Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, 4 December 2014

Keksići s komadićima čokolade i keksići s bademima/ Chocolate chip cookies&almond cookies









Can it be Christmas?

Let it be Christmas... every day.





Recept za ove keksiće sam objavila ranije, u obliku američkih keksića s komadićima čokolade. Ovaj put sam uzela osnovnu masu i obogatila ju začinima i raznim božićnim dodacima i na taj način dobila dvije vrste različitih keksića.

Mogu stajati zatvoreni, na sobnoj temperaturi i više dana, a upotpunite ih okusima i aromama kakvim god želite A ono najbolje - smjesu možete napraviti ranije, držati u frižideru do 3 dana i tek onda peći :)
Za više savjeta preporučam da pročitate moj post na originalnom receptu - ovdje.




Keksi sa cimetom i čokoladom

Sastojci:

240 g glatkog brašna (može i pola integralnog, a pola bijelog brašna)
pola žličice praška za pecivo i pola žličice sode bikarbone
prstohvat soli
pola žličice cimeta
145 g maslaca
120 g šećera (bijelog ili smeđeg)
1 veliko jaje
1 žličica ekstrakta vanilije
230 g čokolade (nasjeckane)

Prosijte brašno, prašak za pecivo, sodu, cimet i sol.
Maslac miksajte sa šećerom (da smjesa postane lagana, pahuljasta i maziva). Umiksajte jaje i ekstrakt vanilije.
Dodajte brašno, prašak, sodu i sol. Lagano izmiksajte da se sastojci spoje. 
Dodajte čokoladu i umiješajte kuhačom ili rukama.
Smjesu stavite u plastičnu vrećicu i ostavite u frižideru između 24-72h.

Smjesu izvadite iz vrećice, uzimajte komadić po komadić i oblikujte u kuglice veličine oraha. Pecite 13 minuta na 180°C. Ostavite da se u potpunosti ohlade. 






Keksi s mljevenim lješnjacima i listićima badema


200 g glatkog brašna (može i pola integralnog, a pola bijelog brašna)
50 g mljevenih lješnjaka
pola žličice praška za pecivo i pola žličice sode bikarbone
prstohvat soli
100 g listića badema (ili sjeckanih badema)
145 g maslaca
120 g šećera (bijelog ili smeđeg)
1 veliko jaje
1 žličica ekstrakta vanilije
230 g čokolade (nasjeckane)

Prosijte brašno, prašak za pecivo, sodu i sol. Dodajte lješnjake i bademe.
Maslac miksajte sa šećerom (da smjesa postane lagana, pahuljasta i maziva). Umiksajte jaje i ekstrakt vanilije.
Dodajte suhe sastojke i umijesite da se sastojci spoje. 
Smjesu stavite u plastičnu vrećicu i ostavite u frižideru između 24-72h.

Smjesu izvadite iz vrećice, uzimajte komadić po komadić i oblikujte u kuglice veličine oraha. Pecite 13 minuta na 180°C. Ostavite da se u potpunosti ohlade. 



***

Chocolate chip&cinnamon cookies

Ingredients:

240 g cake flour
half a teaspoon of baking powder+half a teaspoon of baking soda
a pinch of salt
half a teaspoon cinnamon
145 g butter
120 g sugar (brown or white)
1 large egg
1 teaspoon vanilla extract
230 g chocolate (chopped)

Sieve the flour, baking powder, baking soda, cinnamon and salt.
Beat the butter with the sugar until the mixture becomes fluffy. Add an egg and vanilla extract and mix to combine.
Add flour, b.powder, b.soda, cinnamon and salt. Lightly mix to combine.
Add chocolate chips and stir to combine (use a wooden spoon or your hands).
Put the dough in a plastic bag and refrigerate between 24-72 hours (the more you refrigerate, the better the cookies will be, but it shouldn`t be in the fridge longer than 72 hours).

Take one piece of the dough at a time and form balls the size of a walnut. Bake for 12 minutes on 180°C (the edges should be golden-brown, but the center should stay pale). When baked, let cool completely.


Hazelnut&almond cookies

Ingredients:

200 g cake flour
50 g ground hazelnuts
half a teaspoon of baking powder+half a teaspoon of baking soda
a pinch of salt
100 g chopped almonds
145 g butter
120 g sugar (brown or white)
1 large egg
1 teaspoon vanilla extract


Sieve the flour, baking powder, baking soda and salt. Add hazelnuts and almonds.
Beat the butter with the sugar until the mixture becomes fluffy. Add an egg and vanilla extract and mix to combine.
Add flour, b.powder, b.soda, salt, hazelnuts and almonds. Lightly mix to combine.
Put the dough in a plastic bag and refrigerate between 24-72 hours (the more you refrigerate, the better the cookies will be, but it shouldn`t be in the fridge longer than 72 hours).

Take one piece of the dough at a time and form balls the size of a walnut. Bake for 12 minutes on 180°C (the edges should be golden-brown, but the center should stay pale). When baked, let cool completely.

1 comment: