Rumatizirani ili aromatizirani? Pa svejedno, aromatiziran je rumom, a bogat kestenom. Kolač iz mamine
bilježnice koji inače nosi naziv Torta od kestena, a peče se u pravokutnom kalupu, tj protvanu.
Meni je ovo inače, pokraj kesten pirea i sladoleda od kestena, najfiniji desert s kestenom i kolač koji sam kao mala jela gotovo svaki vikend.
Nema puno mudrosti, samo lijep okus kestena koji je iskorišten i u biskvitu i u kremi, dorađen rumom i čokoladom.
Ponekad su nam potrebne samo ovako jednostavne namirnice kako bismo uživali i s poštovanjem pozdravili fini kesten :)
***
Potrebno je 500 g kuhanog i očišćenog kestena.
Sastojci:
Biskvit (za kalup veličine 35x25)
- 6 žutanjaka
- 140 g šećera
- 140 g kestena
- 60 g krušnih mrvica natopljenih rumom (ruma tek toliko da mrvice upiju tekućinu)
- 6 bjelanjaka
Žutanjke dobro izmiksajte sa šećerom (trebate dobiti svijetlo žutu, pjenastu smjesu), zatim im dodajte kestene i krušne mrvice koje ste natopili u nekoliko žlica ruma. Sve još jednom izmiksajte i toj smjesi dodajte snijeg od 6 bjelanjaka. Snijeg polako umiješajte i cijelu smjesu prebacite u kalup te pecite otprilike 30 min na 180°C (ipak pripazite kod pečenja, ovisi o jačini pećnice i probajte čačkalicom je li pečeno).
Preljev za biskvit:
- 100 ml mlijeka
- 1 žličica kakaa
- 1 žličica šećera
- 1 žličica ruma
Mlijeko, kakao, šećer i rum zagrijte da se kakao otopi i lagano prelijte po toplom biskitu. Ostavite da se sve ohladi (možda će vam ostati malo preljeva, možete ga popiti ;)))
Krema:
- 360 g kestena
- 200 g maslaca
- 200 g šećera (u prahu ili običnog) + malo ruma/vode
- 500 ml slatkog vrhnja za šlag
Kestene izmiksajte s omekšalim maslacem. Šećer pomiješajte s malo vode ili ruma (samo da se šećer otopi) i zagrijte ga do vrenja. U smjesu kestena i maslaca dodajte tekući šećer i izmiksajte. Istucite vrhnje u šlag i pomiješajte s kestenima. Smjesu ohladite i hladnu premažite po biskvitu.
Čokoladni ganache:
- 200 g čokolade
- 300 ml slatkog vrhnja
Čokoladu u potpunosti otopite u vrućem slatkom vrhnju i stavite u frižider da se ganache lagano ohladi, ne treba dokraja (jer će se onda stisnuti u kremu) nego samo da bude mlak i još tekuć. Zatim ga lagano (možete žlicom) prelijte preko kolača i vratite na hlađenje da se ganache dokraja stisne i ohladi.
Napomene:
- Preljev ne morate iskoristiti ako ne želite, biskvit nije suh.
- Rum dozirajte koliko želite, ako vam ne odgovara, ne morate ga ni staviti nego ga zamijenite npr. mlijekom ili izostavite, ali zbilja daje divan okus i miris.
- Umjesto ganachea možete i napraviti glazuru od čokolade po želji.
- Ako mislite da je ova količina vrhnja za šlag u kremi previše, možete malo smanjiti, onda će vam kreme biti nešto manje - glavno je da krema može čvrsto stajati.
- Kolač je najbolji kada je potpuno ohlađen.
***
Kako divno izgleda! A mora i da je odlican :)
ReplyDeleteHvala ti, draga :)
DeleteJoj kako lijepo ovo izgleda *-*
ReplyDeleteHihi, hvala :)))
Deletejooj, meni nažalost ne odgovara kesten....ali zato nebi imala ništa protiv ove chantily kremice u postu ispod! Divota!
ReplyDeleteZa svakog ponešto, onda možeš uživati u kremici :)
DeleteObozavam kesten pire, pa jos ovako, san snova!!!
ReplyDeleteHvala ti, Maja :)))
Deletejako volim kesten ali nažalost ne dočeka da stigne u kolače!
ReplyDeletesviđaju mi se ove tvoje kocke
To se i kod nas ponekad dogodilo, al onda smo ga počeli kuhanog i očišćenog zamrzavati, pa uvijek nešto ostane za koji kolačić :)
DeleteHvala ti :)
Joj, kako ovo lepo izgleda! Prelepo!
ReplyDeletePuno hvala :)
DeleteAjme, kako odlična riječ "rumatizirani". Kolače s kestenom obožavam, ne znam da li je to zbog samog kestena ili činjenice da je obično rumatiziran :D
ReplyDeleteIskreno, ni ja ne znam što mi je draže :D A ovdje je rum baš bitan pa sam ga morala nekako istaknuti ;)
DeleteHvala ti :*
Rum i kesten nikako jedan bez drugog... Odlično Anja, ovo isprobavam za vikend. Hvala :)
ReplyDeleteHvala tebi, Olja, nadam se da će ti biti fino :)
DeleteObožavam kesten u svim živim kombinacijama,ovaj kolač si bilježim jako,jako mi se sviđa:)
ReplyDeleteHvala ti, kesteni su super fini i meni :)))
Delete