Stigla sam doma. Bez ikakve ideje o tome kakvu tortu želim, išla sam na šišanje nakon dugo vremena. Kasnije na kavu. Bilo je vruće, znojila sam se u prozračnoj haljinici, nova frizura se topila zajedno sa mnom.
"Kakvu tortu misliš raditi?" - pitanje koje me salijetalo danima i iskreno, već mi je išlo na živce.
Ne zato jer su svi bili znatiželjni, nego zato što sama nisam znala što da radim i koje okuse želim. A vjerujte mi, ako ja nemam plan u glavi, nacrt torte u mislima i osjećaj okusa na jeziku, onda je vrijeme za brigu.
Ne zato jer su svi bili znatiželjni, nego zato što sama nisam znala što da radim i koje okuse želim. A vjerujte mi, ako ja nemam plan u glavi, nacrt torte u mislima i osjećaj okusa na jeziku, onda je vrijeme za brigu.
U tom sam trenutku sjedila na kavi i opet čula isto pitanje. Ispalila sam u istom trenu: 3 čokoladna biskvita natopljena baileysom, krema od mascarponea, bijele čokolade i slatkog vrhnja, čokoladni ganache. Ah da, i jestive šljokice :) Ko da sam već danima znala što želim :D
To popodne nastala je aromatična i poprilično velika torta, zasitna i čokoladna, s laganom kremom. Ukrašena je "puslicama" od čokoladne ganache kreme, kakao prahom, jestivim šljokicama i lavandom.
Ah, da, to je moja rođendanska torta, totalna tempirajuća bomba čokolade, kreme i slatkoće :)))
Sastojci:
Biskvit: (kalup promjera 28 cm)
- 8 jaja (odvojeno žutanjci i bjelanjci)
- 400 g šećera
- 150 g maslaca
- 150 g čokolade
- 120 ml mlijeka
- 120 ml kipuće vode
- vanili šećer
- 400 g oštrog brašna
- 80 g kakaoa
- 4 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
Žutanjke izmiksajte sa šećerom, dok ne postanu pjenasti, miksajte nekoliko minuta. Rastopite maslac i čokoladu te stavite u smjesu s jajima pa dodajte i mlijeko te vruću vodu. Promiješajte. Zatim dodajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo te prstohvat soli. Opet promiješajte. Bjelanjke istucite u snijeg i lagano dodajte već pripremljenoj smjesi. Umiješajte ih kuhačom polako, smjese ima puno i nemojte žuriti ni žustro miješati. Kad se snijeg umiješa, istresite smjesu u namašćen i pobrašnjen kalup. Pecite otprilike 50 minuta do jedan sat, ali isprobajte čačkalicom je li pečeno (ako vam se gornji sloj torte prebrzo ispeče, a unutrašnjost je još vlažna, pokrijte ju aluminijskom folijom i vratite u pećnicu dok se dokraja ne ispeče).
Tortu napola ohladite i zatim izvadite iz kalupa da se ohladi dokraja. Kad se dokraja ohladi, prerežite ju pažljivo na 3 dijela, torta je kompaktna i čvrsta, ali sočna, pa nećete imati problema s rezanjem.
(Recept za biskvit je odavde, kako sam sve odlučila u jednom danu, nisam stigla smišljati ništa drugo u vezi biskvita, a ovaj je predivan).Bijela krema:
- 500 g mascarponea
- 200 g bijele čokolade (ako želite jači okus, stavite 300 g)
- 500 ml vrhnja za šlag
- 2 šlag fixa
- šećer (količina po želji, jer je bitan samo za okus)
Bijelu čokoladu otopite na pari i pomiješajte s mascarponeom. Zatim vrhnju dodajte šećera koliko želite i izmiksajte u šlag uz dodatak 2 šlag fixa. Pomiješajte s mascarponeom i bijelom čokoladom, miješajte lagano dok se sve ne sjedini. Krema je odmah spremna za slaganje torte.
Čokoladna krema:
- 500 ml vrhnja za šlag
- 500 g tamne čokolade
Vrhnje i čokoladu otapajte na laganoj vatri, nemojte žuriti i pojačavati plamen nego polako miješajte da se sve sjedini i da se otope komadići čokolade. Kremu zatim stavite na hlađenje, trebat će joj nekoliko sati. Kad se ohladi do kraja, stvrdnut će se i zatim ju izmiksajte. Ja sam još dodala 2 žlice kiselog vrhnja kad sam miksala (volim taj okus, a i pasao je aromom uz ostatak torte).
Slaganje torte:
Dakle, biskvit prerežite na 3 dijela. Donji dio stavite u kalup i natopite baileysom. Namažite polovicom bijele kreme, zatim stavite drugi biskvit i opet natopite baileysom. Namažite drugom polovicom bijele kreme i stavite treći biskvit te opet natopite baileysom. Cijelu tortu stavite na hlađenje otprilike pola sata (jer su biskvit i bijela krema već hladni), zatim ju cijelu premažite čokoladnom kremom. Ukrasite po želji i jako dobro ohladite, najbolje preko noći, tada je torta najfinija .)
Napomene:
Ako želite manju tortu, za kalup 24 cm smanjite količinu sastojaka za biskvit na pola (kreme po želji).
Baileys možete izostaviti ili staviti neki drugi alkohol po želji.
Kreme možete i zamijeniti - u tortu može ići crna krema, a van bijela, a i u njih možete dodati neki liker.
***
Prava coko bombica, sretan ti rodjendanac... mislim ga gosti nisu imali nikakvih zamerki i verujem da je tortica nestala u trenu!:)))
ReplyDeleteNije bilo zamjerki, tortice je još mrrrvicu ostalo, hvala! :)))
DeletePrekrasna je, Anjice, i PREDIIIVNA!! Sretan rođendan ti želim od srca!
ReplyDeleteHvala puno, jako mi je drago da ti se sviđa :)
DeleteSrećan rožendan. Da si nam zdrava, vesela i slatka kao ova predivna torta. Izuzetno su ti kvalitetni sastojci i ne sumnjam da je odlična. Baileys ti je super dodatak a Violet love, e sa njom ne možeš pogrešiti.
ReplyDeleteHvala na divnim željama :)))
Deletee pa sretan ti rođendan, torta je božanstvena!
ReplyDeleteHvala, hvala, krasan epitet si joj dala :)))
DeleteSretan ti rođendan ! Super si ga obilježila uz ovu odličnu tortu, baš je ono kako se kaže prava torta ! :) , sigurno je ukusna a super i izgleda !
ReplyDeleteIstina, baš je prava torta, treba vremena da se pojede jedan komad, puna je okusa :D Hvala!
DeleteSretan rođendan i sve najbolje :) Ne znam zašto do sad nisam sama sebi radila tortu za rođendan.. tvoja je ispala prekrasno, divno si ju dekorirala i baš je prava čokoladna bomba!
ReplyDeleteMeni je ovo prvi put da si radim tortu, inače je uvijek radila mama. Sad sam ja htjela baš onakvu kakvu sam sama zamislila :) Hvala na željama :)
DeleteKoje čokoladno savršenstvo!! Sretan rođendan i sve najbolje želim :) Mislim da bih te mogla kopirati i napraviti sebi ovu tortu za rođendan za nekih pola godine, sumnjam da ću tako lako pronaći bolji recept :))
ReplyDeletePuno ti hvala, ovo mi je jako lijep kompliment! Nadam se da će ti biti fina ako ćeš ju raditi :)
Deletewoooooow!!!!
ReplyDeletesrecan rockas Anjchi!!! Zelim ti puno uzivanja i osmeha!
A torta je savrsenstvo cokoladno, strasno mi se dopada kako si iskombinovala sastojke.
volim kada pojedes jedno parce torte i osecas se potpuno ispunjeno:) tako mi zvuci otvoja rodjendanska torta:) uzivaaaaaaj!
Hvala ti, draga Nevena, vidiš da sam cijeeelu jednu minutu kombinirala sastojke :D Na kraju je ispalo fino :)
Delete:)
Sretan rođendan!! Ovo je prava rođendanska torta!
ReplyDeletePuno hvala na komplimentu :)
DeleteDivna torta; sretan rodjendan!
ReplyDeleteHvala na željama :)
DeleteSretan rođendan! Ovakvu bih i ja s guštom smazala! :)
ReplyDeleteHvala, bio ju je gušt i raditi :)
DeleteVau Anja! Savrsena je! Mnogo, mnogo mi se svidja torta! Srecan rodjendan sa malim zakasnjenjem ali veeeelikim zeljama! :)
ReplyDeleteHvala Miki, za želje nikad nije prekasno :)))
DeleteO draga Anja,ovo je malo reći predivna torta,bukvalno san snova je..i od mene ti lete najljepše želje za tvoj rođendan,puno slatkih želja..uživaj!,kiss!
ReplyDeleteHvala puno na divnim riječima :)))
Deletewow! ovo je bomba! :) sve najbolje ti želim, i da nas i dalje uveseljavaš sa ovakvim postovima ;) može i malo češće ;)
ReplyDeleteHvala puno :) Češće bi i ja htjela, al skoro sama sebi ne vjerujem kad kažem da nisam stigla, al jednostavno nisam... Sad se moram potruditi i opet početi raditi torte svaki tjedan ko nekad :D
Deletesretan ti rođendan u zakašnjenu torta je prava bomba!!
ReplyDeleteHvala puno :)
DeleteVelika torta Sretan rođendan! Zdravlje i svoje snove želja, I ja volim miris lavande i koristiti ga često! Prijevod sa Google Translation
ReplyDeleteHvala :))))
DeletePotpuno te kužim - nova frizura nakon puuuno vrimena, a onda ti sine i još ovako divna, bogata torta! Super ti je ispala, svi mi se sastojci sviđaju i ne moram ti niti reć koliko je po mom guštu. Ka da je meni bia rođendan :)
ReplyDeleteSretan rođendan draga Anja i nadam se da si ga provela u dobrom društvu jer već znam da su svi uživali u ovoj torti :)
Aha, 2 u 1 :D
DeleteHvala ti, Maja :)))
Božanska :). Kako bi sad jedan komadič (ili dva :P)! Sretan rođendan :).
ReplyDeleteTeško je pojesti dva jer je zasitna, a opet je teško stati na jednom :D Hvala puno :)))
DeleteSretno ti bilo !!! Torti je uistinu lijpa ,a ne mislim da nije isto tako i ukusna jer je napravljena od namirnica koji obecavaju !!!!
ReplyDeleteHvala, Mirjana :)
Delete