Kad upitate nekog food blogera u Hrvatskoj kako se ljudi prema nama odnose, kakav je stav u javnosti, postoji li podrška za taj dio kulinarskog svijeta koji postaje sve jači i relevantniji u svijetu, odgovorit će vam: Pa... i nema baš podrške. Tu i tamo nas netko pozove, netko kome je preskupo plaćati slastičara i/ili kuhara, netko tko želi u javnosti djelovati kao da je pun podrške ali zapravo ne nudi ništa, dapače, želi i uzeti svu samostalnost koju blogeri imaju. Tu i tamo netko kaže kako je "kul to što vi radite, al ko će vam pojest sve te kolače?!".
No, ima nekoliko mladih i sposobnih ljudi koji rade, rade i još malo rade. I u taj svoj rad uključuju i druge mlade ljude koji također samo rade, trude se, troše svoj novac i svoje vrijeme i polako grade nešto lijepo, nešto za svoj gušt, jer u vremenu u kojem živimo (uh koji klišej!), živu glavu spašava samo posao koji se radi sa srcem.
U tom ćete svijetu naći prekrasne Dame iz Dobre Vibre, marljive Djevojke iz Zadovoljne, a pridružuju im se brojni suradnici, sve Ljudi koje bi se također trebalo pisati s velikim početnim slovom.
Ovo je, zato, njihova i naša Božićna priča, priča o puno rada, finim kolačima i dobrim ljudima.
Od 20. do 23. prosinca u City Centeru One East održavali su se Božićni gušti. Sjećate se možda onih Slatkih gušti sa Zrinjevca - ovo je bila Božićna verzija. Okupili se se domaći proizvođači, mali poduzetnici i mi, slatke blogerice, koje smo u Božićnom duhu spremale svakakva fina čuda. Osim mene, kuhale su i Mateja i Pamela.
Ja sam napravila tri stvari - keksiće s pekmezom, čokoladnu tortu s cimetom i karamelom i punch od naranče. Ovdje donosim recept za keksiće (torta i punch stižu u idućim postovima).
Prhki keksići s pekmezom
500 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
250 g maslaca
200 g šećera
1 cijelo jaje
3 tvrdo kuhana žumanjka
1 žličica ekstrakta od vanilije
+ pekmez od marelice
Brašno, prašak za pecivo i sol prosijte. Dodajte maslac i
razmrvite ga u brašnu da dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte šećer,
promiješajte.
Dodajte jedno jaje, 3 kuhana žumanjka, ekstrakt vanilije i
zamijesite tijesto. Ako je premekano, dodajte još brašna ili, ako je pretvrdo ili suho, dodajte još jedno jaje.
Tijesto zamotajte u vrećicu ili plastičnu foliju i ostavite
u frižideru pola sata.
Ohlađeno tijesto razvaljajte, kalupićima za kekse izrezujte
oblike (npr. zvjezdice).
Pecite desetak minuta (da dobiju zlatnu boju na rubovima), na 180°C.
Keksiće posipajte šećerom u prahu. Mogu stajati više dana,
zatvoreni u posudi, na sobnoj temperaturi.
Savjet: ako želite, u smjesu za keksiće možete dodati začine
(cimet, đumbir) ili sitno naribanu koricu limuna ili naranče.
Zahvaljujem i Zadovoljnoj na prekrasnim tiskanim lecima s mojim receptićem (fotkala sam ih mobitelom u žurbi) :)(foto: Slaven Janđel)
***
Christmas cookies with jam
500 g all purpose flour
3 teaspoons baking powder
a pinch of salt
250 g butter
200 g sugar
1 whole egg
3 hard boiled egg yolks
1 teaspoon vanilla extract
+apricot jam
Sieve the flour, baking powder and salt. Add butter and combine (to get a mixture like bread crumbs), and then add sugar. Add the egg, egg yolks, vanilla extract and knead the dough. If it`s too soft, add more flour, or add an egg if it`s too hard. Wrap the dough in a plastic bag and refrigerate for half an hour. Roll out the dough, cut out forms with cookie cutters.
Bake on 180°C, until golden brown around the edges. Let the cookies cool then "glue" them together with jam, and sprinkle with powdered sugar.
Draga, jako lijepo, keksići osvajaju već na prvi pogled, a ne sumnjam da je sve ostalo bilo cakum pakum i jaaako fino :)
ReplyDeleteSve pohvale organizatorima i manifestaciji!
Na sreću, sve je prošlo super. Pohvale organizatoricama, definitivno! Hvala :*
DeleteKeksici izgledaju savrseno. To mju dodje nesto kao vanilice, koje su moji omiljeni keksici iz detinjstva. Drago mi je da ste se lepo druzile i da polako pocinju da vas uvazavaju. Samo polako, bice toga jos :)
ReplyDeleteAko mislimo na iste vanilice, onda su otprilike takvi nekakvi keksići. Malo drukčiji, ali isto fini :) Hvala puno :*
DeleteZa blagdane nema boljeg od ovih keksića koji se spajaju marmeladom. Sretan Božić!
ReplyDeleteJelda? Još kad se tope u ustima, mmm :) Hvala :)
DeleteDivno druzenje i fotkice, a receptic bas onako pravi praznicni... sretni praznici i svako dobro u Novoj godini, neka bude lepa, slatka i inspirativna!:))
ReplyDeleteHvala puno, draga. Ja se javljam sa zakašnjenjem, ali želje vrijede uvijek. Pusa :*
DeleteVidim da ste se svi skupa lijepo družili, kuhali, papali fino i da vam je baš bilo lijepo. Drago mi je da ti se pružila ova prilika i da si i ti kuhala za sve posjetitelje. Istina je da nema baš puno prilika za talentirane mlade samouke kuhare i slastičare ali nadam se da će se to promijeniti jer je lijepo kad netko cijeni trud koji se ulaže. Slažem se da je najljepše kad se može raditi posao koji se voli jer kad nešto radimo s ljubavlju onda je to-to. Receptić za ove keksiće je savršen i spremit ću ga, pa ga isprobavam. I s obzirom da sam luda za nutellom možda ih par i s nutellom iskombiniram. Jako su mi lijepi ovi srcoliki keksići, svaka čast! Na fotkama si krasna, baš zračiš i vidi se da uživaš u tome što radiš!
ReplyDeleteNapisala si sve što i ja mislim, nemam što dodati. Osim - hvala na lijepom komentaru :)
Delete