Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, 25 March 2013

Flaó: španjolska pita sa sirom, anisom i mentom/ Flaó: Spanish cheese, anise & mint pie



Kada se bavite nekim jezikom, počnete se približavati kulturi te zemlje, gastronomiji i načinu života. Gradove osjećate kao da su vaši, a istražujete one nepoznate kutke te zemlje odbacujući sve turističko. Tako sam i ja, naivno, odbacila turistička mjesta u Španjolskoj. Jer, tko bi želio upoznavati Ibizu, turističko, razvikano, prljavo mjesto koje nema što ponuditi?
Moram priznati da nisam znala što govorim.



Naišla sam na jednu divnu pitu od sira, s anisom i mentom, pitu koja se tradicionalno i sprema za Uskrs. Zove se Flaó (s naglaskom na o) i inače se radi sa svježim ovčjim sirom, ali kako ga ja nisam imala, napravila sam s kravljim. U tijesto također može ići i mast, ali i maslinovo ulje. 

Anis ide u tijesto i mora biti mljeven. Ako možete, kupite sjemenke anisa i izmljevite ih taman prije stavljanja u tijesto jer će tada ispustiti najviše arome. Također probajte koristiti svježu mentu, ali može i sušena. 

Voljela bih vam nekako prenijeti okus ove pite riječima, no koliko god ja bila vješta u pisanju, okusi su nešto što osjećate iznutra, a kroz usta izlazi samo: mmmmmmm :))) 
Takva je i ova pita, s punim okusom sira, sa samo dva začina koji u potpunosti dolaze do izražaja, ali sir ipak ostaje u prvom planu. Sočna, toliko dobra da ćete ju htjeti jesti i za doručak i jednostavno je mmmmmmm... :)

Vjerujte mi, Španjolci doista znaju jesi dobro.






Sastojci:

Tijesto:
  • 300 g oštrog brašna
  • 88 ml ulja
  • 100 ml vode
  • 1 jaje
  • 1 žlica šećera
  • prstohvat soli
  • žličica praška za pecivo
  • 2 žličice mljevenog anisa
Brašno, prašak za pecivo, sol i anis prosijte te dodajte ulje, vodu, jaje, šećer. Zamijesite tijesto. Ostavite ga u frižideru pola sata, zatim izvaljajte i stavite u namašćen i pobrašnjen kalup promjera 28 cm.

Smjesa od sira:
  • 450 g svježeg sira
  • 4 jaja
  • 1 žlica kiselog vrhnja/milerama
  • 150 g šećera
  • 1 limun - sok i korica
  • 2 žličice nasjeckane svježe mente
Izmutite jaja, dodajte sir, šećer, limun (sok i koricu), vrhnje. Sve promiješajte (možete i lagano izmiksati), pa dodajte sjeckanu mentu.
Izlijte na tijesto, pecite na 180°C, 40 minuta.

Ostavite da se potpuno ohladi, posipajte šećerom u prahu.

                                                                       ***

Ingredients:

Pie dough:
  • 300 g all purpose flour
  • 88 ml cooking oil
  • 100 ml water
  • 1 egg
  • 1 teaspoon sugar
  • a pinch of salt
  • 1 teaspoon baking powder
  • 2 teaspoons ground anise seeds
Sieve the flour, salt, baking powder and ground anise seeds. Add oil, water, egg, sugar and make the dough. Leave it in the fridge for half and hour, then roll the dough and transfer it to a 28 cm pie plate.

Cheese filling:
  • 450 g cottage cheese
  • 4 eggs
  • 150 g sugar
  • 1 lemon - juice and zest
  • 2 teaspoons chopped fresh mint
Whisk the eggs and add cheese, sugar, lemon juice and zest. Stir to combine. Add fresh mint.

Pour the filling on the dough and bake for 40 minutes on 180°C.

Let it cool completely, then sprinkle with powdered sugar.

30 comments:

  1. Od jutra tražim po netu nešto što bi mogla raditi za Uskrs, da se ne ponavljam. Thanks;)!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da ti se sviđa, javi kako je ispalo ako ćeš raditi! :)

      Delete
  2. Ovo je divno i bilježim. Imam i anis i svježu mentu, mora da su okusi fantastični.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zbilja jesu, meni se jako svidjelo. Hvala ti :)

      Delete
  3. Ovo mora da je odlična kombinacija. Anis i menta mora da daju tako dobar šmek piti. Beležim ! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, i da, okus je nešto drukčiji ali svjež i jako fin! :)

      Delete
  4. Bas je nezna a verujem da predivno mirise!:))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, anis ima divan i dosta intenzivan miris, hvala ;)

      Delete
  5. Replies
    1. Malo je drukčija pita, ali ti začini zbilja odlično idu sa sirom. ;)

      Delete
  6. Zapao mi za oko tvoj recept... obozavam anis, pa jos nana, da nisam na nekoj dijeti (samo izbegavam slatkise), odmah bih je napravila.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D Ma pita je niska, nije nešto zasitna, samo napravi ;)
      Hvala :)

      Delete
  7. ...odlično!!!...ovo će biti pun pogodak za vruće ljetne dane... ;))
    ...a i u proljeću, koje jedva čekam da dođe, će biti puno ljepše uživati uz ovakvu pitu... sviđa mi se kombinacija okusa...:)
    ...Anja draga hvala na receptu... ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jelda? Baš je proljetna, slažem se ;)
      Hvala tebi na komentaru! :)

      Delete
  8. pa da mi je samo jedan komad sad...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa ti samo moraš reći i ispunjavam želje, možda za parti u kinu ;)

      Delete
  9. Tako si ju fantastično opisala da evo samo se trebam primiti pravljenja..odlična aromatična kombinacija:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš je aromatična, da ;) Hvala na lijepom komentaru :)

      Delete
  10. Predivno izgleda, a i kombinacija je odlicna:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, Nataša, drago mi je da ti se sviđa :)

      Delete
  11. Realmente lindo y delicioso te ha quedado de lujo me encanta,abrazos y abrazos

    ReplyDelete
  12. savršeno, obožavam sve što je sa sirom, još uz ove dodatke...mmmm mrak! fotke su ti prekrasne

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onda se slažemo što se tiče okusa, i meni je sve sa sirom savršeno! Hvala ti :)))

      Delete
  13. Kakav dobar spoj sastojaka!
    Nisam nikad bila u Španiji al mi je njihova kuhinja jako fina. Mogu misliti kakvo će to biti gastro uživanje kad jednom odem:)
    Super tortica Anja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, hvala, moram priznat da je ovo meni jedan od dražih spojeva okusa :))

      Delete
  14. Malo sam zbunjena, kako mi ovi tvoji sjajni recepti promiču. :( Moram proveriti članstvo kod tebe. Sjajna pita draga. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, Olja, drago mi je da si ipak uspjela vidjeti :)))

      Delete