Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sunday, 3 November 2013

Galette s orasima, jabukama i šljivama / Walnut, apple & plum galette





Ponekad se zaželite topline, iako studeni dolazi s temperaturama od 15°C i sunčanim danima. Ponekad, ponekad trebate ispeći i kestene i uprljati prste čađom, zamijesiti tijesto s puno maslaca i prepustiti se toj terapiji uoči početka tjedna. Radnog tjedna.


U tim trenucima svjesno odlučujete zaboraviti što to morate napisati, pročitati i napraviti za idući tjedan. Potiskujete to svakim pritiskom tijesta i mirisom cimeta kojeg ste udahnuli jer ste, po običaju, opet pretjerali sa začinima. Kog briga, vi tako volite najviše.  Uživate u pogledu na sjajni kristal šećer, rezuckate voće i oblizujete prste prekrivene maslacem. I odjednom, radni se tjedan čini tako daleko...

Puno sam puta vidjela, pročitala i gledala recepte za galette na blogovima. Nema u receptima ničeg što ne biste mogli sami kombinirati, okuse koje ne biste mogli sami spojiti.. No, s druge strane, ovo je dosad najfinije prhko tijesto koje sam radila, toliko prhko da se lista skoro kao lisnato. Voće koristite koje god želite, šećera dodajte koliko želite, također. Prepustite se, u ovom receptu s okusima teško možete pogriješiti.

P.S. Podsjećam da na blogu Art on my way možete pročitati nešto o meni, mom odnosu prema slastičarstvu i vidjeti moj recept za odličan tiramisu s domaćim piškotama. Recept uključuje termičku obradu jaja, pa nema straha od salmonele.




Prhko tijesto

250 g glatkog brašna
prstohvat soli
1 žličica šećera
200 g maslaca
50 - 100 ml hladne vode

 Maslac i voda moraju biti veoma hladni (ohladite i ruke tako da ih malo držite ispod mlaza hladne vode).

Prosijte brašno, sol i dodajte šećer. Maslac narežite na listiće i utrljajte u brašno tako da dobijete mrvice od brašna i maslaca. Dodajte žlicu po žlicu ledeno hladne vode, toliko koliko je potrebno da se sastojci sjedine i da možete zamijesiti tijesto, no nemojte previše mijesiti. Tijesto stavite u plastičnu vrećicu i u frižider na 1-2 sata.
 
Nadjev
 
150-200 g oraha
2-3 žlice ulja
šljive (svježe ili smrznute)
2-3 jabuke
šećer
cimet
đumbir
 
Orahe samljevite u multipraktiku uz dodatak 2-3 žlice ulja (ili ih nasjeckajte nožem pa samljevite uz pomoć štapnog miksera). Trebaju pustiti svoju masnoću i postati mazivi kao pasta. Dodajte im šećer ili med po želji, promiješajte.
 
Šljive i jabuke narežite na ploške i posipajte cimetom i đumbirom u prahu.
 
Slaganje
 
Ohlađeno tijesto izvadite iz frižidera. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini i premjestite na protvan obložen papirom za pečenje. Najbolje je ako protvan okrenete pa tijesto stavite na vanjsku stranu (tako ćete galette lakše maknuti s protvana).
 
Po tijestu razmažite pastu od oraha. Po njoj ravnomjerno poslažite šljive i jabuke i, ako želite, dodatno pošećerite. Voće nemojte poslagati skroz do rubova nego ostavite nekoliko centimetara tijesta uz rub prazno. Nakon što ste poslagali voće samo zavrnite rubove tijesta prema unutra.
Premažite rubove tijesta razmućenim jajetom.
 
Pecite na 200°C otprilike 30 minuta.
 
***
 
Shortcrust pastry

250 g cake flour
a pinch of salt
1 teaspoon sugar
200 g butter
50-100 ml cold water

The butter and the water should be very cold.

Sieve the flour and add salt and sugar. Rub the butter into the flour and slowly start adding water. Add as much as you need to form a pastry. Put it into a plastic bag and refrigerate for 1-2 hours. 
 
Filling
 
150-200 g walnuts
2-3 tablespoons cooking oil
plums
2-3 apples
sugar
cinnamon
powdered ginger
 
Grind the walnuts adding oil, they should form a paste. Add sugar or honey, to taste.
Slice the plums and apples, sprinkle them with cinnamon and ginger.
 
Assemble
 
Take the pastry out of the fridge. Roll it out and put it on a baking sheet. Transfer everything on a pan that you turned upside down.
Smear the walnut paste over the pastry. Add plums and apples, place them evenly on top of the pastry and the walnut paste leaving a 2-3 cm border. Fold the border over the filling and brush it with egg yolk.
 
Bake on 200°C for 30 minutes.
 
 

24 comments:

  1. Super kombinacija i odlicno izgleda:)

    ReplyDelete
  2. Krasna galetta, i kombinacija okusa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Mateja, meni je kombinacija s orasima mraaak :)

      Delete
  3. diva galetta, tijesto stvarno fantastično izgleda!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma fantastično je tijesto, hvala Tamara :))

      Delete
  4. Pravi jeesenji receptic, izgleda preslatko!:)))

    ReplyDelete
  5. Ohh simplemente hermosa y aromática me encanta,abrazos.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sí, más que todo - es aromática :) Gracias!

      Delete
  6. Tijesto je tako odlično jer je skoro jednaka količina maslaca i brašna. Obožavam takva tijesta i zato znam da je ovaj kolač više nego odličan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, naravno da je zbog maslaca :) Hvala puno :)

      Delete
  7. Odlična, mirisna kombinacija, baš jesenja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slažem se, baš jesenja :) Hvala!

      Delete
  8. Volim prhka tijesta, volim voće, odlična kombinacija! Mirise osjećam do doma :). Slažem se da nema ljepšega od rezuckanja, oblizivanja prstića i uživanja u pripremi nečeg finog, tad vrijeme proleti samo tako! I hvala ti još jednom na krasnom receptiću koji si donijela k meni u goste.. a priča koju si podijelila je stvarno nešto posebno, vjerujem da su svi uživali u čitanju! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala tebi na pozivu. Bilo mi je jako drago :)))

      Delete
  9. Obožavam galete a ova tvoja zaista izgleda odlično. Mogu samo da zamislim kako zamiriše kuća dok se peče. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zbilja miriše toplo i prefino, hvala :))

      Delete
  10. Ovo je odlično ! Tijesto mi se jako sviđa i preuzimam ga za sve moje buduće galette , a zatim mi je i punjenje divno, mirisno i ukusno. Prava poslastica !

    ReplyDelete