Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday 9 November 2012

Dunje + Jabuke = Pekmez // Quince & Apple Jam





Stajale su te dunje u košari nekoliko dana i trebale su završiti u kompotu. Ali, meni je tako nekako teško kad ti kompoti obično postanu voće koje pluta u vodi i ništa više. No, da, uz malo truda i kompoti od dunja bili bi sjajni, ali ja ovih dana nisam bila osoba za kompot, ni za sok, ni za kolač od dunja. Htjela sam pekmez.


A ono što sam htjela, to sam i dobila u krasnom pekmezu divnog mirisa koji se ni sa čime ne može usporediti:) A pokraj svih pekmeza koje imamo doma, od marelica, šipka, šljiva, ovaj im pravi društvo kao nježna krema  blijedo - žute boje.
Ne pišem ovaj recept zato što je neizmjerno inovativan, ali sad sam prvi put radila pekmez od dunja i mislim da bi svima vama koji volite slastice jako fino pasao u kolačima, tortama, palačinkama... Vrlo je kremast i mirisan, a okus je nježan dunjasto - limunast :)))

I da, od sada uz svaki recept prilažem i prijevod na engleskom jer sam na fejsu dobila nekoliko molbi za prijevod. :)





                                                                                         ***

Sastojci:

  • 3 kg dunja i jabuka
  • 750 g šećera
  • 1 ili 2 limuna - samo sok!
  • oko 300 ml vode

Dunje i jabuke ogulite i narežite na sitne komadiće. Odmah ih prelijte sokom jednog ili dva limuna (ovisi koliko slatko želite). Voće stavite u posudu i kuhajte na laganijoj vatri povremeno miješajući. Kad voće postane mekano toliko da komadić dunje možete prepoloviti kuhačom, uzmite štapni mikser, maknite posudu s vatre i usitnite voće štapnim mikserom.

Vratite na vatru, opet prokuhajte nekoliko minuta (recimo 10 minuta). Tada stavite šećer, promiješajte i kuhajte još 10 - 15 minuta da se šećer skroz rastvori i ukuha. 

Gotov pekmez spremajte u posudice (teglice za pekmez) koje prvo operite, zatim ih zagrijte u pećnici na 100°C (i posudice i čepove). Pekmez spremate u vruće posudice, čvrsto zatvorite i ostavite da se ohladi. :)

Napomene:

  • omjer dunja i jabuka stavite po želji (ja sam stavila 1.6 kg dunja i 1.4 kg jabuka)
  • ako stavite više dunja, možda će vam trebati više šećera jer su kiselije
  • kad stavite šećer, promiješajte pekmez i izvadite malo pekmeza na tanjurić; kad se pekmez ohladi probajte pa ćete vidjeti treba li vam još šećera
  • šećer stavite tek na kraju da vam boja pekmeza ne potamni

______________________________________________________________

Ingredients:

  • 3 kg quince + apples
  • 750 g sugar
  • juice of 1 or 2 lemons
  • 300 ml water

Peel the apples and quinces and cut them into small pieces. Pour lemon juice over them (to stop the fruit from changing colour). Put the fruit in a large pot, cook stirring occasionally. When the fruit becomes soft (when you can easily mash a piece of quince with a spoon), take a potato masher and mash the fruit.
After mashing the fruit, cook for another 10 minutes, then add the sugar and cook for 10 - 15 minutes until the sugar completely dissolves. 

When the jam is ready, pour it into hot jars. The jars should be heated up to 100°C in the oven.


Notes:
  • you can change the ratio of quince and apples in the jam, but you may have to add a bit more sugar if you add more quince.
  • add the sugar at the end as described in the recipe to prevent the jam from changing colour. 
  • after adding the sugar, drop a spoonful of jam to a plate and cool it in the fridge - if it holds its shape when you nudge it with a finger, it`s done. 

                                                                                   ***


36 comments:

  1. Dunje same ne volim, ali možda bi mi se svidio ovaj pekmez kombiniran s jabukama. U svakom slučaju, na fotkama izgleda primamljivo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni ja ih ne volim same :D Al pekmez mi je super, lijepo miriše :)) Hvala!

      Delete
  2. Prelijepo izgleda, ja volim dunje i sve od dunja. Slatka ti je ona kasicica sa masnicom :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti :))) Malo sam stavila mašnicu da vidim kak će biti, lijepo je ispalo :)))

      Delete
  3. Dunje jedino volim kada se pripremi slatko od njih u kombinaciji sa orasima, ali pekmez od dunja zaista nisam probala. Ovaj tvoj deluje odlicno i verujem da bi mi se dopao:) Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, a ja nisam probala slatko do dunja :D Moramo se zamijeniti :D

      Delete
  4. Nisam nikada ništa pravlia od dunja i verovatno da sam pogrešila, mada volim slatko od dunja, a tek njihov miris, kao nekada na bakinom ormaru. :) Kako se ljušte, teško?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jako lijepo mirišu, istina, i u pekmezu :) A ljušte se teže, da. Ja sam ih malo isprala sa spužvicom da im skinem dlačice i onda sam ih gulila s onom "gulilicom" za krumpir. Dosta je teško išlo jer su tvrde, ali nije strašno. Možda se mogu i uroniti u vruću vodu pa oguliti, ali to nisam probala :)

      Delete
  5. kod mene obično dunje završe u kompotu, ali dobra je ideja ovaj tvoj džem!

    ReplyDelete
    Replies
    1. E ovo je prvi put da su završile u džemu kod nas :D
      Hvala! :)

      Delete
  6. Odlicna kombinacija; dopada mi se sto nema mnogo secera!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, nema puno šećera jer su jabuke zbilja bile slatke, skroz medene... Mogla sam staviti čak samo 500 g šećera, ali ipak sam stavila više jer pekmez je pekmez :D
      Hvala ti :)

      Delete
  7. Fina kombinacija. Ja sam pravila samo od dunja ove godine, ali verujem da jabuke daju dozu kiselosti, za ravnotežu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zapravo su jabuke bile baš slatke, a dunje kiselkaste :) Al fina je kombinacija, da, hvala :)

      Delete
  8. Anjči, baš ti je fin ovaj pekmez.
    Još uvek nisam probala praviti sama al vi iz blogosfere me jako mamite:)
    Jako volim dunje i ako se odlučim da ga pravim, ovaj tvoj će mi biti među prvima za isprobavanje:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mene su također namamili recepti raznih blogova, a onda sam ga radila onako kako mi je mama rekla i zbilja je fin :) Ko voćna kašica. Hvala :)

      Delete
  9. Pekmez od dunja mmm obožavam,zbilja ti je predivan,ja sam po prvi puta ove jeseni pravila i stvarno me oduševio ukusom:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sam ga dosad jela kod bake, pa sam ga htjela napravit i sad mi je jedan od omiljenih :) Hvala, Nely!

      Delete
  10. I ko da stigne da proba sve ove delicije...mora da je predobra kombinacija!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, ma meni je baš fino, al miris dunja u džemu je najbolji :)

      Delete
  11. pekmez je predivan, bas mi se dopada. :)

    ReplyDelete
  12. Rica combinación esta receta me encantó se ve muy deliciosa,abrazos y abrazos.

    ReplyDelete
  13. moje dunje čekaju da ih iskoristim, ovo je divna kombinacija možda se i za to odlučim

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, nadam se da će ti se svidjeti ako isprobaš! :)

      Delete
  14. Jaoooj, dunje. Pekmez, slatko, kitnikez, stagod! To je jedan od mojih omiljenih ukusa iz detinjstva :)

    Pozivam te da podelis neki od svojih recepata sa ostalim EX YU blogerima na nasoj pionirskoj zurkici: http://creactiveallaround.blogspot.com/2012/11/ex-yu-blog-party-pioniri-maleni-in.html

    Pozovi i prijatelje :)

    Aleksandra

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na komentaru i pozivu, idem pregledati recepte i prijaviti se :)

      Delete
  15. Anja, i ja imam vec nedelju dana dve dunje u frizideeru...odmah cu ovo da napravim...!! reci mi samo jel dunje i jabuke prvo skuvas u onih 300ml vode..? Nije naglaseno u receptu ali pretpostavljam...
    Pozdrav,
    Marina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dunje i jabuke se stave kuhati s vodom, pa kad omekšaju onda se miksaju. Pa se doda šećer i još malo prokuha i to je to :)
      Hvala na komentaru i na napomeni, dodat ću to u recept. Nadam se da će ti biti fino! :))))

      Delete
  16. Anja, predivna kombinacija! Pozdravljam ideju da spremiš dunje i jabuke u pekkmezu radije nego u kompotu :)

    ReplyDelete
  17. ja bi ovo na svojim kasikama ! :-) <3
    napravi i meni jedan pekmez, ja smotana :/
    ?
    xo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah, ma to je obična mašnica koju sam stavila na žlicu :))) A napravila bih ti vrlo rado, eto, ako ćeš ikad zatrebati neki pekmez, javi :)
      Hvala :)

      Delete