Za svoj prvi recept sam izabrala ovu tortu...
Zašto? Zato što je čokoladna (a ja sam svima već odavno dala do znanja da mogu
preživjeti isključivo na čokoladi), zato što kakao savršeno dolazi do izražaja,
zato što je aromatična, zato što ima nekoliko sastojaka i nekoliko malih dodataka
i baš ju to čini malim djelićem čokoladnog raja. J
Recept je u originalu od Marthe Stewart, meni
je zapeo za oko već davno, ali sam tek sada imala vremena za ikakvo pečenje. U
receptu navodim sastojke koje sam ja koristila, u mjerama koje sam izabrala
(nešto veće nego u originalu jer sam radila za više ljudi).
Dakle, pripremite kalup za tortu promjera 26
cm (tada će vam tortica biti srednje visine) ili kalup za kuglof kako je u
originalnom receptu, ali ja sam radila u obliku torte. Kalup namastite maslacem
ili margarinom i posipajte kakaom.
Sastojci:
- 250 g maslaca
- 120 g šećera (šećera možete staviti i malo više, ja inače ne volim preslatke čokoladne torte)
- 1 dcl vode
- 4 jaja
- 1 dcl mlijeka
- 2 žličice sitno naribanog svježeg đumbira
- 200 g oštrog brašna (idući put stavit ću 150 g)
- 130 g kakaoa
- 1 prašak za pecivo
- žličica cimeta
- žličica đumbira u prahu
- prstohvat soli
Maslac, šećer i
vodu na srednje jakoj vatri zagrijavajte dok se maslac ne otopi. Premjestite u posudu
za miješanje i ostavite da se prohladi 5 minuta.
Mješavini maslaca,
šećera i vode dodajte jaja, mlijeko i naribani đumbir. Pjenjačom promiješajte
da se sastojci sjedine.
Prosijte brašno,
kakao, prašak za pecivo, cimet i đumbir u prahu te prstohvat soli i dodajte
prethodno spremljenoj tekućoj mješavini.
Lagano pomiješajte
sve sastojke da se sjedine, ostat će i neke grudice u smjesi, ali nestat će
pečenjem, to su uglavnom mjehurići zbog kakaoa koji se teže sjedinjuje s masom.
Tortu pecite na
170° C, 30-ak minuta. Provjerite čačkalicom je li pečena (ako vam čačkalica
čista izlazi iz torte, gotova je), ali više od 30 minuta ne treba, ja sam ju
točno toliko pekla.
* đumbira i cimeta
možete staviti i više, ja nisam htjela, ova količina mi je taman da osjetim
aromu i jednog i drugog kad zagrizem u komadić torte. mislim da ću idući put
dodati i malo svježe mente koju sad nisam imala jer nam je vrt pod snijegom J
Torta je jako
zahvalna za kombinacije s različitim umacima, možete ju premazati pekmezom,
prelijati čokoladnom glazurom ili samo posipati kakaom ili šećerom u prahu.
Ja sam ju prelijala
umakom od bourbon bourbon whiskeya (tj varijacijom umaka), kao što je i u
originalnom receptu. Umak savršeno odgovara makar ja kod čokoladnih torti ne
volim previše različitih okusa – želim zadržati onu puninu čokoladnog okusa, tj
okus kakaoa.
Dakle, za umak od
bourbon whiskeya vam treba:
·
115 g maslaca
·
2 žumanjka
·
130 g šećera
·
žličica arome vanilije ili mahuna
vanilije
·
1 dcl dobrog bourbon whiskeya – ja
ga nisam imala, stavila sam Baileys liker
·
5 g tamne čokolade – dodala sam
čokoladu da maaalo suzbijem onaj «karamel» okus koji je dao Baileys, inače ne
ide u umak od bourbon whiskeya
Dakle, improvizirala sam malo kod umaka, ali
ispao je prefin. Sve sastojke stavite u manju zdjelu i kuhajte na pari. Ja sam
kuhala 15 – ak minuta iako se može kuhati i manje, ali htjela sam da se jače
zgusne (gustoća je otprilike kao kod lemon curda, ali možete i kraće kuhati ako
želite da bude rjeđe).
Ohlađenu tortu prelijte umakom ili koristite
kao preljev kod posluživanja, ostavite da se umak maaalo stisne na torti i
spremna je za jelo. Uživajte u mirisnoj i aromatičnoj tortici s pravim, punim
kakao okusom. J
Ma fino ko' vrag! :)
ReplyDeleteDobro nam došla :) Sa uživanjem ću ti pratiti...
ReplyDeleteTortica izgleda potpuno zanosno :)
Hvala na lijepom komentaru, torta zbilja jest fina i aromatična :)
DeleteAnja tortice su ti brutalne :)
ReplyDeletePa ja ne mogu vjerovati da tek sad vidim ovaj komentar! baš mi je žao što nisam prije odgovorila, u svakom slučaju, hvala na lijepim riječima :)
DeleteMmmmmmm, sjajno, još jedan u nizu.. bravo Anja, moram ovo isprobati. :)
ReplyDeleteHvala puno, Olja :)))
Delete