Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday 20 February 2012

Čokoladna torta s đumbirom i cimetom te umakom od bourbon whiskeya



Za svoj prvi recept sam izabrala ovu tortu... Zašto? Zato što je čokoladna (a ja sam svima već odavno dala do znanja da mogu preživjeti isključivo na čokoladi), zato što kakao savršeno dolazi do izražaja, zato što je aromatična, zato što ima nekoliko sastojaka i nekoliko malih dodataka i baš ju to čini malim djelićem čokoladnog raja. J



Recept je u originalu od Marthe Stewart, meni je zapeo za oko već davno, ali sam tek sada imala vremena za ikakvo pečenje. U receptu navodim sastojke koje sam ja koristila, u mjerama koje sam izabrala (nešto veće nego u originalu jer sam radila za više ljudi).

Dakle, pripremite kalup za tortu promjera 26 cm (tada će vam tortica biti srednje visine) ili kalup za kuglof kako je u originalnom receptu, ali ja sam radila u obliku torte. Kalup namastite maslacem ili margarinom i posipajte kakaom.

Sastojci:
  • 250 g maslaca
  • 120 g šećera (šećera možete staviti i malo više, ja inače ne volim preslatke čokoladne torte)
  • 1 dcl vode
  • 4 jaja
  • 1 dcl mlijeka
  • 2 žličice sitno naribanog svježeg đumbira
  • 200 g oštrog brašna (idući put stavit ću 150 g)
  • 130 g kakaoa
  • 1 prašak za pecivo
  • žličica cimeta
  • žličica đumbira u prahu
  • prstohvat soli

Maslac, šećer i vodu na srednje jakoj vatri zagrijavajte dok se maslac ne otopi. Premjestite u posudu za miješanje i ostavite da se prohladi 5 minuta.
Mješavini maslaca, šećera i vode dodajte jaja, mlijeko i naribani đumbir. Pjenjačom promiješajte da se sastojci sjedine.
Prosijte brašno, kakao, prašak za pecivo, cimet i đumbir u prahu te prstohvat soli i dodajte prethodno spremljenoj tekućoj mješavini.
Lagano pomiješajte sve sastojke da se sjedine, ostat će i neke grudice u smjesi, ali nestat će pečenjem, to su uglavnom mjehurići zbog kakaoa koji se teže sjedinjuje s masom.

Tortu pecite na 170° C, 30-ak minuta. Provjerite čačkalicom je li pečena (ako vam čačkalica čista izlazi iz torte, gotova je), ali više od 30 minuta ne treba, ja sam ju točno toliko pekla.

* đumbira i cimeta možete staviti i više, ja nisam htjela, ova količina mi je taman da osjetim aromu i jednog i drugog kad zagrizem u komadić torte. mislim da ću idući put dodati i malo svježe mente koju sad nisam imala jer nam je vrt pod snijegom J


Torta je jako zahvalna za kombinacije s različitim umacima, možete ju premazati pekmezom, prelijati čokoladnom glazurom ili samo posipati kakaom ili šećerom u prahu.
Ja sam ju prelijala umakom od bourbon bourbon whiskeya (tj varijacijom umaka), kao što je i u originalnom receptu. Umak savršeno odgovara makar ja kod čokoladnih torti ne volim previše različitih okusa – želim zadržati onu puninu čokoladnog okusa, tj okus kakaoa.


Dakle, za umak od bourbon whiskeya vam treba:

·         115 g maslaca
·         2 žumanjka
·         130 g šećera
·         žličica arome vanilije ili mahuna vanilije
·         1 dcl dobrog bourbon whiskeya – ja ga nisam imala, stavila sam Baileys liker
·         5 g tamne čokolade – dodala sam čokoladu da maaalo suzbijem onaj «karamel» okus koji je dao Baileys, inače ne ide u umak od bourbon whiskeya

Dakle, improvizirala sam malo kod umaka, ali ispao je prefin. Sve sastojke stavite u manju zdjelu i kuhajte na pari. Ja sam kuhala 15 – ak minuta iako se može kuhati i manje, ali htjela sam da se jače zgusne (gustoća je otprilike kao kod lemon curda, ali možete i kraće kuhati ako želite da bude rjeđe).






Ohlađenu tortu prelijte umakom ili koristite kao preljev kod posluživanja, ostavite da se umak maaalo stisne na torti i spremna je za jelo. Uživajte u mirisnoj i aromatičnoj tortici s pravim, punim kakao okusom. J

7 comments:

  1. Dobro nam došla :) Sa uživanjem ću ti pratiti...
    Tortica izgleda potpuno zanosno :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na lijepom komentaru, torta zbilja jest fina i aromatična :)

      Delete
  2. Anja tortice su ti brutalne :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa ja ne mogu vjerovati da tek sad vidim ovaj komentar! baš mi je žao što nisam prije odgovorila, u svakom slučaju, hvala na lijepim riječima :)

      Delete
  3. Mmmmmmm, sjajno, još jedan u nizu.. bravo Anja, moram ovo isprobati. :)

    ReplyDelete