Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sunday 28 December 2014

Vijenac s cimetom/ Cinnamon braided wreath


























Moj Božić miriše na grožđice u rumu, cimet u vinu i svježe pečene kolačiće od domaćih namirnica. Takav je i ovaj vijenac. 


Ponosna sam na svako tijesto koje se uspješno pretvorilo u zamamnu slasticu, jer je ono najbolji dokaz nježnosti koje sam u njega unijela. Zato u božićno i novogodišnje vrijeme s veseljem ističem baš ovaj recept koji je spoj recepta za tijesto za moju omiljenu makovnjaču (moje omiljeno dizano tijesto) te aromatičnog punjenja od cimeta, narančine korice i maslaca.

Ovim sam receptom gostovala u Sensa magazinu, broju za prosinac. Svakako preporučam da nabavite taj broj i da uživate u njihovim divnim sadržajima i receptima. :) 




          Tijesto

        500 g glatkog brašna
        25 g svježeg kvasca
  100 g šećera
  3 žumanjaka
    180 g maslaca
  3 žlice ruma
   prstohvat soli
       250 ml mlijeka (otprilike)
        korica 1 naranče/limuna

Kvasac ostavite da se diže u 100ml toplog mlijeka. Za to vrijeme dobro izmiksajte žumanjke sa šećerom, rumom i maslacem. U smjesu s jajima dodajte brašno, koricu naranče i dignuti kvasac te, uz postupno dodavanje mlijeka, zamijesite meko tijesto. Treba biti meko i glatko, ali ne gnjecavo (ako zatreba, dodajte još brašna ili mlijeka).
Tijesto ostavite da se diže otprilike 1-2 sata (u toplom prostoru), tj. dok se ne udvostruči u veličini.

Nadjev

5 žlica smeđeg šećera
       2 žlice cimeta (najbolje cejlonskog)
  10 žlica otopljenog maslaca
naribana korica jedne naranče

Pomiješajte cimet i šećer, dodajte otopljeni maslac i koricu naranče. Promiješajte. Podijelite nadjev na dva dijela.

Slaganje

Tijesto podijelite na dvije kugle. Svaku kuglu razvaljajte u pravokutnik debljine otprilike 0.5 cm. Svaki pravokutnik u potpunosti premažite nadjevom (premaz je tanak). Zarolajte premazano tijesto u štrudlu i po dužini ju prerežite kroz slojeve (ali ne dokraja). Obje štrudle ispletite kao da pletete pletenicu i oblikujte u vijenac. Premažite razmućenim jajetom i posipajte smeđim kristal šećerom.


Pecite na 180°C, 25 minuta.



***

Dough

500 g all purpose flour
25 g fresh yeast
100 g sugar
3 egg yolks
180 g butter
3 tablespoons rum
a pinch of salt
250 ml milk (aproximately)
1 lemon or orange (zest only)

Leave the yeast to rise in 100ml of warm milk. Beat the egg yolks with the sugar, rum and butter. Add flour, lemon zest, salt, and yeast. Gradually start adding milk and make a soft dough. Leave the dough to rise for 1-2 hours in a warm kitchen.


Filling

5 tablespoons brown sugar
2 tablespoons of cinnamon
10 tablespoons melted butter
1 orange (zest only)

Stir together the sugar, cinnamon, melted butter and orange zest. Divide in 2 parts.

Assembling

Divide the dough into 2 equal parts. Roll out each part in a rectangle shape about 0.5 cm thick. Smear every rectangle with the filling ang roll into a strudel. Cut every strudel lenghtwise (but dont cut it in half, just  cut through the layers), make a braid and form a wreath. Smear with a beaten egg and bake on 180°C, 25 minutes.


4 comments: