Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday 29 November 2013

Brzi kroasani i umak od pirjanih jabuka / Quick Croissants With a Sauteed Apples Sauce



Tijesto je moj najmekaniji prijatelj. Prijatelj koji miriše po maslacu, a to je moj najdraži miris. Prijatelj koji me nikada nije razočarao, prijatelj koji uvijek ispuni sva moja očekivanja. A moja su očekivanja od hrane visoka. Jako visoka.



Ja sam maslac-nazi, domaća jaja-nazi, prosijavanjebrašnajejakovažno-nazi. Hodam kuhinjom držeći komade tijesta i upijam mirise, izuzetno se uzrujam svaki put kad tijesto ostane tvrdo, kad moram pojesti suhe makovnjače ili kad kore za štrudle počnu nenadano pucati. Zato toliko volim tijesta koja ja radim. Ona su moja definicija ljubavi, jer od srca vjerujem da ljubav dolazi u različitim oblicima.

Vjerujem da kod izrade tijesta vrijedi ona "Za tijesto treba imati ruku" . Da, treba. Ruke moraju mijenjati svoja obličja kako bi pogodovale nastanku tijesta. Prhka i lisnata tijesta ne vole toplinu naših ruku, a dizana će biti najljepša kada ih umijesimo toplim dodirima s puno ljubavi. Nekako su mi takva i najdraža. Dizana tijesta za gibanice, makovnjače, orehnjače, salenjake, ona koja postaju aromatična dodatkom citrusnih korica, u kojima se suptilno osjeća miris finog ruma i kojima treba čvrsta ruka i puno strpljenja.



Kroasane jako volim. Za njih također vrijedi ono pravilo i dodatak - strpljenje, no iako mislim da je najbolje i najzahvalnije tijesto na svijetu ono u koje smo uložili vrijeme, ponekad ga jednostavno nema. Tada se nađete u situaciji da pečete navečer iz čiste potrebe za nježnošću i iz želje za mirom. Onda želite i pojesti nešto u razumnom roku :) Tada na red dolaze ovi kroasani. Najbolji kada su tek pečeni, savršeni za ugodne večeri s dragim ljudima, fini, nježni i puni okusa.

Punite ih čime god želite ili ostavite prazne, dodajte limunove ili narančine korice, izbacite ili ostavite šećer, posipajte šećerom ili ne - izbor je vaš. No, nikako, ali nikako nemojte mijenjati maslac margarinom. On u kroasane jednostavno ne ide, a ostavite li maslac, tijesto će vam biti zahvalno. I vratiti uslugu najnježnijim okusom.



P.S. "Brzo"  naslovu "Brzi kroasani" znači da ovo nisu kroasani koje morate raditi 2 dana, kako se oni inače rade. No, vremena će im ipak trebati jer se tijesto diže otprilike 1 sat. No i to je neusporedivo brže u odnosu na one druge kroasane.

I još jedna napomena, ovi kroasani imaju okus kroasana i teksturu taj dan kada su pečeni. Budući da se radi o bržoj i domaćoj verziji, idući dan će također zadržati mekoću, ali neće biti toliko lisnati i "masni" poput kroasana.


Sastojci


700 g glatkog brašna
prstohvat soli
3 žlice šećera
450 ml mlijeka
80 g svježeg kvasca (2 paketića) + 1 žlica šećera i 1 žlica brašna
3 žlice ulja

250 g maslaca

1 jaje (za premazivanje)

Maslac stavite u zamrzivač na 1-2 sata (da se smrzne).

Mlijeko zagrijte, neka bude toplo. Kvascu dodajte šećer i brašno i 150 ml mlijeka, ostavite na toplom da se digne. Ostatak mlijeka ostavite, trebat će vam za tijesto.
Brašno prosijte, dodajte šećer, sol i ulje. Nakon toga dodajte dignuti kvasac, promiješajte. Dodajte ostatak mlijeka i zamijesite tijesto.
Tijesto formirajte u kuglu i ostavite da se diže na toplom, treba se udvostručiti u veličini.

Kad se tijesto diglo, premjestite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u veliki pravokutnik (otprilike pola cm debljine). Smrznuti maslac naribajte ravnomjerno po cijelom tijestu. Nakon toga, tijesto zarolajte u duguljastu štrucu (rolajte tako da počnete s najdužom stranicom pravokutnika). Štrucu prerežite na 8 jednakih dijelova.
Svaki dio razvaljajte u krug i krug prerežite na 4 dijela (križno prerežite krug, da dobijete 4 trokuta).
Svaki trokut zarolajte u kroasan, premažite jajetom, stavite na papir za pečenje.
Pecite na 180°C, 11-13 minuta (ovisi i o jačini pećnice).



Umak od jabuka - za 2 osobe

2 velike jabuke
1-2 žličice šećera
cimet
1 žličica maslaca
100 ml vode
1 žličica gustina

Jabuke narežite na kockice, pošećerite i dodajte cimet. Maslac otopite na laganoj vatri i dodajte jabuke. Lagano ih propirjajte i dodajte vode. Pirjajte da jabuke omekšaju. Gustin razmutite u 2-3 žlice vode i dodajte jabukama. Pirjajte još minutu-dvije da se umak zgusne. Poslužite toplo.




***

Ingredients

700 g cake flour
a pinch of salt
3 tablespoons sugar
450ml milk
80 g fresh yeast + 1 tablespoon flour and 1 tablespoon sugar
3 tablespoons cooking oil

250 g butter
1 egg (for brushing the croissants)

Put the butter in the freezer until it freezes completely (1-2 hours).

Warm up the milk. Add sugar, flour and a 150 ml milk to the yeast and let it activate. Keep the rest of the milk, you`ll need it for making the pastry.
Sieve the flour, add sugar, salt and oil. Then add the activated yeast and stir to combine. Add the remaining milk and knead the pastry.
Form a ball of pastry and let it rise in a warm place (it should double in size), aproximately 2 hours.

After the pastry has risen, roll it out into a large rectangle (around half a cm thick). Grate the frozen butter evenly on top of the rolled out pastry. After that, roll the pastry into a large loaf (starting with the wider part). Cut the loaf into 8 even slices.
Roll out every slice into a circle and divide the circle into 4 parts (you need to get 4 triangles).
Roll every triangle into a croissant and brush with an egg.

Bake on 180°C, 11-13 minutes (depends on your oven), or until golden.

Apple Sauce-serves 2

2 big apples
1-2 teaspoons sugar
cinnamon
1 teaspoon butter
100 ml water
1 teaspoon cornstarch

Cut the apples into small cubes. Add sugar and cinnamon (to taste).
Melt the butter and add the apples, stir, sautee over medium high heat for a minute. Add water and cook until the apples become very soft.
Dissolve the cornstarch in 2-3 tablespoons of water and add it to the apple mixture. Cook for 1-2 minutes until the sauce thickens.
Serve warm.



18 comments:

  1. krasno su ti ispali, ja bas voolim kroasane i nikako da se odvazim da napravim one "prave" :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma ja nikak da nađem vremena. Al ovo je odlična verzija :)

      Delete
  2. Jako mi se svidja tekst posta... Bas lepo, iz srca receno... :) A i kroasani su divni... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno, baš sam to onako iskreno i napisala. :)

      Delete
  3. divni su ;) i slažem se potpuno za tijesto!

    ReplyDelete
  4. Apsolutno neodoljivi, spremam po slicnom recepticu i slazem se da je lisnato pecivo zaista nesto posebno, ma ko bi mu samo odolio:))))) p.s. fotkice su predivne i nezne...:)))

    ReplyDelete
  5. Me encanta sus croissanst realmente espectacular su masa,abrazos.

    ReplyDelete
  6. Krasno si opisala izradu tijesta. Obavezno ću ih isprobati.

    ReplyDelete
  7. Divni su a punjenje je skroz po mom ukusu,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dugo sam razmišljala o toj kombinaciji jer su me baš mamile te jesenske jabuke :) Hvala :)

      Delete
  8. Tijesto je moj najmekaniji prijatelj.. kad čitam što pišeš kao da čitam kulinarsku bajku.. užitak je čitati kako lijepo pišeš.. volim tvoje uvode! Sviđa mi se što se brzo dosta naprave i jako mi se sviđa kombinacija s umakom od jabuka koje volim. Divan receptić i sigurno ću ih jednom probati i ovako s jabukama ali i punjene nutellom! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. A ti me uvijek razveseliš lijepim komentarima :)

      Samo isprobaj, meni su odlični i najbrža verzija, a dobiješ zbilja fino i meko pecivo. Punjeni nutellom će sigurno biti savršeni :)

      Delete