Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Friday, 21 February 2014

Starinski aromatični kuglof / Old-fashioned bundt cake


 
 
Ova bombica čeka na objavljivanje još od Božića (što se vidi po borovim grančicama na fotkama :D ).
No, kako sam ja u ispitnom raspoloženju, tako je i vrijeme za objavu starih recepata, dok ne dođu neki svjetliji dani proljeća i mog slobodnog vremena :)))


Radila sam ga po maminoj želji. Iako meni više odgovaraju sočniji kuglofi, ovaj je savršen za transport, odlično zadržava oblik koji želite, a jako je pogodan za varijacije - možete ga pretvoriti u citrusni, čokoladni ili neki kuglof sa sirom, možete ga pečenog prerezati i nadjenuti kremom, a možete ga, kao što sam ja, "zalijati" rumom, prelijati čoko glazurom, ukrasiti arancinima i uživati u mirisu.
 
 
Ja vam dajem osnovni recept za jedan starinski kuglof, a sve ostalo je na vama. Uživajte :)



Sastojci
 
4 jaja (odvojeno žumanjci i bjelanjci)
250 g šećera
100 g maslaca
1 žličica ekstrakta od vanilije
150 ml mlijeka
350 g oštrog brašna
1 kesica praška za pecivo
1 limun ili naranča - korica
100 g grožđica
rum
mljeveni orasi/lješnjaci/bademi ili kakao
 
Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Miksajte žumanjke sa šećerom da smjesa postane svijetla i prozračna. Dodajte maslac i izmiksajte. Dodajte mlijeko, izmiksajte. Prosijte brašno i prašak za pecivo, pomiješajte. Dodajte koricu limuna, grožđice natopljene u rumu i ostatak ruma. Smjesu podijelite napola.
U jednu polovicu stavite 2-3 žlice mljevenih oraha ili 2 žlice kakaoa.
Bjelanjke izmiksajte u snijeg. Snijeg podijelite napola i umiješajte ga u svaku polovicu smjese.
U namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof izlijte prvo polovicu s orasima, a na nju izlijte dio smjese bez oraha.
Pecite na 180°C, otprilike 40 minuta (da gornji dio dobije zlatnu boju).
Kuglof, ako želite, prelijte čokoladnom glazurom ili samo posipajte šećerom.
 
Čokoladna glazura
 
100 g čokolade
70 g maslaca
 
Čokoladu i maslac otopite na pari. Prelijte preko ohlađenog kuglofa.
 
Arancini
 
4 - 5 naranči (otprilike)
300 g šećera
300 ml vode
+šećer za posipavanje
 
 
Možda će vam trebati i više vode (ako imate više naranči). Samo uvijek zadržite jednak omjer vode i šećera i to je to.
Naranče operite. Odrežite koru (pazite da ne zarežete skroz i onaj bijeli dio).
Koru zatim stavite u kipuću vodu i prokuhajte samo 1 minutu. Ohladite.
Zatim ohlađenu koru narežite na trakice.
Trakice dodajte u smjesu šećera i vode i kuhajte toliko dugo da trakice postanu skoro prozirne (bit će prozirne najviše na rubovima).
Odmah izvadite trakice iz vode i dobro ih uvaljajte u kristal šećer.
Rasporedite ih po papiru za pečenje i neka se u potpunosti osuše. Kako se suše, tako ih povremeno još malo posipajte šećerom.
Mogu stajati na suhom, na sobnoj temperaturi, u zatvorenoj posudi ili na otvorenom.
 
 
 
***
 
Ingredients
 
4 eggs (yolks and whites separated)
250 g sugar
100 g butter
1 teaspoon vanilla extract
150 ml milk
350 g all purpose flour
40 g baking powder
1 lemon or orange - zest
100 g raisins
rum
ground walnuts/hazelnuts/almonds or cocoa powder
 
Beat the yolks with sugar. Then add butter, vanilla extract and milk and beat until everything is incorporated. Sieve the flour and baking powder, add to the mixture. Stir to combine.
Add zest, raisins soaked in rum and stir to combine.
Divide the mixture in half. Add 2-3 tablespoons of walnuts to one half of the mixture.
Beat the egg whites until stiff peaks form and divide it evenly so you can mix them with each half of the bundt cake mixture.
Prepare the bundt cake pan. First, pour the batter that has walnuts, then pour the other half over it. Bake until golden, around 40 minutes on 180°C.
 
Decorate with chocolate glaze or just sprinkle with powdered sugar. I added some candied orange peel, too.
 
Chocolate glaze
 
100 g chocolate
70 g butter
 
Melt the chocolate and the butter over a pot of simmering water. Pour over the bundt cake.
 
Candied orange peel
 
4-5 oranges
300 ml water
300 ml sugar
+ sugar to sprinkle the peel
 
Peel the oranges (but make sure you don`t peel all the white part, too). Boil them for only a minute, then let them cool.
After that, julienne them (you don`t have to cut them too thin). Cook them in the mixture of water and sugar until all the sugar dissolves and the slices become almost transparent.
When cooked, take them out and sprinkle generously with sugar. Leave them out on a baking sheet to completely dry. As the dry, sprinkle with sugar every now and then.
 
 
 
 

8 comments:

  1. krasan je! jako mi se dopada ova dekoracija :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni je to najdraži dio :D Hvala :)

      Delete
  2. Super izgleda. Sviđa mi se "kruna" od arancina.

    ReplyDelete
  3. Jako lijepo izgleda i super je dekorirani. Sviđa mi se i ova mogućnost nadjevanja kuglofa kremom kao i čokoladna kombinacija :). I ja sam trenutno u fazi objave starih postova. (Art on my way)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Idući put ga moram napuniti kremom :) Hvala :*

      Delete
  4. Jao da, rum i aranćini -savršeno!

    ReplyDelete