Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Saturday 16 March 2013

Palačinke: povijest, vrste, zanimljivosti, recept/ Crêpes: history, types, trivia, recipe




Za mene su čarobne i ništa mi nikad nije bilo toliko fino kao palačinke. Kad bih mogla i kada bi to bilo zdravo, jela bih ih svaki dan jer ne znam kada i u kojem svemiru bi mi mogle dosaditi. Zato sam već dugo razmišljala da napravim jedan opsežniji post o njima, da ih sama bolje upoznam ali i da vam ih predstavim onako kako zaslužuju. 

Dugo sam palačinke radila onako, "po osjećaju"- bez recepta i bez razmišljanja o sastojcima. Kasnije sam mnogo vremena provodila u traženju najboljeg recepta i puno sam ih isprobavala (na svoju veliku radost, naravno). 
Zato vam sada donosim tekst o palačinkama, o njihovoj povijesti, vrstama i jezičnim zanimljivostima (ipak se jezicima bavim). Na kraju je recept za osnovnu smjesu (po meni, najbolji) i prijedlog za punjenje koje se razlikuje od tipičnih pekmeza ili nutelle koje svi najčešće jedemo :))) No, da vam odmah kažem - meni nema boljih palačinki od onih koje se nakapaju limunovim sokom i posipaju kristal šećerom. Apsolutni užitak :)



Ako znate za još koju zanimljivost ili vrstu palačinki, samo napišite u komentarima, rado ću uvrstiti u post uz vaše ime i podatke. Tekst koji slijedi objavila sam i na portalu EnoGastro.net i prenosim ga točno takvog kakav je na tom portalu.

P.S. da se ne začudite zašto su palačinke toliko žute - koristila sam domaća jaja.

                                                                      ***

Etimologija te čarobne riječi kreće se ovako: njem. Palatschinke ← češ. palačinka ← mađ. palacsinta ← rum. placinta[1]. U Hrvatskoj se jedu uvijek, prodaju svugdje, svi ih peku ili znaju kako se to radi, no jeste li ikad radili palačinke baš po receptu? I, jeste li se ikada pitali tko ih sve jede, gdje se jedu i kako?

Palačinke, ili crêpes često se poistovjećuju. Obje se vrste sastoje od pšeničnog brašna, jaja, mlijeka. Često se dodaje i mineralna voda, a u crêpes dodajemo i maslac. Tekuća se smjesa izlijeva na vruću (uglavnom namašćenu) tavicu i kratko se peče s obje strane. U Francuskoj su iznimno tanke, a u drugim krajevima unutrašnjost im je prozračna. Ruskim palačinkama koje se zovu bliny, dodaje se kvasac. Engleske i finske palačinke uglavnom se peku u pećnici, ne prže. Pune se, najčešće, pekmezom, sirom, orasima, šećerom i prelijevaju umacima od jaja, vina, vanilije, čokolade ili se poslužuju uz voće. No, kako je nastalo to, mnogima najdraže, jelo?

Zapisi o postojanju palačinki dolaze još iz Rimskog Carstva gdje su se jele s medom i paprom. Crêpes je francuski naziv za naše palačinke, a vjeruje se da su se u tim krajevima, točnije, u pokrajini Bretagne, spremale u veljači – kao poslastica za proslavu dolaska svjetla i proljeća nakon zime.

Postoje različite vrste palačinki, a neke najpoznatije palačinke i njihove verzije su:

Crêpe Suzette (palačinke s narančinom koricom i Grand Marnier likerom) koje su, prema pričanjima, nastale kada je princ Walesa zatražio palačinke kao desert, a chef Henri Charpentier tada ih je spremio i nazvao ih prema dami koja je te večeri bila prinčeva pratnja. Henri Charpentier tada je radio u Monte Carlo's Cafe de Paris, a zasluge za tu najpoznatiju vrstu palačinki pripisao je sam sebi u svojoj autobiografiji iz 1934. godine. Da je ta priča sumnjiva, dokazuje spominjanje baš te vrste palačinki već 1903. u knjizi Augustea Escoffiera, francuskog kuhara.
Iz Francuske dolaze i slane palačinke socca od slanutka i maslinovog ulja.

Cherry Kijafa Crepes rade se s Cherry Kijafa vinom (dansko vino).

Poznata je i torta od palačinki, takozvana Mille Crepe (od riječi mille koja znači tisuću), a najčešće se kombinira s jagodama i slatkim vrhnjem.

Ruske palačinke, bliny, najčešće su slane i pripremaju se s heljdinim brašnom.

Indijske dosa tradicionalno se pripremaju od riže i leće, hrskave su izvana, a spužvaste iznutra. Također su slane, a pune se začinjenim povrćem. Jedna verzija dosa palačinki je i rava dosa – pripremljene s grizom i jogurtom.

Engleske, Toad in a hole palačinke, slane su i punjene kobasicama ili svinjetinom. Zapečene u pećnici i premazane jajima, često su se jele i u engleskim kolonijama, npr. u Kini. Iz Kine dolaze i palačinke s mladim lukom koji se dodaje tijestu koje je tvrđe i mora se razvaljati prije pečenja.

Pannukakku, palačinke iz Finske kojima se dodaje kardamom i peku se u pećnici čime dobivaju prozračnu unutrašnjost.

S Tajlanda nam dolaze roti, palačinke s karameliziranim bananama.

Palačinke se jedu i u Americi, naravno, a svima su poznate njihove deblje palačinke, flapjacks, koje tradicionalno poslužuju s javorovim sirupom i voćem. No, njihovu ću vam priču ispričati jednom drugom prilikom.

Palačinke se, dakle, danas jedu diljem svijeta, a nose i zanimljive nazive: hrvatski naziv dolazi iz njemačkog jezika i u cijeloj je srednjoj Europi gotovo isti. Talijanske se palačinke zovu crespella, indijske dosa, a meksičke su svima dobro poznate tortilje.  Pogledajte i ostale nazive[2]:

·         albanski: krep, palaçinka
·         bosanskipalačinka
·         bugarskiпалачинка (palačinka)
·         češki: palačinka
·         njemačkiPfannkuchen
·         danskiPandekager
·         španjolskiCrepes (Španjolska)Panqueque o Crepa (Južna Amerika)
·         nizozemskiflensje
·         finski: ohukainen, also lätty, lettu or räiskäle
·         galješki: filloa or freixó
·         grčkiκρέπα (krépa)
·         mađarskipalacsinta
·         talijanskicrespella
·         latvijskipankūka
·         litavskiLietiniai blynai
·         makedonskiпалачинка
·         crnogorski: палаћика (palačinka)
·         norveškipannekake
·         poljskinaleśniki
·         portugalskicrepe
·         ruskiблины (bliny)
·         srpskiпалачинка/palačinka
·         slovačkipalacinka
·         slovenski: palačinka
·         švedskipannkaka/plätt
·         turskikrep, akıtma
·         ukrajinskiмлинці (mlyntsinalysnyky)

Osnovni sastojci za palačinke uvijek su brašno, jaja i mlijeko. Brašno može biti obično bijelo ili, recimo, heljdino, kukuruzno (bezglutensko). Toj se smjesi često dodaje i mineralna voda, prstohvat soli (koja naglašava okuse), šećer, a mogu se dodati i cimet, đumbir, kakao, te razni likeri (od naranče, limuna) ili rum. Preporuča se dodavanje i otopljenog maslaca, kako bi se što manje masnoće trebalo koristiti pri pečenju, a maslac daje i prepoznatljiv miris te nježan, „kremastiji“ okus smjesi.

Punjenja za palačinke koja se najčešće koriste u Hrvatskoj: 
  • razne vrste džemova, pekmeza (marelica, šljiva, jabuka, dunja, naranče, limun, šipak, jagode)
  •  svježi sir (često zapečene palačinke punjene zašećerenim svježim sirom)
  •  orasi/lješnjaci/bademi (najčešće u zapečenim palačinkama)
  •  čokoladni namazi
  •   voće
  • umaci od jaja, vina
  • tučeno slatko vrhnje
  •  limunov sok i šećer
  •  citrus curd, tj. kremu od jaja i citrusa (limuna, naranči, grejpa)
  •  karamel umak
  • sladoled

I, nakon nabrojanih najpopularnijih punjenja, preostaje mi samo da vam predložim još jedno – da se odvojimo malo od klasike, ali i da vam predstavim najbolju smjesu za palačinke.
Kao punjenja predlažem pastu od bučinih sjemenki i ulja uz čokoladni mousse koji sam napravila od slatkog vrhnja (na taj način nema opasnosti od salmonele, pa ja pogodan i za djecu).

Dakle, za palačinke uvijek kombinirajte: određena količina brašna + duplo više tekućine + jaja + maslac + liker/rum/cognac + šećer + sol. Gotovu smjesu uvijek ostavite nekoliko sati u frižideru da brašno upije određenu količinu mlijeka.

Sastojci za palačinke:
  • 200 g glatkog brašna  
  • 400 ml mlijeka
  •  3 jaja
  •  50 g otopljenog maslaca 
  • žlica likera/ruma/cognaca
  •  žlica šećera
  • prstohvat soli

Jaja izmutite pjenjačom, dodajte brašno, mlijeko, liker, šećer i sol. Sve dobro promiješajte pjenjačom. Zatim na laganoj vatri otopite maslac, ostavite ga nekoliko minuta da se ohladi (ali da ostane tekuć) i dodajte ga prethodno spremljenoj smjesi. Smjesu stavite u frižider na nekoliko sati.
Tavicu zagrijte na jakoj vatri, dodajte malo kap ulja ili kombinaciju ulja i maslaca (ne treba puno jer maslac već imate u smjesi) i pecite na kratko na svakoj strani.
Poslužite toplo uz punjenje po želji.

Punjenja:

Pasta od bučinih sjemenki i bučinog ulja (za 4 palačinke):
  • 100 g bučinih sjemenki, golice (očišćene)
  •  2 žličice šećera
  • prstohvat soli
  •  bučino ulje (otprilike 5 žlica)

Sjemenke, šećer, sol i malo ulja izmiksajte u multipraktiku (ili mlincu za kavu, ili štapnim mikserom). Miksajte tako dugo da dobijete pastu, dodajte ulje po potrebi (trebat će vam otprilike 5 žlica ulja)




Čokoladni mousse od slatkog vrhnja (za 4 palačinke)
  •  100 g tamne čokolade
  • 200 ml slatkog vrhnja – 36% mliječne masti (100 ml za ganache i 100 ml za šlag)

Zagrijte 100 ml slatkog vrhnja i prelijte preko nasjeckane čokolade. Zatim tu smjesu dobro promiješajte da se sva čokolada otopi. Ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.

Preostalih 100ml istucite u šlag (pazite da ne miksate previše, neka ostane kremasto). Tučeno slatko vrhnje dodajte u ohlađeni čokoladni ganache i promiješajte.

Poslužite uz svježe voće.






Kao što sam vam predložila na početku posta, u komentarima ste mi opisali još verzija za punjenja palačinki, pa ću ih ovdje dopisati:

  • Gordana je predložila šlag u kojem su pomiješani mljeveni orasi. Također dodaje da se u Engleskoj slavio Dan palačinki kada su ih ljudi spremali da potroše jaja i mlijeko pred početak Uskršnjeg posta. (Gordana je na blogu Kuhinjske priče)
  • Moonea se prisjetila svoje divne kombinacije: palačinke s mousseom od bijele čokolade, vrućim čokoladnim umakom s malo cimeta i posipom od usitnjenih macaronsa. (Mooneu možete pratiti na blogu Steamy, Creamy)
  • Fikreta je predložila palačinke s jabukama isjeckanim na kockice, grožđicama, sjeckanim orasima, zdrobljenim keksima (ili ostacima biskvita) - sve natopljeno rumom. (Fikretin blog možete čitati na - Il Mondo di Fikreta)
  • Palačinke možete jesti i s Nutellom i Plazma keksom (tvrdi keksi), po prijedlogu s bloga Slurp-O-Rama & Cutensils by mali iv .
  • Sashkonela predlaže palačinke s bijelom čokoladom i Plazmom, ali i banana split palačinke (CreaCtive)


                                                                     ***
Ingredients:

Crêpes:

  • 200 g cake flour
  • 400 ml milk
  • 3 eggs
  • 50 g melted butter
  • 1 tablespoon rum/cognac/liqeur
  • 30 g sugar
  • pinch of salt
Mix all the ingredients until the batter is smooth. Leave it in the refrigerator for a couple of hours.

Preheat the pan, add a bit of oil or butter and bake the crêpes . Serve warm.

Fillings:

Pumpkin seed paste (for 4 crêpes):
  • 100 g pumpkin seed (peeled)
  • 30 g sugar
  • a pinch of salt
  • pumpkin seed oil (about 5 tablespoons)
Grind the seeds, sugar and salt. Add oil gradually, you`ll need about 5 tablespoons.

Chocolate mousse (for 4 crêpes):
  • 100 g dark chocolate
  • 200 ml double cream (100 ml for the ganache and 100ml for whipped cream)
Heat the 100 ml of cream, add chocolate and stir until it melts. Let it cool on room temperature.
Whip the remaining 100 ml of cream, and add to the chocolate ganache. Stir to combine.

Serve with fresh fruit.






[1] http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search
[2] preuzeto i prilagođeno s: http://en.wikipedia.org/wiki/Cr%C3%AApe

46 comments:

  1. Sjajan post u koji si vidi se ulozila dosta truda i okupila dosta stvari na jednom mjestu. Kao sto kazes i ja bih kad bih smjela uvijek jela palacinke sa secerom, a limun cu probati sigurno dodati, nisam ranije probala. Kad smo kod punjenja jedan od najzanimljivijih sto sam probala bio mi je sa slagom u koji su pomijesani mljeveni orasi. Mislim da sam to jednom davno jela negdje na moru. Zaniljiv je i dan palacinaka u Engleskoj, jer su na taj dan tradicionalno ljudi pravili palacinke da bi potrosili jaja i mlijeko pred pocetak uskrsnjeg posta.
    Sacuvacu ovaj tvoj recept za tijesto za sljedeci put kad ih budem pravila.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno Gordana, dodat ću u post i tvoj prijedlog čim stignem, vjerojatno sutra :)
      Uzela sam si vremena za ovaj post jer sam dosad palačinke uvijek shvaćala kao nešto obično, a zbilja mogu biti divne.
      :)

      Delete
    2. sad mi nije jasno..
      napisala sam poduži odgovor i ne vidim ga :(

      Delete
    3. moonea, ako mislis na odgovor u kojem si opisala palacinke s bijelom cokoladom, upravo sam ga objavila. ali ako si napisala nesto ispod gordaninog odgovora, onda na zalost ne znam, nisam nista dobila :/ samo ti napisi opet ;)

      Delete
  2. Kod nas je u kući za palačinke zadužen P. :)
    obično vikendom ujutro, još u polusnu čujem kako miksa :)
    Naravno, ranom zorom ga probudi mijaukanje Cosmonauta, a kako on ima lakši san od mene probudi se prvi pa mene dočekaju fine i tople palačinke.

    Najdraže su mi da džemom od višanja. Po mogućnosti domaćim. Ukoliko ga nemam savršena zamjena mu je Lidlov džem od višanja - apsolutno najdraži mi kupovni džem.
    Nekako mi onako slatkastima pristaje nešto blago kiselkasto, ali ponekad budem raspoložena i za bogate i dekandentne kombinacije.
    Jednu takvu još uvijek pamtim.. mousse od bijele čokolade, vrući čokoladni umak s malo cimeta i posip od usitnjenih macaronsa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I meni dosta paše kiselkasto u palačinkama (samo s njima volim kiselo) pa su mi zato baš najdraže s limunovim sokom i šećerom. Džem od višanja inače zbilja volim, al kako sam ih kao mala uvijek jela s džemom od višanja i marelica, sad su mi tako već dosadile :D Volim ih s pekmezom od šipka, on mi je zbilja najdraži ikad :)

      Al ova kombinacija s bijelom čokoladom zvuči fantastično, evo dodat ću je kao tvoj prijedlog, ako nemaš ništa protiv :) (uz link na tvoj blog, naravno)

      Delete
  3. Baš fino što si ovo stavila, postaviću i ja uskoro post, kako dobiti još bolje palačinke.Palačinke volim na svaki mogući način,slatke ili slane.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Odlično, drago mi je da se slažemo :D
      Hvala!

      Delete
  4. Me encanta los panqueques…se ven Deliciosos y bien hecho guardaré tu receta, aveces tengo que tirar la masa no me quedan nada de bien …abrazos y abrazos.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gracas Rosita y si los vas a hacer - que aproveches :))) Abrazos!

      Delete
  5. Lijepo urađen post! Evo još jedna ideja: punjenje kao za štrudlu- jabuka isjeckana na sitne kockice, grožđice, isjeckani orasi, malo zdrobljenog keksa (ili ostaci patišpanje)- sve potopljeno u malo ruma. Ukrasiti (bogato) šlagom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti! Odlična ideja, inače sam i ja imala u planu napraviti nešto s jabukama, jako mi se sviđa kombinacija :)

      Delete
  6. Blizu moje kuće postoji jedna palačinkarnica, čuvena u Beogradu gde deca i odrasli iz svih krajeva grada dolaze da se zaslade. Stanemo mi jednom tako da vidimo u čemu je štos, kad ono nema ništa od palačinke, sve što osećaš je gomila preslatkog fila. Onda se pitam da li tim ljudi znaju uopšte da naprave palačinke kod kuće, tako da pozdravljam tvoj post o njima jer će možda neko ko ih nikada nije spremao naleteti na njega i odlučiti da napravi znatno bolje u kućnoj varijanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, Jelena :)
      Baš takva iskustva su mene natjerala da napišem post o nečem što je naizgled toliko jednostavno. Jela sam dosta premasnih, žilavih, preslatkih ili bezokusnih palačinki i odlučila stati tome na kraj. Nadam se i ja da će post nekome dobro doći :)

      Delete
  7. Svaka čast na ovom postu! O kako se lepo žute ove palačinke a i kombinacija pujenja i serviranja mi je totalno nova i neobična, moram zapamtiti pa probati...jer ja golicu uvek vezujem za slane stvari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Je, ta domaća jaja daju najjaču boju :) A što se tiče golice, i ja sam tako prije mislila da se jede samo uz slano. No, jednom sam probala i sladoled s bučinim sjemenkama i uljem, a i kombinaciju s čokoladom i bilo je odlično!
      Ovu pastu nisam prije radila, al ako može s kikirikijem i ostalim oraščićima, onda sigurno može i s bučinim sjemenkama! :)
      Hvala ti! :)

      Delete
  8. Anja, krasan post! Jako si se potrudila. Mnogo od toga nisam znala :). I ja volim palačine, sječaju me na bakicu :).

    P.s. Med i papar? :) Ne mogu, da zamislim kakav bi to bio ukus....:).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno, moram priznati da sam i ja mnogo toga naučila. I baš mi je drago zbog toga.

      A med i papar zbilja zvuči neobično, al mislim da je odlična kombinacija :)))) Probat ću jednom palačinke na taj način ;)

      Delete
  9. Svaka cast, divan post a tek palacinke, mmmmm.... moram priznati da su mi najdraze u kombinaciji sa domacim pekmezom od kajsija, ali ti si sve vrlo lepo napisala i predstavila.:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja ih tako i najčešće jedem, ali htjela sam isprobati nešto novo. Hvala ti :*

      Delete
  10. Hvala ti za ovaj opsežan i nadasve poučan i zanimljiv post. Kod palačinki sam najčešće ziheraš pa budu s nutellom/džemom/zapečene sa sirom. Imam jednu kuharicu posvećenu samo palačinkama i ima jako puno slatkih i slanih prijedloga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zapečene sa sirom su mi odlične! Ova kuharica mora da je odlična, ajde ako ćeš vidjet moj odgovor, možeš mi napisat kako se zove kuharica?
      Hvala :))

      Delete
  11. Palačinke su odlične, ja ih baš volim raditi također na sve moguće načine :) Mogli bi imati tematski post o palačinkama, to bi bilo baš super - da vidimo tko i kako, hehe! A dosta toga nisam imala pojma, tako da hvala na postu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bili bi super ti tematski postovi, ja želim skupit sve o palačinkama što mogu :D ako ti padne na pamet neko punjenje za palačinke, samo napiši ovdje da dodam u post! :)
      Hvala!

      Delete
  12. Ovo ne smem ni da čitam. :/ Ako ima neki slatkiš na koji sam slaba - to su palačinke. Volim i sa šećerom i džemom i slanim punjenjem, ali najviše volim nutela&plazma. Divan post, hvala na informacijama, svašta sam naučila. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znam kako ti je, kod mene palačinke prolaze uvijek! Hvala ti :)

      Delete
  13. Korisniji i drazi post nisam skoro citala. Uvatila sam sebe da u poslednje vreme barem2x nedeljno "moram" da pojedem palacinku. Najvise volim sa belom cokoladom i plazmom, ali sam skoro probala i banana split palacinku, i odusevila se. Superkaloricna, ali sta da se radi :) Ovaj post moram sharovati na svojoj FB stranici, nadam se da se neces ljutiti, hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naravno da se neću ljutiti, a moram si i ja spremit banana split palačinku, zvuči odlično, dodat ću u post :)))

      Delete
  14. totalno mi se sad jedu palačinke :)) svaki put kad sam u francuskoj, davim se u njima
    a kod mene doma je za palačinke uglavnom zadužen tata
    krasan post!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, Tamara! Eto, ja se davim u palačinkama bez obzira na mjesto i vrijeme :D

      Delete
  15. Wow,...kakav informativan i zanimljiv post. Palachinke svi volimo, bilo u slanoj ili slatkoj verziji. Najbolje su ipak sa domacim jajima!

    ReplyDelete
  16. Od kako sam prvi put stavila puter u palacinke, druge vise ne pravim... neuporedivo. imam vrlo slican recept... da li si mozda pokusala sa palacinkama u boji (red velevet crepes)?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Istina, razlika je zbilja ogromna, ja isto uvijek stavljam putar. Nisam probala red velvet, radila sam ih samo s kakaom, ali nisam ih još bojala. Ajde ako ćeš ih tako spremati, pošalji da uvrstim u post :) Jer zvuči super!

      Delete
  17. Anjči, ovo punjenje sa palačinke je loodilo! Jako mi se sviđa. Semenke bundeve+čokolade-zjuuuu, fenomenalno!
    Da znaš da će meni dobro doći ovaj recept. Nikako da nađem recept a da sam zadovoljna. Isprobaću ovaj tvoj. Miljanče će se baš obradovati jer, iako jako volim palačinke, retko ih pravim (kao i sve ostale slatkiše).
    I da, i ja obožavam tako sa šećerom i limunom! Savršenstvo. Ili sa malo meda, isto:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. E baš sam zato išla objavit recept. Znam i ja da su jednostavne, al otkad ih radim baš po određenim mjerama, zbilja su najbolje. A i obožavam taj blagi okus maslaca u tijestu. Možeš i jedan dio mlijeka zamijeniti mineralnom vodom, bit će još rahlije.

      Inače, ovaj namaz je zbilja jak, meni je za cijeli dan bila dosta jedna palačinka, nisam mogla više pojest :D
      (zato sam idući dan to nadoknadila palačinkama s limunom i šećerom. Nema boljih, istina ;)

      Delete
  18. eto..i sad mi se jedu palačinke....

    ReplyDelete
    Replies
    1. E tako ti je meni uvijek :D Obožavam ih :)

      Delete
  19. Kako ih volim :D Večeras sam pravila neke, al tvoje izgledaju mljac! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, vidim da nas ima dosta koji ih obožavamo :D

      Delete
  20. Znaš šta je zanimljivo? Ja sam muža naučila kako da pravi tijesto ali njegove uvijek ispadnu tvrđe i žilavije od mojih. A što se tiče ukusa, ja sam za klasiku, džem od kajsija i mljeveni orasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko zna u čemu je problem, možda on nema takvu "ruku" za deserte ko ti :) U svakom slučaju i meni su jako dragi ovi nadjevi koje si napisala :)

      Delete
  21. Ah, moj dragi bi jeo palačinke neprekidno, svaki dan. Sjajan post. Hvala ti. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja bi ih najrađe svaki dan, al se suzdržavam :D Hvala <3

      Delete
  22. Hvala na ovom divnom postu! Živjele palačinke! :) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, hvala, baš mi je drago da ti se sviđa :)

      Delete