Super voćna.
Ekstra sočna.
Ultra kremasta.
Super pjenasta.
Ovo su bile želje za rođendansku tortu moje sestre. Uz, naravno, super kul dekoraciju koja treba biti zabavna, maštovita i jaaako privlačna :) I zato ja njezine torte uvijek radim po 12 sati :D
Ali, ovaj put sam za to i imala vremena, pa prilažem i više slika za ovu tortu s kojom ćete imati posla (ako ju odlučite raditi), ali zadovoljstvo je neizmjerno jer je torta baš sve ono što voćna torta treba biti - aromatična, mirisna, sočna, kremasta i s okusima koji se lijepo mogu prepoznati; slatka u kremi, kiselkasta u voću, utopljena u fini liker koji se gotovo i ne osjeti :) Liker je bio od brusnice, ali zamislite ovu tortu s nekim finim likerom od ruže, mmmmm :)
Samo još jedna napomena, originalni recept je odavde, ja sam dodala žutu i voćnu kremu, bijela krema i biskvit su iz orginalnog recepta. I taj početni recept je fantastičan, ali s dodanim kremama dobiva zbilja novu dimenziju :)
***
Sastojci:
Kore (kalup promjera 28 cm):
Ispecite 3 ovakve kore (ovdje je navedena količina sastojaka za jednu koru):
- 200 g bjelanjaka (to je otprilike 6 -7 bjelanjaka)
- 150 g šećera
- 70 g oštrog brašna
- 35 g škrobnog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 100 ml ulja
- 1 žličica octa
- 1 žlica likera (ja sam stavila od brusnice)
Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, zatim dodajte šećer i još izmiksajte dok se smjesa ne poveže i postane sjajna. U to dodajte brašno prosijano zajedno sa škrobnim brašnom i praškom za pecivo. Promiješajte pjenjačom da se sastojci spoje. Zatim u tu smjesu lagano dodajte ulje, ocat i liker, promiješajte kuhačom i pecite otprilike 30 minuta na 160 °C.
Žuta krema:
- 7 žutanjaka
- 160 g šećera + 1 vanilin šećer (ili koristite šećer koji ste aromatizirali mahunom vanilije)
- 5 žlica brašna + 100 ml mlijeka
- 400 ml mlijeka
- 50 g šećera u prahu
- 250 g maslaca
Žutanjke miksajte sa šećerom da smjesa bude prozračna s mjehurićima. Brašno razmutite u 100ml mlijeka i dodajte ga u smjesu s jajima i šećrom. 400 ml mlijeka zagrijte da skoro provrije pa dodajte smjesu od jaja i brašna u mlijeko i stalno miješajte. Pazite da krema ne zagori na dnu i da se jaja ne skuhaju, zato kuhajte otprilike 10 minuta na laganoj vatri. Krema se poprilično brzo zgusne.
U hladnu kremu dodajte šećer u prahu i maslac te izmiksajte, pa stavite da se još ohladi.
(voće ne ide u ovu kremu, ali su u divnom zajedništvu ovdje na slici :D)
Voćna krema:
- 500 ml soka od višanja (ili malina, kupina, borovnica - bilo koje slično voće) - najbolje sok iz kompota od višanja
- 60 g škrobnog brašna + 4 žlice soka
- 50 g šećera
- 3 žlice likera (po izboru, ja sam stavila liker od brusnice)
Sok stavite grijati na srednje jaku vatru. Škrobno brašno razmutite u 4 žlice soka i dodajte soku koji je skoro provrio. Kuhajte nekoliko minuta dok smjesa zgusne pa maknite s vatre. Dodajte šećer i kad se ohladi, dodajte liker. Ostavite da se ohladi.
Bijela krema:
- 300 g bijele čokolade (najbolje kuvertura, ako nemate, može mliječna)
- 400 ml slatkog vrhnja za šlag
- 500 g mascarponea
- 1 vrećica želatine u prahu (ako je potrebno)
Bijelu čokoladu na laganoj vatri otopite u slatkom vrhnju za šlag. Kad se čokolada otopi, ostavite smjesu da se ohladi na nekoliko sati - ovo će potrajati, ali zgusnut će se u frižideru. U zgusnutu i hladnu kremu dodajte mascarpone i opet ohladite. Ako je potrebno, jednu vrećicu želatine pripremite prema uputama s vrećice i dodajte kremi (ako mislite da je prerijetka i da će curiti iz torte ili sa torte).
+ Višnje (ili neko bobičasto voće)
Slaganje (onako kako sam ja slagala, vi možete promijeniti raspored krema ako želite):
Jedan biskvit natopite likerom koji ste već koristili i na njega stavite polovicu žute kreme. Zatim na žutu kremu dodajte polovicu voćne kreme i "posipajte" višnjama i pokrijte drugim biskvitom. Natopite i taj biskvit likerom, stavite drugu polovicu žute kreme, na nju drugu polovicu voćne kreme, pa višnje i opet poklopite zadnjom korom. Zatim cijelu tortu premažite bijelom kremom (ja sam ju jestivom bojom obojila u ružičastu) i ukrasite po želji.
***
woooow, ne znam odakle da počnem, torta je famozna, izgleda odlično, dekorirana je super, a ukus je sigurno fantastičan!! Samo da pitam nešto, ovaj biskvit: da li se smjesa podijeli na 3 dijela i peče u 3 navrata ili se za svaku koru koristi ova količina, što znači da u nju ide nekih 20 bjelanjaka? Hvala :)
ReplyDeleteDraga, Marina, hvala na lijepom komentaru. :)
DeleteA za biskvit - za svaku koru se koristi ova količina, na kraju ispadne otprilike 20 bjelanjaka, da. Puno, znam, ali dio žutanjaka ide u žutu kremu, a dio se može utrošiti na recimo, pripremu tjestenine za juhu ili slično. Ako te još nešto zanima, samo reci :)
Fenomenalno izgleda torta,verujem da je i preukusna!
ReplyDeleteHvala puno, fina je, voćna i sočna :)
DeleteTorta izgleda fenomenalnoooo,verujem da je i ukus fantastican!
ReplyDelete:)
DeletePravila sam ovu tortu i znam da je fenomenalnog ukusa. Dekoracija je savrsena:) Pozdrav!
ReplyDeleteHvala, okus je zbilja divan, sigurna sam da je takav i bez dodanih krema :)
DeleteJednostavna i efektivna dekoracija, a unutra - prava divota!
ReplyDeleteHvala, Jasna, meni je unutrašnjost isto odlična :)
DeleteStvarno si se naradila, ali isplatilo se. Rezultat je prekrasno dekorirana torta s impresivnim presjekom.
ReplyDeleteHvala ti puno, rad je zapravo bio užitak :)
DeleteNajpre mi je dekoracija privukla paznju - zaista je posebna i divna! A onda i slika preseka. Inace vise volim necokoladne torte, ali ne odbijam ni parce dobre vocne... :)
ReplyDeleteTakođer, ako je voćna kremasta, rado je prihvaćam :) Hvala!
DeletePrekrasno si ju sredila :D Prava ženska torta hihi da bar ja imam sestru :( Volim višnje u kolačima, a mrak mi je i ovaj liker koji spominjes, možda se ohrabrim pa ju jednom i napravim :))
ReplyDeleteTo je bila i sestrina želja: da torta bude prava ženska :D Zato je pinky :)
DeleteLiker je super, baš mora ići u ovakve tortice. Hvala :)
svaka čast i sretan rođendan seki, zavidim joj na torti! ova torta je sve što ja volim u tortama: kore od bjelanjaka, vanilin krema sa žutanjcima i voćna krema od višanja pa još jedna od bijele čokolade = moja savršena torta :) Dekoracija vrhunska!
ReplyDeleteHvala ti, ja sam inače za čokoladne torte, al ako je ovakva onda prolazi i voćna :D Drukčije voćne torte teško prihvaćam pa shvaćam zašto i ti voliš ovakve :)
Deletewooow Anja, nadmašila si samu sebe!!!
ReplyDeleteSvaka čast, prekrasna je! Oduševljena sam!
Srećan roćkas sestri i poručujem joj: Blago tebiiiiii:):):)
Hahahaha, evo poručit ću joj ja to u tvoje ime :D Hvala ti puno :*
DeleteU uvodu bi jos trebalo stajati i super lijepa, jer je stvarno fantasticna :)
ReplyDeleteHvala ti na lijepom komentaru :)
Deletekrasna je, sigurno je seka bila zadovoljna!
ReplyDeleteJe, bila je, hvala puno :)
Deletepresuper izgleda, dala si mi ideju za rođendan moje kćerke :)
ReplyDeleteBaš mi je drago, hvala ti :)
Deletewow!!!! predivna a sigurno i prefina :) da bar meni neko ispece takvu za rodendan :)
ReplyDeleteHvala ti, ma pošaljem ti ja tortu ako treba :)))
DeleteOMG, predivna je! Koliko si samo talentovana!
ReplyDeleteHvala na divnom komentaru! :)
DeleteS ovim "Super voćna.Ekstra sočna.Ultra kremasta.Super pjenasta" si me odmah privukla, a kad sam vidila sliku - njam! Moj tip torti uvijek i zauvijek! I još fantastično izgleda, Anja! :D
ReplyDeleteI za mene voćne torte moraju biti takve, hvala ti, Maja :)))
DeleteTorta izgleda fantastično. Dokaz da se trud stvarno isplati. Ne znam što mi je ljepše - dekoracija torte ili presjek :)
ReplyDeleteHvala ti puno :)
DeletePa preslatkooo :) ni ja ne mogu da se odlucim sta mi je sladje :D presek ili deko :D love it <3
ReplyDeleteHvala na slatkom komentaru :))
DeleteNe znam što ti napisati da se čini imalo suvislo,jer kada vidim ovakvu izvedbu ostanem bez teksta,malo je reći da je torta predivna i sastojcima i dekorom..sve,sve pohvale!
ReplyDeleteDraga Nely, puno ti hvala :)
DeleteThis looks absolutely amazing! I wish I could have a slice right now!
ReplyDeleteThanks for the lovely comment :)
DeleteWow, odusevljena sam, prelijepa je! A tek presjek!!!
ReplyDeleteHvala ti, drago mi je da ti se sviđa :)
DeleteBlog ti je savrsen, bas mi je drago da sam ga otkrila :) Jedino sto ne smem da ga previse razgledam ovako na prazan stomak, gricnucu ekran :))
ReplyDeleteHvala ti puno, jako me vesele ovakvi komentari :)))
Delete