Donat je ove godine proslavio svoj treći rođendan. Još uvijek voli vlakove, još uvijek voli čokoladu, još uvijek voli crtić Tomica i prijatelji... Samo je ove godine malo veći :)
Prošle je godine svoj drugi rođendan proslavio uz ovu tortu, a ove je godine zaželio nešte slično - parni tramvaj iz istog crtića.
Parni je tramvaj smeđe boje, sa sivim dijelovima, crnim vratima i dimnjakom - pravi izbor za tortu jednog trogodišnjaka koji obožava vlakove i slična prijevozna sredstva. On je to i sam najbolje znao kad sam čula da je jedini izbor za tortu bio - Bruno (tako se tramvaj zove u hrvatskoj verziji crtića).
Torta ga je, koliko sam čula, oduševila izgledom i okusom. I iako ja nisam još uvijek jako vješta u radu s fondantom i pogotovo u izrađivanju čitavih "skulptura" od fondanta, kad se radi o dječjem rođendanu, za mišljenje ni neću pitati odrasle. Ako je slavljenik bio sretan, meni je to i više nego dovoljno :)
S druge strane, ja vam mogu govoriti o onome što se nalazi ispod fondanta, okusu - kore od lješnjaka, kuhane kreme od čokolade i krema od vanilije i lješnjaka s aromom ruma - samim time ovo je postala jedna od mojih omiljenih torti. Prepuna kreme (gotovo je "popucala po šavovima", zato sam je i malo deblje premazala buttercreamom, no bez brige, to se uopće ne osjeti), s prefinim korama ali - najbolja od svega mi je krema od vanilije s lješnjakom - okus lješnjaka i ruma toliko je nježan i fin da daje dojam prefinog punch sladoleda. Ovo je definitivno krema kojoj ću jednom posvetiti čitavu tortu :)
Sastojci:
Kore (ispecite 2):
8 bjelanjka
300 g šećera
300 g šećera
300 g mljevenih lješnjaka
3 žlice oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
3 žlice oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
U bjelanjke lagano umiješajte lješnjake pomiješane s brašnom i praškom za pecivo.
Smjesu izlijte u kalup i pecite 10 minuta na 180°C. Pečene kore ostavite da se u potpunosti ohlade jer će tada očvrsnuti (kad su vruće tada su i veoma meke i krhke).
Krema 1
160 g šećera
5 žlica brašna
500 ml mlijeka
150 g maslaca
100 g mljevenih lješnjaka
2 žlice ruma
Brašno razmutite u 100ml mlijeka. Žumanjke i šećer izmiksajte pa im dodajte smjesu brašna i mlijeka. Pomiješajte. Zagrijte ostatak mlijeka (400ml), neka bude toplo, ali ipak ne vruće. Mlijeko dodajte u smjesu jaja i brašna uz stalno miješanje. Cijelu smjesu stavite na laganu vatru i kuhajte da se krema zgusne (trebat će vam otprilike 15 minuta), uz stalno miješanje. Kad se krema napola ohladi, umiksajte maslac, lješnjake i rum pa ohladite do kraja.
Napomena: lješnjake sam mljevila u mlincu za kavu da puste ulje i da se počnu pretvarati u pastu kako bi se bolje stopili s kremom.
Napomena: lješnjake sam mljevila u mlincu za kavu da puste ulje i da se počnu pretvarati u pastu kako bi se bolje stopili s kremom.
Krema 2
7 žumanjaka
160 g šećera
5 žlica brašna
500 ml mlijeka
160 g šećera
5 žlica brašna
500 ml mlijeka
200 g čokolade
125 g maslaca
Brašno razmutite u 100ml mlijeka. Žumanjke i šećer izmiksajte pa im dodajte smjesu brašna i mlijeka. Pomiješajte. Zagrijte ostatak mlijeka (400ml), neka bude toplo, ali ipak ne vruće. Mlijeko dodajte u smjesu jaja i brašna uz stalno miješanje. Cijelu smjesu stavite na laganu vatru, dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i kuhajte da se čokolada otopi i krema zgusne (trebat će vam otprilike 15 minuta), uz stalno miješanje. Kad se krema napola ohladi, umiksajte maslac pa ohladite do kraja.
Napomena: Količina čokoladne kreme i kreme od lješnjaka je ista pa zato, ako ćete čokoladnu kremu mazati u dva sloja, oduzmite 1/3 kreme od vanilije prije nego dodate lješnjake i umiješajte u kremu od čokolade - tada će je biti više.
Slaganje:
Slaganje:
Kore sam pekla u velikoj kvadratnoj tepsiji i svaku sam prerezala na pola i tako dobila 4 kore. Prvo sam mazala čokoladnom kremom, pa kremom s lješnjacima i opet čokoladnom. Naravno, redoslijed i slaganje torte možete prilagoditi svome ukusu.
***
Ingredients:
For the cake (2x)
8 egg whites
300 g ground hazelnuts
300 g sugar
3 tablespoons flour
1 teaspoon baking powder
300 g ground hazelnuts
300 g sugar
3 tablespoons flour
1 teaspoon baking powder
Beat the egg whites adding sugar gradually until stiff peaks form. Add hazelnuts, flour and baking powder to the egg whites, combine. Transfer mixture to cake pan, bake for 10 minutes, 180°C. When baked, let it cool completely.
Frosting 1
7 egg yolks
160 g sugar
5 tablespoons flour
500 ml milk
125 g butter
160 g sugar
5 tablespoons flour
500 ml milk
125 g butter
100 g ground hazelnuts
2 tablespoons of rum
Mix the flour with 100ml of milk and add it to the egg yolks and sugar - whisk to combine. Preheat the rest of the milk (400ml) and gradually add it to the egg yolks and flour mixture. Cook over medium high heat until the the mixture thickens (about 15 minutes), stirring constantly. Let it cool to room temperature, then add butter, hazelnuts, rum and whisk until smooth.
Annotation: I ground the hazelnuts so they almost turned into a paste. That makes them combine better with the rest of the frosting.
Annotation: I ground the hazelnuts so they almost turned into a paste. That makes them combine better with the rest of the frosting.
Frosting 2
7 egg yolks
160 g sugar
5 tablespoons flour
500 ml milk
160 g sugar
5 tablespoons flour
500 ml milk
200 g chocolate
125 g butter
Mix the flour with 100ml of milk and add it to the egg yolks and sugar - whisk to combine. Preheat the rest of the milk (400ml) and gradually add it to the egg yolks and flour mixture. Add chocolate. Cook over medium high heat until the chocolate dissolves and the mixture thickens (about 15 minutes), stirring constantly. Let it cool to room temperature, then add butter and whisk until smooth.
Annotation: The quantity of frostings is equal so, if you want to put two layers of chocolate frosting, simply take 1/3 of the first frosting - before adding the hazelnuts and rum - and mix it with the chocolate frosting.
Srećan rođiš malom Donatu! Sve najbolje!
ReplyDelete:)))
Deletejako lijepa torta! sve najbolje dječaku :)
ReplyDeleteHvala, hvala :)
Deletetorta izgleda odlično!
ReplyDeleteHvala, Tina :)
DeleteBaš je slatka torta! Lijepo je ispala :))
ReplyDeleteHvala ti :*
Deletestvarno je krasna, bravo, a u presjeku isto odlično izgleda!
ReplyDeleteTaj presjek mi je najdraži :D Hvala!
DeleteTortica je preslatka, sretan rođendan Donatu! Nisam probala, ali čini mi se da je ova krema s lješnjacima pun pogodak.
ReplyDeleteJe, meni je zbilja odlična, a nastala je improvizacijom. HVala :)
DeleteSrećan rođendanac! Medenjak je pravi.
ReplyDeleteA i tortica je baš lepa.
Puno hvala :)))
DeleteSrećan rođendan, veliki porastao! :)
ReplyDeleteDivna ti je torta.
Hvala, Olja:)))
DeleteSretan rodendan Donatu :) a torta je prava bomba :)
ReplyDeleteHvalaaa :*
DeleteSretan rodjendan Donatu, krasnu tortu je izabrao. Presjek torte je tako privlacan, kao i sastojci.
ReplyDeletePuno hvala, Jasna :)
DeleteSretan roćkas malom slavljeniku,torta je fantastična,gdje ima lješnjaka uopće ne sumnjam u ukus torte:)
ReplyDeleteSlažem se, s lješnjacima svaka torta mora bit dobra :) Hvala!
Deleteovo je jedna jako fina torta
ReplyDeletemalom Donatu želim sretan rođendan!!
Moram priznati da je i meni jedna od finijih :) Hvala puno!
DeleteTorta je jako fina,svida mi se kako korice tako i krema,nego ,samo da te pitam..zasto u kreme ne stavljas i 8-i zumanjak,jer obje kreme imaju po 7 zumanjaka,a ostane ih ustvari 16 od 2 bijela biskvita..isla sam citati 2x da mozda ne ide cijelo jaje u korice ali nisam nasla,samo pitam ako je visak ,ja bih njih svejedno dodala u kremu nista se ne gubi,samo dobija :)??
ReplyDeleteMislim da se sigurno ništa ne bi izgubilo, ako se dobro sjećam, ja sam radila kremu i kore od dva različita recepta i nisam uopće pazila podudaraju li se jaja točno brojem... ili sam za nešto iskoristila ostatak jaja. U svakom slučaju, naravno da se količina žumanjaka može povećati za dva (ili za jedan ako se svaka krema kuha zasebno) :)))
Delete