Sanja je jedna od onih osoba u čijem se društvu osjećate super pozitivno, makar i u virtualnom svijetu. Nisam imala nikakve sumnje kad sam razmišljala koga da pozovem u goste... jer Sanja sa sobom nosi sobove. Slatke sobove. Čokoladne sobove.
Trebam li još nešto reći?
Mislim da ne. Neka se Sanja, točnije, Domaćica, predstavi svojim riječima. :)
Dobar dan slatki ljudi :)
Prvenstveno želim zahvaliti Anji što je pozvala mene, Sanju, da gostujem na njenom slatkom blogu, da budem dio njenog slatkog svijeta i da se zajedno virtualno družimo uz jedan sladak recept :)
Kako pratim Anju i njen blog, primjetila sam da voli čokoladu i da voli torte, voli i tradicionalna jela, pa sam sve to nekako odlučila staviti u jedan recept koji je sve to, pomalo klasičan, ali sa mojim dodatkom - jednim božićnim, prigodnim i veselim :) Da se malo vratimo u djetinjstvo i bezbrižne dane kada su nas stvari poput kreativno ukrašenih kolačića radovale do neba.
Skužila sam otkako sam prije nekih godinu i pol dana otkrila da volim raditi slastice da je ovo sada moj način da budem kreativna i u tome pronalazim neki mir, sreću, zadovoljstvo i smijem se. Bezbrižna sam češće nego svih godina kada sam se trudila biti odrasla i sve znati.
Kao mala u osnovnoj školi uvijek sam voljela crtati i moj svijet mašte je tako išao van. U srednjoj školi sam izrađivala nakit i obožavala pisati zadaćnice i sastave od pet stranica. To mi je u tim godinama bio neki kreativni ispušni ventil.
Onda sam odselila u Zagreb i izgubila sam pomalo svoju kreativnost. Vrateći se doma u Viroviticu nesvjesno sam otkrila ljubav prema slasticama i prema neograničenoj kreativnosti što sve one mogu pružiti. Bilo to da nekoga iznenadite buketom od muffina, čestitate St. Patrick's Day nećaku preko muffin košarica ili sestri preko kolača predložite imena za nećakinju, uz slastice nekako otkrivam i sebe.
Ponekad me toliko obraduje samo jednostavno lijepo ispečeno prhko tijesto, kao naprimjer u ovom receptu. Možda je sve lijepo ispalo jer je rađeno sa ljubavi i u dobroj namjeri da sve vas možda potakne na igranje, bilo sa kolačima, nećacima, svakodnevnicom ili mislima gdje je vaša kreativnost, koji je vaš ispušni ventil, što vas čini zadovoljnima i radite li uopće na tome da to otkrijete :)
Ja obožavam Božić, volim sve oko tog blagdana, sve mirise, svu hranu, sve dezene i šarolikost po ulicama, okićene kuće i likove iz bajke na stolu. Rudolf je ovdje s nama, a vi se doma poigrajte sa Djeda Mrazom i snjegovićima.
Uživajte u blagdanima i budite sretni svakog trenutka, tko god bili i gdje god bili.
Sanja
Božićne Tartelette sa
ganache kremom
p.s. Recept je dugačak jer
ja inače objašnjavam sve u detalje, ali nije uopće strašan :)
Recept za prhko
tijesto
Sastojci:
220 g mekog brašna
130 g biljne masti (ili maslaca)
1
žumanjak
60
g šećera
prstohvat
soli
oko 1 dcl hladne vode
oko 1 dcl hladne vode
Priprema:
1. Brašno prosijte u
posudu.
2. Brašnu dodajte
hladnu biljnu mast isjeckanu na komadiće, šećer, žumanjak i sol.
3. Vršcima prstiju
brzo i lagano masnoću utrljajte u smjesu, dižući pritom smjesu u zrak tako da
uđe što više zraka. Smjesa treba izgledati kao krupne krušne mrvice.
4. Poprskajte smjesu
sa vodom i lagano i brzo zamijesite
tijesto u glatku kuglu. Omotajte ju foliju ili vrećicu za meso i stavite u
frižider na 30 minuta.
5. Pred kraj hlađenja
upalite pećnicu da se grije na 200C.
6. Tijesto izvadite
iz frižidera i položite na dobro pobrašnjenu podlogu.
7. Uzmite oklagiju i
tijesto blago istucite odozgora da vam se poravna prema dole i da se lakše
izvalja.
8. Valjajte tijesto
od sredine prema rubovima, okrećući tijesto svako malo rukom za 90 stupnjeva
kako biste bili sigurni da se nije zaljepilo, a ako i je, to riješavate tim
okretanjem tijekom valjanja.
9. Kalupe za mini
tartove blago namastite biljnom masti ili maslacem (nikako ne uljem) i to tako
da malo premažete rukom, a ostalo kistom, kako biste u tankom sloju i
ravnomjerno namastili kalupe.
10. U videu možete
pogledati najlakši način kako tijesto premjestiti u kalupe. Točno na 05:00
minuti :)
(http://www.youtube.com/watch?v=GIxObShU_UE)
11. Izbodite tijesto
vilicom i stavite peći oko 25 minuta, dok rubovi ne počnu zlatiti.
12. Kada su gotovi,
izvadite ih iz kalupa i ostavite ih da se hlade dok vi radite kremu.
Recept za ganache
kremu
Sastojci:
100
g tamne čokoladne
100
g mliječne čokolade
2
dcl slatkog vrhnja za šlag/hole
malo
arome vanilije
Priprema:
1. Čokoladu
isjeckajte na sitno i stavite u jednu posudu zajedno sa aromom vanilije.
2. U manjem loncu
ugrijte holu do vrenja, znači da je skroz vruća.
3. Prelijte vruću
holu preko čokolade i miješajte polako i nježno pjenjačom dok se sva čokolada
ne otopi.
4. Izlijte smjesu na
prhko tijesto i ostavite da se stisne.
Ukrašavanje
Za ukrašavanje
trebate:
istučeno
vrhnje za šlag ili šlag
crvene
M&M bombone (ili neke druge crvene)
čokoladne
kapljice (ili komadiće čokolade)
perece
ili ako pronađete medenjake u obliku pereca bilo bi izvrsno :)
Perece utisnite u
kremu, pomoću vrećice za ukrašavanje šlagom nacrtajte oči i malo veći nos.
Bombom položite na
nos, a kapljice na oči.
I to je to,
iznenadite ukućane i bližnje ili ih pak zajedno s njima izradite :)
Divne su! Mogu prosto osjetiti prhkoću podloge i kremasto - čokoladasto punjenje. K tome, savršeno izgledaju.
ReplyDeleteZbilja su prekrasni :)
DeletePremedeni su, kako da ne izmame veliki osmeh na lice... hvala puno tebi i tvojoj gosci na ovom slatkom receptu, sve najlepse za nastupajuce praznike!:)))
ReplyDeleteHvala tebi i sve najbolje također! :)
Deletejako lijepo gostovanje, prekrasni su tartići, jako slatko :)
ReplyDeletesretni blagdani :)
Hvala draga :)
DeleteDivim se ovakvoj mašti, predivno :)
ReplyDeleteJelda? I ja :) :*
Deletekrasne su , Sanja je mrak!
ReplyDeleteZbilja je :) Hvala!
DeleteOdlična ideja i prekrasna izvedba!
ReplyDeleteSlažem se :)))
DeleteHvala svima :) Jako mi je drago da vam se dopadaju :)
ReplyDeletePusa! :)
DeleteKako mastovito i slatko :)
ReplyDeleteBravo za Sanju :)
Bravo, bravo :))) Hvala na komentaru! :)
DeleteMoram priznati da bolju gošću nisi mogla odabrati. Sanja je majstorica u kuhinji i obožavam sve njezine recepte a posebno ove s daškom Božića. Divne fotkice, divan recept i kreativnost na vrhuncu!
ReplyDeleteSlažem se, Sanja je pun pogodak! :)
Delete