Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday, 11 September 2012

Pink Voćno - Kremasta Party Torta :)




Super voćna.
Ekstra sočna.
Ultra kremasta.
Super pjenasta.

Ovo su bile želje za rođendansku tortu moje sestre. Uz, naravno, super kul dekoraciju koja treba biti zabavna, maštovita i jaaako privlačna :) I zato ja njezine torte uvijek radim po 12 sati :D


Ali, ovaj put sam za to i imala vremena, pa prilažem i više slika za ovu tortu s kojom ćete imati posla (ako ju odlučite raditi), ali zadovoljstvo je neizmjerno jer je torta baš sve ono što voćna torta treba biti - aromatična, mirisna, sočna, kremasta i s okusima koji se lijepo mogu prepoznati; slatka u kremi, kiselkasta u voću, utopljena u fini liker koji se gotovo i ne osjeti :) Liker je bio od brusnice, ali zamislite ovu tortu s nekim finim likerom od ruže, mmmmm :)

Samo još jedna napomena, originalni recept je odavde, ja sam dodala žutu i voćnu kremu, bijela krema i biskvit su iz orginalnog recepta. I taj početni recept je fantastičan, ali s dodanim kremama dobiva zbilja novu dimenziju :)


                                                                                               ***

Sastojci:

Kore (kalup promjera 28 cm):

Ispecite 3 ovakve kore (ovdje je navedena količina sastojaka za jednu koru):
  • 200 g bjelanjaka (to je otprilike 6 -7 bjelanjaka)
  • 150 g šećera
  • 70 g oštrog brašna
  • 35 g škrobnog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 100 ml ulja
  • 1 žličica octa
  • 1 žlica likera (ja sam stavila od brusnice)

Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, zatim dodajte šećer i još izmiksajte dok se smjesa ne poveže i postane sjajna. U to dodajte brašno prosijano zajedno sa škrobnim brašnom i praškom za pecivo. Promiješajte pjenjačom da se sastojci spoje. Zatim u tu smjesu lagano dodajte ulje, ocat i liker, promiješajte kuhačom i pecite otprilike 30 minuta na 160 °C.




Žuta krema:

  • 7 žutanjaka
  • 160 g šećera + 1 vanilin šećer (ili koristite šećer koji ste aromatizirali mahunom vanilije)
  • 5 žlica brašna + 100 ml mlijeka
  • 400 ml mlijeka
  • 50 g šećera u prahu
  • 250 g maslaca

Žutanjke miksajte sa šećerom da smjesa bude prozračna s mjehurićima. Brašno razmutite u 100ml mlijeka i dodajte ga u smjesu s jajima i šećrom. 400 ml mlijeka zagrijte da skoro provrije pa dodajte smjesu od jaja i brašna u mlijeko i stalno miješajte. Pazite da krema ne zagori na dnu i da se jaja ne skuhaju, zato kuhajte otprilike 10 minuta na laganoj vatri. Krema se poprilično brzo zgusne.
U hladnu kremu dodajte šećer u prahu i maslac te izmiksajte, pa stavite da se još ohladi.
(voće ne ide u ovu kremu, ali su u divnom zajedništvu ovdje na slici :D)




Voćna krema:

  • 500 ml soka od višanja (ili malina, kupina, borovnica - bilo koje slično voće) - najbolje sok iz kompota od višanja
  • 60 g škrobnog brašna + 4 žlice soka
  • 50 g šećera
  • 3 žlice likera (po izboru, ja sam stavila liker od brusnice)

Sok stavite grijati na srednje jaku vatru. Škrobno brašno razmutite u 4 žlice soka i dodajte soku koji je skoro provrio. Kuhajte nekoliko minuta dok smjesa zgusne pa maknite s vatre. Dodajte šećer i kad se ohladi, dodajte liker. Ostavite da se ohladi.


Bijela krema:

  • 300 g bijele čokolade (najbolje kuvertura, ako nemate, može mliječna)
  • 400 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 500 g mascarponea
  • 1 vrećica želatine u prahu (ako je potrebno)

Bijelu čokoladu na laganoj vatri otopite u slatkom vrhnju za šlag. Kad se čokolada otopi, ostavite smjesu da se ohladi na nekoliko sati - ovo će potrajati, ali zgusnut će se u frižideru. U zgusnutu i hladnu kremu dodajte mascarpone i opet ohladite. Ako je potrebno, jednu vrećicu želatine pripremite prema uputama s vrećice i dodajte kremi (ako mislite da je prerijetka i da će curiti iz torte ili sa torte).



+ Višnje (ili neko bobičasto voće)


Slaganje (onako kako sam ja slagala, vi možete promijeniti raspored krema ako želite):

Jedan biskvit natopite likerom koji ste već koristili i na njega stavite polovicu žute kreme. Zatim na žutu kremu dodajte polovicu voćne kreme i "posipajte" višnjama i pokrijte drugim biskvitom. Natopite i taj biskvit likerom, stavite drugu polovicu žute kreme, na nju drugu polovicu voćne kreme, pa višnje i opet poklopite zadnjom korom. Zatim cijelu tortu premažite bijelom kremom (ja sam ju jestivom bojom obojila u ružičastu) i ukrasite po želji.

                                                                                                      ***


44 comments:

  1. woooow, ne znam odakle da počnem, torta je famozna, izgleda odlično, dekorirana je super, a ukus je sigurno fantastičan!! Samo da pitam nešto, ovaj biskvit: da li se smjesa podijeli na 3 dijela i peče u 3 navrata ili se za svaku koru koristi ova količina, što znači da u nju ide nekih 20 bjelanjaka? Hvala :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga, Marina, hvala na lijepom komentaru. :)

      A za biskvit - za svaku koru se koristi ova količina, na kraju ispadne otprilike 20 bjelanjaka, da. Puno, znam, ali dio žutanjaka ide u žutu kremu, a dio se može utrošiti na recimo, pripremu tjestenine za juhu ili slično. Ako te još nešto zanima, samo reci :)

      Delete
  2. Fenomenalno izgleda torta,verujem da je i preukusna!

    ReplyDelete
  3. Torta izgleda fenomenalnoooo,verujem da je i ukus fantastican!

    ReplyDelete
  4. Pravila sam ovu tortu i znam da je fenomenalnog ukusa. Dekoracija je savrsena:) Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, okus je zbilja divan, sigurna sam da je takav i bez dodanih krema :)

      Delete
  5. Jednostavna i efektivna dekoracija, a unutra - prava divota!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, Jasna, meni je unutrašnjost isto odlična :)

      Delete
  6. Stvarno si se naradila, ali isplatilo se. Rezultat je prekrasno dekorirana torta s impresivnim presjekom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno, rad je zapravo bio užitak :)

      Delete
  7. Najpre mi je dekoracija privukla paznju - zaista je posebna i divna! A onda i slika preseka. Inace vise volim necokoladne torte, ali ne odbijam ni parce dobre vocne... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Također, ako je voćna kremasta, rado je prihvaćam :) Hvala!

      Delete
  8. Prekrasno si ju sredila :D Prava ženska torta hihi da bar ja imam sestru :( Volim višnje u kolačima, a mrak mi je i ovaj liker koji spominjes, možda se ohrabrim pa ju jednom i napravim :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. To je bila i sestrina želja: da torta bude prava ženska :D Zato je pinky :)
      Liker je super, baš mora ići u ovakve tortice. Hvala :)

      Delete
  9. svaka čast i sretan rođendan seki, zavidim joj na torti! ova torta je sve što ja volim u tortama: kore od bjelanjaka, vanilin krema sa žutanjcima i voćna krema od višanja pa još jedna od bijele čokolade = moja savršena torta :) Dekoracija vrhunska!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, ja sam inače za čokoladne torte, al ako je ovakva onda prolazi i voćna :D Drukčije voćne torte teško prihvaćam pa shvaćam zašto i ti voliš ovakve :)

      Delete
  10. wooow Anja, nadmašila si samu sebe!!!
    Svaka čast, prekrasna je! Oduševljena sam!
    Srećan roćkas sestri i poručujem joj: Blago tebiiiiii:):):)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha, evo poručit ću joj ja to u tvoje ime :D Hvala ti puno :*

      Delete
  11. U uvodu bi jos trebalo stajati i super lijepa, jer je stvarno fantasticna :)

    ReplyDelete
  12. krasna je, sigurno je seka bila zadovoljna!

    ReplyDelete
  13. presuper izgleda, dala si mi ideju za rođendan moje kćerke :)

    ReplyDelete
  14. wow!!!! predivna a sigurno i prefina :) da bar meni neko ispece takvu za rodendan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, ma pošaljem ti ja tortu ako treba :)))

      Delete
  15. OMG, predivna je! Koliko si samo talentovana!

    ReplyDelete
  16. S ovim "Super voćna.Ekstra sočna.Ultra kremasta.Super pjenasta" si me odmah privukla, a kad sam vidila sliku - njam! Moj tip torti uvijek i zauvijek! I još fantastično izgleda, Anja! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. I za mene voćne torte moraju biti takve, hvala ti, Maja :)))

      Delete
  17. Torta izgleda fantastično. Dokaz da se trud stvarno isplati. Ne znam što mi je ljepše - dekoracija torte ili presjek :)

    ReplyDelete
  18. Pa preslatkooo :) ni ja ne mogu da se odlucim sta mi je sladje :D presek ili deko :D love it <3

    ReplyDelete
  19. Ne znam što ti napisati da se čini imalo suvislo,jer kada vidim ovakvu izvedbu ostanem bez teksta,malo je reći da je torta predivna i sastojcima i dekorom..sve,sve pohvale!

    ReplyDelete
  20. This looks absolutely amazing! I wish I could have a slice right now!

    ReplyDelete
  21. Wow, odusevljena sam, prelijepa je! A tek presjek!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, drago mi je da ti se sviđa :)

      Delete
  22. Blog ti je savrsen, bas mi je drago da sam ga otkrila :) Jedino sto ne smem da ga previse razgledam ovako na prazan stomak, gricnucu ekran :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno, jako me vesele ovakvi komentari :)))

      Delete