Uvijek sam mislila da je okus bundeve okus na koji se treba naviknuti - i još to mislim. No, ta luda narančasta boja tjera me da radim s bundevom iznova i iznova... ili je razlog možda to što bundeve imamo i previše pa je na meni red da ju nekako potrošim?
Kako god bilo, volim ju u kombinaciji s čokoladom. Obožavam okus hladne kreme od bundeve i tople glazure od čokolade. Ako ovaj desert poslužite na kraju finog, jesenjeg ručka ili večere, izmamit ćete osmijehe kada se otkrije jarka narančasta boja sakrivena ispod tamne čokolade.
Bundevu dobro začinite finim zimskim začinima. Tada vam šećer ni neće trebati, bit će dovoljna žlica-dvije meda jer, uz snažan đumbir, anis, klinčiće i cimet, nema te količine šećera koja bi vas bolje zagrijala od tih začina. Desert možete poslužiti i osobama alergičnima na gluten (u gustinu nema glutena) i jaja.
Sastojci
500 g bundeve (otprilike), očišćene
klinčić
štapić cimeta
anis
svježi đumbir (komad veličine polovice palca)
1 velika mandarina ili naranča (ili dvije manje mandarine)
3 žlice meda (ili po okusu)
2 žličice gustina (možete i izostaviti ako vam se krema čini dovoljno gusta)
Bundevu ogulite, očistite od koštica i narežite na manje komadiće. Stavite ih u lonac, prelijte vodom i dodajte: nekoliko komadića klinčića, 1 štapić cimeta, pola žličice anisa, koricu 1 naranče ili mandarine. Kuhajte otprilike 20 minuta, da bundeva omekša toliko da se moža izmiksati.
Kuhanu bundevu izvadite iz vode, dodajte cijelu naranču (narezanu), sitno ribani komad đumbira, još malo cimeta i med. Sve izmiksajte štapnim mikserom.
Gustin pomiješajte s 5-6 žlica vode u kojoj se kuhala bundeva. Izmiksanu i usitnjenu bundevu stavite na laganu vatru, pričekajte da počne ključati i dodajte razmućeni gustin. Kuhajte 1 minutu, stalno miješajući.
Kremu izlijte u čašice i ohladite.
Glazura
100 g tamne čokolade
70 g maslaca
sjeckani orasi/lješnjaci/bademi/pistacije (po želji)
Čokoladu i maslac otopite na pari. Prelijte preko ohlađene kreme od bundeve.
Nasjeckajte oraščiće i posipajte po glazuri.
Ohladite.
***
Ingredients
500 g pumpkin
a few pieces of clove
1 cinnamon stick
anise seeds
fresh ginger, grated (a piece of ginger the size of a button)
1 orange or tangerine
3 tablespoons of honey
2 teaspoons of cornstarch
Slice the pumpkin. Put the slices in a pot, cover with water and add: cloves, cinnamon stick, anise seeds, orange/tangerine zest. Cook for around 15-20 minutes, until the pumpkin softens. When the pumpkin is cooked take it out of the water, add ginger, a whole orange or tangerine, sprinkle with cinnamon, and add honey. Blend until you get a pumpkin puree.
Put the puree in a pot again, and bring to boil. Mix the cornstarch with a few tablespoons of water and add to the boiling pumpkin puree. Cook for a minute.
Pour into glasses and cool.
Chocolate glaze
100 g chocolate
70 g butter
chopped walnuts/hazelnuts/almonds/pistacchios
Melt the chocolate with the butter and pour ovet the cooled pumpkin puree. Sprinkle with walnuts.
***
Ingredients
500 g pumpkin
a few pieces of clove
1 cinnamon stick
anise seeds
fresh ginger, grated (a piece of ginger the size of a button)
1 orange or tangerine
3 tablespoons of honey
2 teaspoons of cornstarch
Slice the pumpkin. Put the slices in a pot, cover with water and add: cloves, cinnamon stick, anise seeds, orange/tangerine zest. Cook for around 15-20 minutes, until the pumpkin softens. When the pumpkin is cooked take it out of the water, add ginger, a whole orange or tangerine, sprinkle with cinnamon, and add honey. Blend until you get a pumpkin puree.
Put the puree in a pot again, and bring to boil. Mix the cornstarch with a few tablespoons of water and add to the boiling pumpkin puree. Cook for a minute.
Pour into glasses and cool.
Chocolate glaze
100 g chocolate
70 g butter
chopped walnuts/hazelnuts/almonds/pistacchios
Melt the chocolate with the butter and pour ovet the cooled pumpkin puree. Sprinkle with walnuts.
super ideja, nesto kao puding od bundeve :) i krasne su mi ove casice u koje si servirala :)
ReplyDeleteAha, nešto slično, samo više kremasto jer nema puno gustina. A čašice su i meni kul, hvala Mateja :)))
DeleteOdlično izgleda. Sviđa mi se kontrast toplog i hladnog.
ReplyDeleteTo je i meni najdraže. Hvala :)
DeleteMmmm,baš predivan dezert. Divne boje a i ukusi. Raj za sva čula :)
ReplyDeleteHvala puno :*
DeleteTako lijepo izgleda, a sa ovako dobrim sastojcima vjerujem moze biti samo preukusno :)
ReplyDeleteHvala Gordana :)))
DeleteMeni super izgleda, sigurno je mljac :)
ReplyDeleteTnx, baš je bilo mljac mljac :)))
Deleteovo ti je fantastično!
ReplyDeleteTnx Tamara :)))
DeleteMuy original tu postre una verdadera delicia al paladar ,abrazos.
ReplyDeleteGracias Rosita:)) Besos!
DeleteJako zanimljivi desert! :) :)
ReplyDeletePa zapravo i da. Al kombinacija je odlična! :)
DeleteFotografije su ti divne! Vidim da se bundeva može koristiti stvarno za sve i svašta. Ovo je baš poput pudinga, fino, kremasto... i divno servirano!
ReplyDeleteMOže se zbilja za svašta koristiti, da. Od krema, kiflica, biskvita, kuglofa, napitaka... I hvala ti :)
Delete