 250 g all purpose flour
  • 6 g baking powder
  • half a teaspoon of cinnamon
  • half a teaspoon of ginger
  • a pinch of salt

  • 350 g butter
  • 250 g sugar
  • 3 eggs
  • 120 ml orange juice
  • vanilla extract
  • 500 g grated carrots
  • 100 g toasted walnuts + hazelnuts
  • 100 g cranberries + raisins (soaked in rum)
Mix the butter with sugar until light and fluffy. Add one egg at a time, mix constantly. Add orange juice, vanilla extract, stir to combine. Then add the carrots, walnuts/hazelnuts and cranberries/raisins.
Sieve the flour, baking powder, cinnamon, ginger and salt and add it to the carrot mixture. Stir to combine.
Bake in a prepared pan, for about 50 minutes, on 180°C.
Let it cool completely.

Cream cheese frosting:
  • 500 g cream cheese
  • 300 g powder sugar
  • 1 orange zest
  • 500 g whipped cream
Mix the cream cheese with the powdered sugar, and orange zest. Add whipped cream if you think that the frosting is too soft.






25 comments:

  1. Odlicno, ovo cu probati da napravim... smekam carrot cake vec dugo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samo naprijed, ova torta mi je zbilja jaaako dobra, a ja sam inače tip za čokoladne deserte! ;)

      Delete
  2. Od kako je Jelena na svom blogu objavila recept za tortu od mrkve imam namjeru da je napravim ali uvijek "zastranim" u čokoladnim tortama. Bilo me je malo strah i od maskarpone sira ali od kako sam ga probala više nemam razlog da odlažem.
    Srećan Uskrs.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja inače u ovoj torti ne koristim mascarpone sir nego običan krem sir (npr philadelphia ili abc sir), pomiješam ga sa šećerom i dodam tučeno slatko vrhnje ako mi krema ispadne premekana.
      Samo bez straha, okus će sigurno biti odličan :)

      Delete
  3. Mnogo volim Carrot Cake, a ova tvoja izgleda božanstveno! Srećan Uskrs, draga!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Također :) Hvala na komplimentu :)))

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Volim mrkvu u svim kombinacijama.Moja bolja polovica radi jako slicnu tortu i ja se davim u njoj.Fino ti izgleda torta i fotke su ti najs :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, fotke su onakve kakve mi fotić dopušta, ali hvala ti :)
      I istina, torta je super da se udaviš u njoj jer je baš jaka i čvrsta, zasitna :D

      Delete
  6. Sretan Uskrs! Nisam još probala deserte s mrkvom, ali mislim da je krajnje vrijeme da se odvažim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samo probaj, ako ti se sviđaju sastojci, nema razloga da ne napraviš :)

      Delete
  7. Nikako da se usudim da isprobam sargarepu u slatkoj varijanti, ali ovaj tvoj kolac predivno izgleda!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zbilja je jako dobra, mrkva se zapravo ni ne osjeti. To je više sočan spoj svih sastojaka i fino se osjete začini (cimet i đumbir) :)
      Hvala!

      Delete
  8. Replies
    1. Hvala, Tina! Sretan i tebi :)

      Delete
  9. Jako volim slastice sa mrkvom, a ova torta je odlična i baš si je prekrasno napravila. Sretan Uskrs ti želim !

    ReplyDelete
    Replies
    1. I meni je super, a kako sam negdje i napisala, ja sam tip za čokoladne deserte. Hvala, sretan i tebi! :)

      Delete
  10. I meni je već dugo na listi za probati. Pravila sam neke kolače sa mrkvom i baš su mi se dopali...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isprobaj, ako ti se sviđaju kolači s mrkvom, onda će ti se svidjeti i torta. :)

      Delete
  11. Sretan Uskrs Anja, sa zakašnjenjem:)
    Jako lepo izgleda ovako rustično sa tom čokoladom gore:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. E ta čokolada mi je najdraži dio :D
      hvala :)

      Delete
  12. Replies
    1. Gracias por tu comentario, Irmina. Saludo :)

      Delete
  13. Ovo ti je fantastično, mnogo volim kolače i torte sa šargarepom. <3 I izvini što ti nisam čestitala Uskrs na vreme. Srdačan pozdrav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno i zbilja se ne moraš ispričavati :))))

      Delete