Kada se bavite nekim jezikom, počnete se približavati kulturi te zemlje, gastronomiji i načinu života. Gradove osjećate kao da su vaši, a istražujete one nepoznate kutke te zemlje odbacujući sve turističko. Tako sam i ja, naivno, odbacila turistička mjesta u Španjolskoj. Jer, tko bi želio upoznavati Ibizu, turističko, razvikano, prljavo mjesto koje nema što ponuditi?
Moram priznati da nisam znala što govorim.
Naišla sam na jednu divnu pitu od sira, s anisom i mentom, pitu koja se tradicionalno i sprema za Uskrs. Zove se Flaó (s naglaskom na o) i inače se radi sa svježim ovčjim sirom, ali kako ga ja nisam imala, napravila sam s kravljim. U tijesto također može ići i mast, ali i maslinovo ulje.
Naišla sam na jednu divnu pitu od sira, s anisom i mentom, pitu koja se tradicionalno i sprema za Uskrs. Zove se Flaó (s naglaskom na o) i inače se radi sa svježim ovčjim sirom, ali kako ga ja nisam imala, napravila sam s kravljim. U tijesto također može ići i mast, ali i maslinovo ulje.
Anis ide u tijesto i mora biti mljeven. Ako možete, kupite sjemenke anisa i izmljevite ih taman prije stavljanja u tijesto jer će tada ispustiti najviše arome. Također probajte koristiti svježu mentu, ali može i sušena.
Voljela bih vam nekako prenijeti okus ove pite riječima, no koliko god ja bila vješta u pisanju, okusi su nešto što osjećate iznutra, a kroz usta izlazi samo: mmmmmmm :)))
Takva je i ova pita, s punim okusom sira, sa samo dva začina koji u potpunosti dolaze do izražaja, ali sir ipak ostaje u prvom planu. Sočna, toliko dobra da ćete ju htjeti jesti i za doručak i jednostavno je mmmmmmm... :)
Vjerujte mi, Španjolci doista znaju jesi dobro.
Sastojci:
Tijesto:
- 300 g oštrog brašna
- 88 ml ulja
- 100 ml vode
- 1 jaje
- 1 žlica šećera
- prstohvat soli
- žličica praška za pecivo
- 2 žličice mljevenog anisa
Smjesa od sira:
- 450 g svježeg sira
- 4 jaja
- 1 žlica kiselog vrhnja/milerama
- 150 g šećera
- 1 limun - sok i korica
- 2 žličice nasjeckane svježe mente
Izlijte na tijesto, pecite na 180°C, 40 minuta.
Ostavite da se potpuno ohladi, posipajte šećerom u prahu.
***
Ingredients:
Pie dough:
- 300 g all purpose flour
- 88 ml cooking oil
- 100 ml water
- 1 egg
- 1 teaspoon sugar
- a pinch of salt
- 1 teaspoon baking powder
- 2 teaspoons ground anise seeds
Cheese filling:
- 450 g cottage cheese
- 4 eggs
- 150 g sugar
- 1 lemon - juice and zest
- 2 teaspoons chopped fresh mint
Pour the filling on the dough and bake for 40 minutes on 180°C.
Let it cool completely, then sprinkle with powdered sugar.
Od jutra tražim po netu nešto što bi mogla raditi za Uskrs, da se ne ponavljam. Thanks;)!
ReplyDeleteDrago mi je da ti se sviđa, javi kako je ispalo ako ćeš raditi! :)
DeleteOvo je divno i bilježim. Imam i anis i svježu mentu, mora da su okusi fantastični.
ReplyDeleteZbilja jesu, meni se jako svidjelo. Hvala ti :)
DeleteOvo mora da je odlična kombinacija. Anis i menta mora da daju tako dobar šmek piti. Beležim ! :)
ReplyDeleteHvala ti, i da, okus je nešto drukčiji ali svjež i jako fin! :)
Deleteovo je stvarno fenomenalno!
ReplyDeleteHvala Tamara :)))
DeleteBas je nezna a verujem da predivno mirise!:))))
ReplyDeleteDa, anis ima divan i dosta intenzivan miris, hvala ;)
Deletebaš neobično!
ReplyDeleteMalo je drukčija pita, ali ti začini zbilja odlično idu sa sirom. ;)
DeleteZapao mi za oko tvoj recept... obozavam anis, pa jos nana, da nisam na nekoj dijeti (samo izbegavam slatkise), odmah bih je napravila.
ReplyDelete:D Ma pita je niska, nije nešto zasitna, samo napravi ;)
DeleteHvala :)
...odlično!!!...ovo će biti pun pogodak za vruće ljetne dane... ;))
ReplyDelete...a i u proljeću, koje jedva čekam da dođe, će biti puno ljepše uživati uz ovakvu pitu... sviđa mi se kombinacija okusa...:)
...Anja draga hvala na receptu... ;))
Jelda? Baš je proljetna, slažem se ;)
DeleteHvala tebi na komentaru! :)
pa da mi je samo jedan komad sad...
ReplyDeletePa ti samo moraš reći i ispunjavam želje, možda za parti u kinu ;)
DeleteTako si ju fantastično opisala da evo samo se trebam primiti pravljenja..odlična aromatična kombinacija:)
ReplyDeleteBaš je aromatična, da ;) Hvala na lijepom komentaru :)
DeletePredivno izgleda, a i kombinacija je odlicna:)
ReplyDeleteHvala, Nataša, drago mi je da ti se sviđa :)
DeleteRealmente lindo y delicioso te ha quedado de lujo me encanta,abrazos y abrazos
ReplyDeleteMuchas gracias, Rosita, besos! :)
Deletesavršeno, obožavam sve što je sa sirom, još uz ove dodatke...mmmm mrak! fotke su ti prekrasne
ReplyDeleteOnda se slažemo što se tiče okusa, i meni je sve sa sirom savršeno! Hvala ti :)))
DeleteKakav dobar spoj sastojaka!
ReplyDeleteNisam nikad bila u Španiji al mi je njihova kuhinja jako fina. Mogu misliti kakvo će to biti gastro uživanje kad jednom odem:)
Super tortica Anja!
Hvala, hvala, moram priznat da je ovo meni jedan od dražih spojeva okusa :))
DeleteMalo sam zbunjena, kako mi ovi tvoji sjajni recepti promiču. :( Moram proveriti članstvo kod tebe. Sjajna pita draga. :)
ReplyDeleteHvala, Olja, drago mi je da si ipak uspjela vidjeti :)))
Delete