Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, 20 August 2012

Domaći Vanilija - karamela puding




- Dobar dan!
- Dobar dan. Samo ovaj puding?
- Aha, samo to. 
- OK, 6. 99 

(prebiranje po malom novčaniku punom kovanica)

- Evo, samo malo, mislim da imam sitno, hmmmmm... Evo, evo, sedam kuna, izvolite!   Doviđenja!
- Doviđenja!


Ovako je mogao izgledati moj odlazak u dućan danas. S vrećicom pudinga u ruci i 7 kuna manje u novčaniku. S vrećicom praha i sitnim slovima sa stražnje strane koja nabrajaju sastojke koje ja ne prepoznajem i ne razumijem. 
Ali, ne, hvala.
Da, da, vruće mi je i brišem znoj s čela, ali idem doma do kuhinje, vadim jednu zdjelu, pa drugu, pa metlicu, žlicu, kuhaču, palim štednjak, vrućina se vraća, ali ipak mi je drago jer čak i ovakva neka sitnica postaje mi nevjerojatno važna i smirujuća. A radi se samo o nekoliko minuta kuhanja jednog sasvim normalnog deserta. No, vjerujem da ćete taj osjećaj razumjeti vi koji također osjećate čistu sreću kad miješate kremu i osjetite fini miris budućeg deserta.
Makar to bio samo jedan domaći puding :)


Nailazila sam na dosta recepata za karamel puding, ali bojala sam se da će mi taj okus biti prejak. Pa sam smanjila količinu šećera na pola ( u originalu ide 200g, ja sam stavila 100), a sve ostalo je isto. Pa ako vam se ne da kao brzi desert raditi palačinke i okretati ih jednu za drugom za trećom za četvrtom za petom.... dok ne potrošite smjesu, ili vam je puding od čokolade prejak, a od vanilije predosadan - isprobajte ovaj.   S točnom količinom šećera, ili s ovom mojom :)

                                                           ***

Sastojci:


  • 500 ml mlijeka (odvojiti 60 ml mlijeka)
  • 30 g gustina
  • žličica arome vanilije
  • maaali prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • 40 ml vode

60 ml mlijeka u manjoj posudici pomiješajte s gustinom, aromom vanilije i soli - ne smije biti grudica. 

U drugoj posudi pomiješajte šećer i vodu te stavite kuhati. Kada zavrije, kuhajte 8 minuta. Šećer će se prvo otopiti pa će nastati prozirni sirup. Smjesa cijelo vrijeme ključa i polako postaje tamnije boje. Šećer će se zatim početi opet lagano grušati, ali nastavite kuhati i otopit će se, stvarajući zlatnosmeđi karamel. Povremeno miješajte.

Karamel tada skinite s vatre i dodajte u njega svo preostalo mlijeko (neka bude toplo). Smjesa će početi prskati pa ulijevajte mlijeko polako, moguće je da će nastati i neke grudice šećera. Tada tu smjesu stavite na vatru i lagano kuhajte još otprilike 10 minuta (tada će se sve grudice otopiti). Smjesa će se polako kuhati i poprimiti "capuccino" boju.

Nakon 10 minuta, skinite smjesu s vatre i dodajte mješavinu s gustinom. Promiješajte metlicom, vratite na vatru i kuhajte još minutu, stalno miješajući, dok se smjesa ne zgusne kao svaki normalan puding.

Zatim puding ulijte u posudice i ohladite (ili jedite toplo :)))

Napomene:

  • Ako želite ohlađen puding preokrenuti na tanjur, posudice prvo namočite vodom pa ulijte vrući puding u njih. Kad se ohladi, neće biti zalijepljen za stijenke posudica. 
  • Ako ne želite da se na površini pudinga stvori "kožica", prekrijte ga plastičnom folijom i ohladite.
  • Znam da ova rečenica svima koji rade kolače već izlazi na uši, ali pazite na karamel, nemojte ga ostaviti bez nadzora :D Kad počne dobivati tamniju boju, sve se odvija brzo i ne želite da vam izgori ;)
                                                                                    ***




30 comments:

  1. Kožica na kremama nije poželjna, ali na pudingu mi ne zakon! Ne znam zašto :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Također, baš ju volim pojesti onako kao šećer na kraju :D

      Delete
  2. Odličan recept! Nisam imala pojma da toliko košta kupovni puding: od kada su mi djeca odrasla rijetko radim puding, a i tada "svoj" domaći. Sada mu pridružujem i ovaj jer jako volim okus karamela. Pinam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. E da, onda znaš koliko je domaći puding kremastiji, tj nije onako vodenast ko kupljeni, ma super je :) Hvala!

      Delete
  3. I meni se sviđa ta kožica hehe... Ovaj puding ću sigurno probati, jednostavan je, a i meni je isto draže napraviti nego kupiti gotovo :) Ima nešto u tome!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Definitivno ima, makar samo onaj osjećaj zadovoljstva kad vidiš da ništa nije preteško za napravit uz malo dobre volje :)

      Delete
  4. Puding izgleda prefino. I sama volim tu kožicu na pudingu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, Aria :) Koliko vidim, svima je kožica fina, ja se isto nikad ne žalim na to :D

      Delete
  5. Volim domaći puding, sviđa mi se ovaj tvoj recept :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, nije kompliciran, a ipak je fin :)

      Delete
  6. Kako slatko izgleda sve zajedno, prekrasna prezentacija :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, Gordana, lijepo je i vizualno uživati u hrani :)))

      Delete
  7. nema do ovakvog domaćeg! prekrasan ti je recept

    ReplyDelete
  8. kod mene prolaze klasične kombinacije, ja ipak posežem za onim u vrećici!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma i ja sam do jučer, al evo, zbilja mi je okus domaćeg puniji. Makar isto više volim klasične okuse, pa će idući biti čokoladni :D

      Delete
  9. Draga, izgleda fantastično!

    ReplyDelete
  10. Kuc-kuc... dobar dan, jel ostala mozda jos koja casica tog finog domaceg pudinga?:)) Vrlo lepo objasnjeno i fotkano, zaista se nista ne moze meriti sa domacim desertom.:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Čim napravim još, javljam, ovaj je otišao u par sati! :D Hvala :)

      Delete
  11. Ovo mi je genijalno, puding u domaćoj varijanti ,inače karamel obožavam,i svakako ću probati ovaj recept,jako,jako mi se sviđa:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, zbilja je desert za svaki dan, a ipak je zadovoljstvo kad ga radimo sami :)

      Delete
  12. Otkako sam prvi put napravila domaći puding, nikad ga više nisam kupila, nema do domaćeg, mljac :) Recept je odličan, karamelu volim, tako da ću ovaj recept obavezno isprobati!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zbilja, i ja sam sad shvatila da je domaći najfiniji. Prije nisam o tome razmišljala, al sad vidim da je čak i tekstura drukčija :)

      Delete
  13. Puno bolji od onog iz trgovine - bez prezervativa, umjetnih boja, aditiva...

    ReplyDelete
  14. Kad pročitaš sastav na kesici da se streseš a tako se jednostavno pravi. Bravo za trud jer se svakako isplati jesti domaće naročito deci.

    ReplyDelete
  15. ni meni uopšte ne smeta vrućina kad nešto namerim da pečem, kuvam... isto tako preznojavam se, hukćem al sam nekako zadovoljna.
    Baš ću da probam domaći puding. Inače volim puding al ga ne pravim upravo iz razloga što skoro ništa od sastojaka ne razumem...
    Zvuči tako fino i mirisno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa da, ovaj puding se nešto dulje kuha od kupovnog, al znaš što je u unutra :)
      a vrućinu zanemariš na pola sata, dobro je ponekad se preznojiti :D

      Delete