Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday 28 February 2012

Ušećereni đumbir/Candied ginger





Probala sam i kupljeni, ali živim u uvjerenju da svaka kupljena slastica, slatkiš, kolač, torta može imati domaću (bolju) verziju. Pa onda, zašto ne i domaći ušećereni đumbir?



Sastojci:
  • 3 dcl vode
  • 300 g šećera
  • dodatni kristal šećer za posipavanje
Ovo su osnovne mjere, tj mjere koje sam ja koristila za količinu đumbira koju sam imala, bilo je oko 150 g, makar moram priznati da nisam izmjerila. 
Svježi đumbir ogulite i narežite na komadiće, kolutiće, kockice, kako želite. Ja sam ih narezala na malo deblje komadiće i zato sam ih u mješavini vode i šećera kuhala pola sata. Ako su komadići manji, dovoljno je kuhati 20-ak minuta.
Dodala sam i naribanu koricu limuna i sve zajedno kuhala dok se smjesa nije pretvorila u gusti sirup, a đumbir omekšao.
Izvadite đumbir iz sirupa, raširite ga po papiru za pečenje i dooobro posipajte kristal šećerom šećerom sa svih strana. Ostavite da se osuši - kako se suši, tako ga povremeno još posipajte kristal šećerom i malo promiješajte da se ravnomjerno osuši.


                                                                 ***
Ingredients:

  • 300 ml water
  • 300 g sugar
  • around 150 g fresh ginger
Peel the ginger and cut it into small pieces. Put the pieces in the mixture of water and sugar, and cook for about 30 minutes, until the sugar dissolves and the liquid turns into syrup.
Take out the pieces of ginger, put them on the baking paper and sprinkle with sugar. Let the ginger cool and dry. 

Don`t throw away the ginger syrup - it`s great in tea. :)






Kako đumbir pozitivno djeluje u ovo doba prehlada, pojedite malo đumbira svaki dan, a sirup koji je ostao također možete spremiti i koristiti kao preljev ili njime aromatizirajte napitke. Odličan je sa zelenim čajem, a možete ga koristiti i za pripremanje kolača i ostalih deserata. Također, ako želite možete ostaviti đumbir u sirupu nakon što je kuhan.
Kod kuhanja đumbira, u mješavinu možete dodati i različite arome, začinsko bilje, narančin ili limunov sok, što god poželite da pokraj đumbirove ljutine osjetite i malo drugih aroma. Osušene komadiće đumbira spremite u posudicu i pazite - ljuto je :)



6 comments:

  1. Odlična ideja, ušećereni đumbir.. Ja bi možda čak probala i samljeti ga, ovako ušećerenog, pa ga koristiti kao posip.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naravno, zašto ne :) Može se i ostaviti u sirupu u kojem se kuhao i koristiti kao dodatak pitama, keksićima, ima bezbroj kombinacija :)

      Delete
  2. Obožavam ga! Iako kupujem, domaći još nisam pravila, a već se dugo prijetim da hoću :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma super je jednostavno, ali je puno ljući od kupljenog :)

      Delete
  3. Totalno zanimljivo, nikad mi ne bi palo na pamet :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A zbilja je i fino, samo je dosta ljuto pa bi bilo super kao neki slatki začin :)

      Delete