Ova je bila brza. Onako, pekla se tikva i mirisala po cijeloj kući, prelijevao se sirup sa cimetom i rumom, ribala naranča, sjeckala čokolada...
cik - cak -sjeck - sjeck - miješaj sirup - usitni tikvu - umiješaj čokoladu - peci - slikaj i uprljaj sve prste i cijelo lice kad jedeš ovu finu rustikalnu pitu sa sočnim i izuzetno svilenkastim nadjevom od narančaste bundeve i čokolade :)
Ovako nekako izgleda moja priprema, a sastojci i postupak slijede.
Recept je iz mamine bilježnice (opet), ona ga je zapisala na brzinu (iskreno, ne znam čiji je original) i mislim da već dugo čeka na isprobavanje, a očito je bio dobar dan za lijepe boje i mirise, pa je nastala ova pita :)
***
Potrebna je jedna bundeva od otprilike 1kg (jer će oguljena i očišćena ispasti oko 750 g)
Sastojci: (kalup promjera 26cm - za 8 komada pite)
- 500 g lisnatog tijesta
- otprilike 750g mesa očišćene i pečene bundeve
- 100 g šećera
- 50 ml vode
- 1 štapić cimeta
- žličica ruma
- pola žličice đumbira u prahu (ili svježeg sitno ribanog)
- 1 žlica sitno ribane narančine korice
- 100 g tamne čokolade (krupnije sjeckane)
Lisnato tijesto razvaljajte (neka bude malo veće od veličine kalupa), prekrijte folijom i stavite gore grah (da se tijekom pečenja ne digne) i ispecite u kalupu na 200 - 220°C otprilike 20 min (pazite na tijesto, ovisi o jačini vaše pećnice).
Bundevu ogulite, razrežite i pecite na foliji na 200°C dok ne omekša toliko da ju vilicom možete pretvoriti u pire (ja ju nisam miksala, htjela sam ostaviti komadiće da ne bude poput marmelade).
Šećer, vodu, cimet, rum, đumbir promiješajte i na laganoj vatri zagrijavajte da se šećer otopi i da dobijete sirup (tada izvadite štapić cimeta).
Sirup ulijte u pire od bundeve, dodajte narančinu koricu i promiješajte.
Pireu dodajte i krupnije nasjeckanu tamnu čokoladu.
Smjesu premjestite na pečeno lisnato tijesto i vratite u pećnicu na 10 minuta (180°C).
- Lisnato tijesto možete zamijeniti prhkim.
- Čokoladu slobodno i izostavite ili ju iskoristite u obliku glazure ili nekog preljeva.
- Meni se lisnato tijesto dizalo unatoč tome što je bilo pritisnuto grahom, ali to se uvijek dogodi :D Splasne kad ga izvadite i lagano pritisnete :)
- Ohladite prije posluživanja :)
***
Nisam nikad pravila, ali znam da su jako ukusne. Prekrasno izgleda :)
ReplyDeleteHvala ti, ako odlučiš isprobati, nadam se da će ti se svidjeti :)
DeleteAjme meni koja kombinacija!! Čokolada, bundeva i naranča pa još na lisnatom tijestu. Rado bih i ja uprljala prste i lice ovom delicijom.
ReplyDeletePa da, onda se najviše uživa :D Hvala! :)
Deletenećeš vjerovat a baš sam razmišljala o takvoj nekoj pitici:)) ajme da mi je jedan komadić :)
ReplyDelete:) Evo ti prilike onda da isprobaš :))) Hvala!
DeleteTe ha quedado de lujo está exquisito y muy lindo me encanta,abrazos y abrazos.
ReplyDeleteGracias Rosita! Besos :)
DeleteZvuči kao super kombinacija :)
ReplyDeleteHvala ti! :) Meni se spoj okusa svidio :)
DeleteInteesantno..ja sam danas takoder pravila nesto slatko od bundeve,no nema cokolade...
ReplyDeleteBaš sam vidjela, krasne su te pite u svim oblicima :)
DeleteOvo mora da se proba!!! Uffff!!!
ReplyDeleteobožavam recepte iz maminih bilježnica! tako su posebni, pogotovo oni koji su stari po desetak godina.
Hvala ti, a mora biti dobra jer moja mama ne voli baš kad isprobavam hrpu recepata koji joj nisu skroz po ukusu :D Tako da su tu sastojci s kojima se ne može pogriješit :)
DeleteSastojci su odlični i mogu samo zamisliti kako ti je mirisala kuća.
ReplyDeleteDa, nekako mi je to i najljepši dio pite - miris. Kad se pekla bundeva, mmm, bilo je krasno :) Hvala!
DeleteSuper je i bez cokolade, a sa cokoladom je SAVRSENA!!! Divno, divno... :)
ReplyDeleteHvala ti, Miki, i meni je super s čokoladom :)
DeleteInteresantna kombinacija sastojaka, verujem da je jako ukusna ova tvoja pita, a slike su zaista predivne i bas mame:) Pozdrav!
ReplyDeleteHvala puno :)))
Deleteovo ti je savršeno Anja :)
ReplyDeleteHvala, hvala ;)))
Delete...ajme koji recept...ovo je divno Anja...volim bundevu na razne načine i slatku i slanu, ljutu... sa čokolodom u kombinaciji je još nisam jela...cimet i bundeva prekrasan spoj a tek kad naranča u cijelu priču uđe..ma savršeno... odličan recept draga... :)
ReplyDeleteNisam ni ja jela s čokoladom prije ove pite, a baš mi se svidjela. Hvala ti :)))
DeleteWhat a lovely mix, punpkins and chocolate, I will try it! And the photos are just amazing!
ReplyDeletePapa, Neja
Thanks, I`m glad you like it :)
DeleteE ovo je jako,jako zanimljiva kombinacija bundeva i čokolada su mi privlačni sastojci skroz,inače navukla sam se na tijesta od bundeve u obliku peciva,vjerujem da bi mi se i ovako jako svidjelo...odlične recepte imaš uvijek se raspametim kod tebe!
ReplyDeleteHvala ti puno, meni je kombinacija isto bila skroz super, a idući put ću tu čokoladu u obliku glazure napravit, da malo promijenim :D
DeleteZbilja mi je jako drago što ti se sviđaju recepti :*
Inače, peciva s bundevom nisam probala, al me jaaako mame :)))