Ponekad vas malo toga može spasiti od nervoze pred obavezama. Jučer je za mene to bila kava sa Sanjom, ponekad je to odlazak u kino s Miom ili šetnja s Filipom. Nema tu mudrosti, samo velika prijateljstva i puno ljubavi, a za sve ostalo, tu su fini kolači :)
Sastojci:
- 180 ml kiselog vrhnja ili jogurta
- 150 ml mlijeka
- 1 naranča - sok
- 400 g očišćene bundeve
- 250 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- prstohvat soli
- 15 g praška za pecivo
- 2 žlice kokosa
- 1 naranča - sitno ribana korica
- 100 g sjeckane bijele čokolade
- 100 g sjeckanih badema
- đumbir
- cimet
Bundevu skuhajte u vodi da omekša toliko da ju možete vilicom ili mikserom usitniti u pire - dakle, kuhajte, ocijedite višak vode i napravite pire od bundeve. Ostavite ga da se malo ohladi, zatim dodajte vrhnje/jogurt, mlijeko i narančin sok, promiješajte.
U posebnoj posudi prosijte brašno, dodajte šećer, prstohvat soli, prašak za pecivo, kokos, narančinu koricu, bijelu čokoladu, bademe te đumbir i cimet u količini koju želite.
Toj mješavini dodajte mješavinu s bundevom i sve zajedno promiješajte da se u potpunosti sjedine svi mokri i suhi sastojci.
Izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup i pecite 25-30 min u pećnici zagrijanoj na 200°C, a kasnije smanjite na 180°C.
Kad je kuglof pečen, ostavite ga u kalupu da se u potpunosti ohladi! Kuglof će biti vrlo mekan i kad je pečen, na dodir će biti pjenast, ali ostavite ga da se ohladi i stisnut će se te ćete ga moći lako izvaditi iz kalupa.
- Bademe i bijelu čokoladu možete i izostaviti, ili bademe zamijeniti lješnjacima/orasima. Ali, meni je ova kombinacija zbilja jako dobra, okusi se slažu, a sastojci su čak svi skoro iste boje. Sklad u svakom smislu :)
***
Ingredients:
- 400 g butternut squash
- 180 g sour cream/yoghurt
- 150 ml milk
- 1 orange - juice
- 250 g cake flour
- 100 g sugar
- pinch of salt
- 15 g baking powder
- 2 tablespoons of grated coconut (I didn`t measure them in grams)
- orange zest (1 orange)
- 100 g chopped white chocolate
- 100 g chopped almonds
- ginger
- cinnamon
Sift the flour and add sugar, salt, baking powder, coconut, orange peel, white chocolate, almonds, a sprinkle od ginger and cinnamon. Stir to combine.
Add the flour mixture to the squash mixture, stir to combine.
First preheat the oven to 200°C, then lower the temperature to 180° and bake for about 25 - 30 minutes.
The bundt cake will be very moist even when it`s baked, so let it cool completely in the baking pan before taking it out.
- You don`t have to add the almonds and the white chocolate, but I really like the combination and I think it tastes very nice because all the ingredients work really well together.
Kako volim sve s bundevom, ovo bilježim jer vidim da je odličan recept. Volim što ima puno dobrih začina:)
ReplyDeleteHvala ti, nadam se da će ti biti fino :)
DeleteZanimljiv recept i krasne fotkice. I ja mislim da se uz puno ljubavi sve može, pa i pobijediti stres i nervozu.
ReplyDeleteI ja se slažem :) Hvala!
DeleteDivan kuglof, volim spoj narandže i bundeve. A i slike su mi baš lepe :)
ReplyDeleteHvala ti Zoka :)
DeleteKoji krasan kuglof,bundevu obožavam,a mogu samo zamisliti ovaj spoj sa narančom..prelijepa prezentacija:)
ReplyDeleteOnda se slažemo u okusima, hvala ti ;)
Deleteslažem se skroz sa prvom rečenicom u postu :) krasan kuglof
ReplyDeleteBaš mi je drago, nekako sam (što je čudno za mene) uspjela samo u jednoj rečenici sažeti bit svega što sam osjećala taj dan. Hvala ti :)
DeleteUvodni dio je jako lijep, a sigurna sam da je i kuglof jako ukusan.
ReplyDeleteHvala ti i drago mi je da ti se sviđa :)
DeleteKrasno stilizirano...i divna boja!
ReplyDeleteHvala ti Jasna, a bundeva uvijek daje divnu boju :)
DeleteJako dobar kuglof, odlična kombinacija sastojaka i baš je primamnjiv sa ovom divnom bojom. Da, kada uhvati nervoza dobar kolačić će uvijek pomoći :)
ReplyDeleteJelda da hoće? :) Hvala ti :)
DeleteFino Ana! Svidja mi se!!! :)
ReplyDeleteHvala ti, Miki :)
DeletePotpisujem prvu rečenicu! Draga, odličan kuglof! Mi smo ove godine koristili bundevu i ostale tikve na sve moguće načine, ne sjećam se da sam ijedno povrće toliko puta zaredom koristila i zavolila :) Pozdravljam dodatak naranče :)
ReplyDeleteTakođer, jako mi je bila fina ove godine :) Hvala ti :*
DeleteBundeva i naranče, fantastičan spoj! Receptić odmah bilježim, moram što prije isprobati!:)
ReplyDeleteHvala ti Tanja, uživaj :)))
DeleteIzvrsno, pratim :)
ReplyDeleteHvala ti :)))
Delete