Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday 3 October 2013

Salenjaci i džem od šljiva s rumom / Fatback buns



Rekla sam puno puta da više neću nikome govoriti što ide u ova slasna peciva. Pričekat ću da svi isprobaju, da se oduševe i pojedu barem pet komada i tada ću im otkriti šokantnu istinu.

Peciva su rađena sa svinjskim salom.

Osjetljivi ljudi, oni gadljivi na sastojke iz različitih jela, oprez: zaljubili biste se u salenjake, samo kad biste im dali priliku. I savjet: uvijek radije uzmite domaće salenjake, nego tortu prepunu margarina... just sayin` ;)

Ovo je bakin recept i prenosim ga u potpunosti, točno onako kako mi je ona rekla. Salenjaci su vrsta masnijih peciva, sočnih i nekoliko dana nakon pečenja, a salo se tijekom pečenja u potpunosti otopi i ostaje vam samo divno, mirisno tijesto. Radim ih neutralnog okusa, a najradije ih jedem posipane šećerom u prahu ili premazane pekmezom.

Mirišu na toplinu, a naravno da su najbolji kad ih još vruće baka izvadi iz pećnice. Zato, ugodite toj želji i pojedite dva-tri dok su još najmekši i najtopliji :)



Sastojci:


800 g oštrog brašna
prstohvat soli
1,5 kvasac (60 g)
200 g kiselog vrhnja
1 cijelo jaje
2 žumanjca
toplo mlijeko (oko 200 ml)
oko 400 g svinjskog sala (otprilike)

Kvasac razmutite u malo toplog mlijeka, dodajte mu žličicu meda i malo brašna. Ostavite da se digne.
Brašno prosijte, dodajte sol, dignuti kvasac i promiješajte. Dodajte kiselo vrhnje, jaje i žumanjke. Mijesite tijesto. Ako je veoma tvrdo ili ako niste mogli umijesiti svo brašno, dodajte malo toplog mlijeka, toliko koliko treba da umijesite srednje meko tijesto (čak malo tvrđe).
Tijesto prekrijte krpom i ostavite da se diže na toplom, da udvostruči veličinu.
Zatim tijesto razvaljajte na debljinu od skoro jednog prsta. Salo narežite na trakice i poredajte trakice jednu do druge tako da prekriju cijelo tijesto.
Zatim preklopite tijesto na pola pa pritisnite da se salo utisne u tijesto. Preklopite tu polovicu opet pa opet pritisnite. Ostavite da se tijesto digne, da opet udvostruči veličinu.
Zatim ga premijesite, pritiščući tijesto da se salo utisne. Opet ostavite da se malo digne.
Tijesto razvaljajte na debljinu skoro jednog prsta i režite kvadratiće željene veličine. Premažite ih razmućenim jajetom i pecite na 190°C, 13-15 minuta (ovisi o pećnici, moraju poprimiti zlatnu boju).
Preporučam da ih jedete posipane šećerom u prahu ili premazane pekmezom.





Nema salenjaka do salenjaka s pekmezom. Zato vam prepručam svoj recept za džem do šljiva s rumom, objavljen na portalu Zadovoljna - Džem od šljiva s rumom


Sastojci:

        1 kg opranih i očišćenih šljiva
        500 g šećera (ili po okusu)
        30 – 50 ml ruma (ili po okusu)


Svježe šljive operite i izvadite im koštice. Premjestite ih u lonac s debljim dnom i stavite na srednje jaku vatru. U ovoj fazi miješajte šljive da se ne zalijepe za površinu lonca.
Šljive će ubrzo početi puštati sok i tada ih možete samo povremeno miješati i kuhati na laganoj ili srednje jakoj vatri, važno je da smjesa stalno lagano vrije.
Kada se šljive u potpunosti raspadnu, dodajte šećer. Nastavite kuhati da višak tekućine od šljiva ispari, da džem zgusne i da se svaka kožica šljive stisne. Tada dodajte rum – 30 ili 50 ml. Prokuhajte još minutu – dvije da alkohol ispari i da ostane samo fin miris.
Provjera je li džem gotov: stavite žlicu džema na tanjurić i pričekajte da se ohladi. Ako ohlađen džem više nije tekuć nego gust, sporo se razlijeva – tada je gotov.

Spremanje džema:

Staklenke operite. Uključite pećnicu na 100°C (po mogućnosti na opciju: ventilator) i mokre staklenke i čepove stavite u pećnicu. Ostavite ih otprilike 20 minuta – staklenke će se osušiti i dezinficirati. Vrući džem spremajte u vruće staklenke i odmah čvrsto zatvorite. Staklenke držite u zagrijanoj, ali isključenoj pećnici sve dok se ne ohlade. Zatim ih spremite na suho i tamno mjesto. Nakon otvaranja, džem držite u frižideru dok ga ne iskoristite u potpunosti.

Savjeti:

        Voda se u džem ne mora dodavati (čak ni u početku) jer je voće puno tekućine. U početnoj fazi samo pripazite da se voće ne zalijepi za površinu lonca.
        Šećer se dodaje na sredini kuhanja kako bi džem zadržao lijepu, svjetliju boju.
        Možete dodati i više ili manje šećera – ovisi o okusu. Provjerite je li vam dovoljno ili premalo slatko tako da izvadite malo džema na tanjurić i pričekate da se ohladi – tada ćete moći procijeniti je li dovoljno sladak.
        Rum također možete dodati po okusu, a možete ga i izostaviti ili staviti, recimo, brandy.

***
Ingredients:


800 g all purpose flour
a pinch of salt
60 g fresh yeast
200 g sour cream
1 whole egg
2 egg yolks
warm milk
400 g raw fatback (aproximately)

Mix the yeast with aproximately 100ml of warm milk, and add a teaspoon of honey and flour. Leave it to rise.
Sieve the flour and add a pinch of salt, sour cream, egg and egg yolks and make a medium soft pastry. Add warm milk if needed. Leave the pastry to rise until it doubles in size.
Then roll out the pastry about 0.5 cm thick, and cover it evenly with fatback cut into slices. Fold the pastry and press it down hard. Fold it again and press then leave it to rise until it doubles in size.
Knead the pastry, then leave it to rise until it doubles in size, again. After that, roll it out about 0.5 cm thick an cut it into squares. Smear each square with an egg and bake on 190°C for 13-15 minutes (depending on your oven).
Serve with jam or sprinkled with confectioner`s sugar.
 




12 comments:

  1. Ne volim svinjsku mast, ali salenjake jako, jako volim. Njih je najbolje radila moja ujna, koje više nema. Na sva familijarna okupljanja, ako je bila sezona, donosila je upravo ovakve, starinske salenjake. Nema ujne, nema salenjaka (ona ima 2 sina, pa nije čudo). Znala sam da treba vremena za njihovu pripremu, ali sam mislila da su kompliciraniji. Ovo mi se čini prilično jednostavnim, a opet baš onakvim kakvo treba biti. Bilježim u nadi da ću ih jednog dana raditi. Hvala na receptu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Istina, nije teško i drago mi je da ti se sviđa recept. Točno ovako ih radi moja baka, na pamet ali meni je izdiktirala sve sastojke koje koristi i ovi salenjaci su mi zbija jako fini :)

      Delete
  2. Kako si sve lepo servirala, bas kao u nekom finom restorancicu za dame, uz ovo bih rado popila caj... vec cujem i zveckanje soljica u pozadini.:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eee baš je tako, za dame :))) Hvala :)

      Delete
  3. Bravisimo na salčićima i slikama~

    ReplyDelete
  4. Džem mi je super, stari dobri džem od šljiva sa rumom i uvijek najbolji ! Salenjake volim, ali sretnija sam kada ne znam sa čime se prave :), jako lijepo si sve poslužila, krasne su slikice !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno, drago mi je da ti se sviđaju, na sastojke možemo zaboraviti dok ih jedemo ;)

      Delete