Danas me probudilo "kasnoljetno" sunce. To je jedini tračak jeseni koji volim...vrijeme u kojem još ima jakih mirisa, medenih krušaka i zlatnih zalazaka sunca.
U to doba maštam o kruškama koje uopće inače ne volim, maštam o pitama od jabuka s previše cimeta (jer samo takve prihvaćam) i finim, toplim desertima s maslacem koji se tope na dodir.
Dan mi miriše na cimet čak i kad ga ne jedem, sanjam meki šećer u prahu kojim posipavam fina tijesta s domaćim, najžućim jajima. U doba kasnog ljeta, nema žurbe. Samo fina dekadencija.
Oh dream maker, you heart breaker,
wherever you`re going, I`m going your way...
Sastojci:
250 ml mlijeka
1 jaje
1 žlica otopljenog maslaca
2 žlice dobrog desertnog bijelog vina
100 g oštrog brašna
2 žlice šećera
cimet
2 žličice praška za pecivo
kruške
(koristila sam nashi kruške, no možete bilo koje)
Lagano umutite jaje, dodajte mu mlijeko, maslac i vino. Prosijte suhe sastojke i dodajte smjesi s mlijekom. Promiješajte.
Kruške izrežite na tanke ploške.
Na tavici zagrijte ulje i izlijte malo smjese za palačinke, pecite do trena kada vidite da rubovi palačinke nisu više mekani, zatim na gornju stranu stavite tanku plošku kruške. Okrenite palačinku na stranu s kruškom i pecite još 30-ak sekundi.
Poslužite tople palačinke, posipane šećerom u prahu uz desertno vino koje ste koristili za smjesu.
***
Ingredients:
250 ml milk
1 egg
1 tablespoon melted butter
2 tablespoons good white dessert wine
100 g all purpose flour
2 tablespoons sugar
cinnamon
2 teaspoons baking powder
pears
(I used nashi pears, but any kind of pear is okay)
Mix together the milk, egg, butter and the wine. Sieve all the dry ingredients and add them to the milk mixture. Stir to combine.
Slice the pears.
Heat some oil on a nonstick pan, and add a few tablespoons of the batter. Cook until the edges of the pancakes set, then add a thin slice of a pear on the top side of the pancake and flip it over. Cook for another 30 sec.
Serve warm, sprinkled with confectioners` sugar, accompanied with some good wine.
*recept prilagođen sa stranice Marthe Stewart. / Recipe adapted from the Martha Stewart website.
Mmmm divno izgledaju. Imala sam zelju da ih isprobam sa bananama, ali mi ova kombinacija deluje isto tako primamljivo.
ReplyDeleteMislim da bi jednako fine bile i s bananama, to je super kombinacija. Hvala :)
DeleteDivne; moji djecaci ih obozavaju...Cesto stavim banane ili drugo voce!
ReplyDeleteHvala, Jasna. Zbilja su super sa svakim voćem, istina :)
Deletebaš je zgodna ideja
ReplyDeleteHvala, Tamara :)
DeleteMislim da su ove palačinke zgodne i s nashi kruškama i s običnim kruškama, čini mi se idealno za vikend doručak.
ReplyDeleteJesu, mogu s bilo kojim kruškama. Ja sam stavila nashi jer sam ih imala, a malo su mi finije od običnih krušaka... jer kruške inače baš ne volim jako :D :)))
DeletePravi jesenji receptic i diiiivne fotkice.:)))
ReplyDeleteHvala :))))) :*
DeleteMaštovite palačinkice, baš prave jesenske! Divno su ti ispale a fotkice su kao i uvijek posebne! :)))
ReplyDelete