Stajale su te dunje u košari nekoliko dana i trebale su završiti u kompotu. Ali, meni je tako nekako teško kad ti kompoti obično postanu voće koje pluta u vodi i ništa više. No, da, uz malo truda i kompoti od dunja bili bi sjajni, ali ja ovih dana nisam bila osoba za kompot, ni za sok, ni za kolač od dunja. Htjela sam pekmez.
A ono što sam htjela, to sam i dobila u krasnom pekmezu divnog mirisa koji se ni sa čime ne može usporediti:) A pokraj svih pekmeza koje imamo doma, od marelica, šipka, šljiva, ovaj im pravi društvo kao nježna krema blijedo - žute boje.
Ne pišem ovaj recept zato što je neizmjerno inovativan, ali sad sam prvi put radila pekmez od dunja i mislim da bi svima vama koji volite slastice jako fino pasao u kolačima, tortama, palačinkama... Vrlo je kremast i mirisan, a okus je nježan dunjasto - limunast :)))
I da, od sada uz svaki recept prilažem i prijevod na engleskom jer sam na fejsu dobila nekoliko molbi za prijevod. :)
***
Sastojci:
- 3 kg dunja i jabuka
- 750 g šećera
- 1 ili 2 limuna - samo sok!
- oko 300 ml vode
Dunje i jabuke ogulite i narežite na sitne komadiće. Odmah ih prelijte sokom jednog ili dva limuna (ovisi koliko slatko želite). Voće stavite u posudu i kuhajte na laganijoj vatri povremeno miješajući. Kad voće postane mekano toliko da komadić dunje možete prepoloviti kuhačom, uzmite štapni mikser, maknite posudu s vatre i usitnite voće štapnim mikserom.
Vratite na vatru, opet prokuhajte nekoliko minuta (recimo 10 minuta). Tada stavite šećer, promiješajte i kuhajte još 10 - 15 minuta da se šećer skroz rastvori i ukuha.
Gotov pekmez spremajte u posudice (teglice za pekmez) koje prvo operite, zatim ih zagrijte u pećnici na 100°C (i posudice i čepove). Pekmez spremate u vruće posudice, čvrsto zatvorite i ostavite da se ohladi. :)
Napomene:
- omjer dunja i jabuka stavite po želji (ja sam stavila 1.6 kg dunja i 1.4 kg jabuka)
- ako stavite više dunja, možda će vam trebati više šećera jer su kiselije
- kad stavite šećer, promiješajte pekmez i izvadite malo pekmeza na tanjurić; kad se pekmez ohladi probajte pa ćete vidjeti treba li vam još šećera
- šećer stavite tek na kraju da vam boja pekmeza ne potamni
______________________________________________________________
Ingredients:
- 3 kg quince + apples
- 750 g sugar
- juice of 1 or 2 lemons
- 300 ml water
Peel the apples and quinces and cut them into small pieces. Pour lemon juice over them (to stop the fruit from changing colour). Put the fruit in a large pot, cook stirring occasionally. When the fruit becomes soft (when you can easily mash a piece of quince with a spoon), take a potato masher and mash the fruit.
After mashing the fruit, cook for another 10 minutes, then add the sugar and cook for 10 - 15 minutes until the sugar completely dissolves.
When the jam is ready, pour it into hot jars. The jars should be heated up to 100°C in the oven.
Notes:
- you can change the ratio of quince and apples in the jam, but you may have to add a bit more sugar if you add more quince.
- add the sugar at the end as described in the recipe to prevent the jam from changing colour.
- after adding the sugar, drop a spoonful of jam to a plate and cool it in the fridge - if it holds its shape when you nudge it with a finger, it`s done.
***
Dunje same ne volim, ali možda bi mi se svidio ovaj pekmez kombiniran s jabukama. U svakom slučaju, na fotkama izgleda primamljivo.
ReplyDeleteNi ja ih ne volim same :D Al pekmez mi je super, lijepo miriše :)) Hvala!
DeletePrelijepo izgleda, ja volim dunje i sve od dunja. Slatka ti je ona kasicica sa masnicom :)
ReplyDeleteHvala ti :))) Malo sam stavila mašnicu da vidim kak će biti, lijepo je ispalo :)))
DeleteDunje jedino volim kada se pripremi slatko od njih u kombinaciji sa orasima, ali pekmez od dunja zaista nisam probala. Ovaj tvoj deluje odlicno i verujem da bi mi se dopao:) Pozdrav!
ReplyDeleteHvala, a ja nisam probala slatko do dunja :D Moramo se zamijeniti :D
DeleteNisam nikada ništa pravlia od dunja i verovatno da sam pogrešila, mada volim slatko od dunja, a tek njihov miris, kao nekada na bakinom ormaru. :) Kako se ljušte, teško?
ReplyDeleteJako lijepo mirišu, istina, i u pekmezu :) A ljušte se teže, da. Ja sam ih malo isprala sa spužvicom da im skinem dlačice i onda sam ih gulila s onom "gulilicom" za krumpir. Dosta je teško išlo jer su tvrde, ali nije strašno. Možda se mogu i uroniti u vruću vodu pa oguliti, ali to nisam probala :)
Deletekod mene obično dunje završe u kompotu, ali dobra je ideja ovaj tvoj džem!
ReplyDeleteE ovo je prvi put da su završile u džemu kod nas :D
DeleteHvala! :)
Odlicna kombinacija; dopada mi se sto nema mnogo secera!
ReplyDeleteDa, nema puno šećera jer su jabuke zbilja bile slatke, skroz medene... Mogla sam staviti čak samo 500 g šećera, ali ipak sam stavila više jer pekmez je pekmez :D
DeleteHvala ti :)
Fina kombinacija. Ja sam pravila samo od dunja ove godine, ali verujem da jabuke daju dozu kiselosti, za ravnotežu...
ReplyDeleteZapravo su jabuke bile baš slatke, a dunje kiselkaste :) Al fina je kombinacija, da, hvala :)
DeleteAnjči, baš ti je fin ovaj pekmez.
ReplyDeleteJoš uvek nisam probala praviti sama al vi iz blogosfere me jako mamite:)
Jako volim dunje i ako se odlučim da ga pravim, ovaj tvoj će mi biti među prvima za isprobavanje:)
Mene su također namamili recepti raznih blogova, a onda sam ga radila onako kako mi je mama rekla i zbilja je fin :) Ko voćna kašica. Hvala :)
DeletePekmez od dunja mmm obožavam,zbilja ti je predivan,ja sam po prvi puta ove jeseni pravila i stvarno me oduševio ukusom:)
ReplyDeleteJa sam ga dosad jela kod bake, pa sam ga htjela napravit i sad mi je jedan od omiljenih :) Hvala, Nely!
DeleteI ko da stigne da proba sve ove delicije...mora da je predobra kombinacija!
ReplyDeleteHvala ti, ma meni je baš fino, al miris dunja u džemu je najbolji :)
Deletepekmez je predivan, bas mi se dopada. :)
ReplyDeleteHvala ti, Zoka! :)))
DeleteRica combinación esta receta me encantó se ve muy deliciosa,abrazos y abrazos.
ReplyDeleteGracias Rosita, te mando un abrazo! :)
Deletewow koja kombinacija! Odlično!
ReplyDeleteHvala ti :)
Deletemoje dunje čekaju da ih iskoristim, ovo je divna kombinacija možda se i za to odlučim
ReplyDeleteHvala, nadam se da će ti se svidjeti ako isprobaš! :)
DeleteJaoooj, dunje. Pekmez, slatko, kitnikez, stagod! To je jedan od mojih omiljenih ukusa iz detinjstva :)
ReplyDeletePozivam te da podelis neki od svojih recepata sa ostalim EX YU blogerima na nasoj pionirskoj zurkici: http://creactiveallaround.blogspot.com/2012/11/ex-yu-blog-party-pioniri-maleni-in.html
Pozovi i prijatelje :)
Aleksandra
Hvala na komentaru i pozivu, idem pregledati recepte i prijaviti se :)
DeleteAnja, i ja imam vec nedelju dana dve dunje u frizideeru...odmah cu ovo da napravim...!! reci mi samo jel dunje i jabuke prvo skuvas u onih 300ml vode..? Nije naglaseno u receptu ali pretpostavljam...
ReplyDeletePozdrav,
Marina
Dunje i jabuke se stave kuhati s vodom, pa kad omekšaju onda se miksaju. Pa se doda šećer i još malo prokuha i to je to :)
DeleteHvala na komentaru i na napomeni, dodat ću to u recept. Nadam se da će ti biti fino! :))))
Anja, predivna kombinacija! Pozdravljam ideju da spremiš dunje i jabuke u pekkmezu radije nego u kompotu :)
ReplyDeleteHvala, hvala :)))
Deleteja bi ovo na svojim kasikama ! :-) <3
ReplyDeletenapravi i meni jedan pekmez, ja smotana :/
?
xo
Hahah, ma to je obična mašnica koju sam stavila na žlicu :))) A napravila bih ti vrlo rado, eto, ako ćeš ikad zatrebati neki pekmez, javi :)
DeleteHvala :)