Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday, 24 October 2012

Rumatizirani kesten















Rumatizirani ili aromatizirani? Pa svejedno, aromatiziran je rumom, a bogat kestenom. Kolač iz mamine
bilježnice koji inače nosi naziv Torta od kestena, a peče se u pravokutnom kalupu, tj protvanu.
Meni je ovo inače, pokraj kesten pirea i sladoleda od kestena, najfiniji desert s kestenom i kolač koji sam kao mala jela gotovo svaki vikend.


Nema puno mudrosti, samo lijep okus kestena koji je iskorišten i u biskvitu i u kremi, dorađen rumom i čokoladom.
Ponekad su nam potrebne samo ovako jednostavne namirnice kako bismo uživali i s poštovanjem pozdravili fini kesten :)


                                                                                               ***

Potrebno je 500 g kuhanog i očišćenog kestena.

Sastojci:

Biskvit (za kalup veličine 35x25)

  • 6 žutanjaka
  • 140 g šećera
  • 140 g kestena
  • 60 g krušnih mrvica natopljenih rumom (ruma tek toliko da mrvice upiju tekućinu)
  • 6 bjelanjaka
Žutanjke dobro izmiksajte sa šećerom (trebate dobiti svijetlo žutu, pjenastu smjesu), zatim im dodajte kestene i krušne mrvice koje ste natopili u nekoliko žlica ruma. Sve još jednom izmiksajte i toj smjesi dodajte snijeg od 6 bjelanjaka. Snijeg polako umiješajte i cijelu smjesu prebacite u kalup te pecite otprilike 30 min na 180°C (ipak pripazite kod pečenja, ovisi o jačini pećnice i probajte čačkalicom je li pečeno). 



Preljev za biskvit:
  • 100 ml mlijeka
  • 1 žličica kakaa
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica ruma
Mlijeko, kakao, šećer i rum zagrijte da se kakao otopi i lagano prelijte po toplom biskitu. Ostavite da se sve ohladi (možda će vam ostati malo preljeva, možete ga popiti ;)))


Krema:
  • 360 g kestena
  • 200 g maslaca
  • 200 g šećera (u prahu ili običnog) + malo ruma/vode
  • 500 ml slatkog vrhnja za šlag
Kestene izmiksajte s omekšalim maslacem. Šećer pomiješajte s malo vode ili ruma (samo da se šećer otopi) i zagrijte ga do vrenja. U smjesu kestena i maslaca dodajte tekući šećer i izmiksajte. Istucite vrhnje u šlag i pomiješajte s kestenima. Smjesu ohladite i hladnu premažite po biskvitu.


Čokoladni ganache:
  • 200 g čokolade
  • 300 ml slatkog vrhnja
Čokoladu u potpunosti otopite u vrućem slatkom vrhnju i stavite u frižider da se ganache lagano ohladi, ne treba dokraja (jer će se onda stisnuti u kremu) nego samo da bude mlak i još tekuć. Zatim ga lagano (možete žlicom) prelijte preko kolača i vratite na hlađenje da se ganache dokraja stisne i ohladi.


Napomene:

  • Preljev ne morate iskoristiti ako ne želite, biskvit nije suh. 
  • Rum dozirajte koliko želite, ako vam ne odgovara, ne morate ga ni staviti nego ga zamijenite npr. mlijekom ili izostavite, ali zbilja daje divan okus i miris. 
  • Umjesto ganachea možete i napraviti glazuru od čokolade po želji.
  • Ako mislite da je ova količina vrhnja za šlag u kremi previše, možete malo smanjiti, onda će vam kreme biti nešto manje - glavno je da krema može čvrsto stajati.
  • Kolač je najbolji kada je potpuno ohlađen.


                                                                                                  ***




18 comments:

  1. Kako divno izgleda! A mora i da je odlican :)

    ReplyDelete
  2. Joj kako lijepo ovo izgleda *-*

    ReplyDelete
  3. jooj, meni nažalost ne odgovara kesten....ali zato nebi imala ništa protiv ove chantily kremice u postu ispod! Divota!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Za svakog ponešto, onda možeš uživati u kremici :)

      Delete
  4. Obozavam kesten pire, pa jos ovako, san snova!!!

    ReplyDelete
  5. jako volim kesten ali nažalost ne dočeka da stigne u kolače!
    sviđaju mi se ove tvoje kocke

    ReplyDelete
    Replies
    1. To se i kod nas ponekad dogodilo, al onda smo ga počeli kuhanog i očišćenog zamrzavati, pa uvijek nešto ostane za koji kolačić :)
      Hvala ti :)

      Delete
  6. Joj, kako ovo lepo izgleda! Prelepo!

    ReplyDelete
  7. Ajme, kako odlična riječ "rumatizirani". Kolače s kestenom obožavam, ne znam da li je to zbog samog kestena ili činjenice da je obično rumatiziran :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iskreno, ni ja ne znam što mi je draže :D A ovdje je rum baš bitan pa sam ga morala nekako istaknuti ;)
      Hvala ti :*

      Delete
  8. Rum i kesten nikako jedan bez drugog... Odlično Anja, ovo isprobavam za vikend. Hvala :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala tebi, Olja, nadam se da će ti biti fino :)

      Delete
  9. Obožavam kesten u svim živim kombinacijama,ovaj kolač si bilježim jako,jako mi se sviđa:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, kesteni su super fini i meni :)))

      Delete