Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sunday 16 March 2014

Med s limunom i đumbirom te zeleni čaj s 5 začina / Lemon-ginger honey&5 spices green tea

 
 
Već smo odavno svi trebali reći zbogom tabletama, neispravnom korištenju vitamina i raznih preparata (naravno, upotrebljavati ih treba kada je to zaista nužno), no kao prevenciju, kao prirodan dodatak prehrani koji ne dolazi u prahu, u bijeloj tabletici - ajmo se vratiti medu, limunu i čaju. Svemu onome što nam svi odvijek kažu da uzimamo kad počnemo šmrcati i kašljucati.

 
Ovakav med je odličan za podizanje imuniteta - uzmite jednu žlicu svaki dan. I, naravno, najbolje bi bilo kada bi limun bio nešprican jer se iskorištava cijeli. Đumbir je koristan za probavu (smatra se da djeluje i protiv raka debelog crijeva), srčani i krvožilni sustav, a sadrži i analgetske, sedativne, antipiretske i antibakterijske učinke. Pomaže kod prehlade, olakšava disanje i zajedno s limunom koji je odličan izvor vitamina C predstavlja pravu bombu protiv bolesti.
 
Čaj se koristi za razbuđivanje i podizanje energije, a najbolji je kada se radi s listićima zelenog čaja. Svi su začini iznimno korisni, griju organizam: cimet suzbija šećer u krvi, kardamom povoljno djeluje na probavni i dišni sustav, đumbir sadrži antibakterijske tvari, ublažava mučninu, a klinčić je odličan u borbi protiv bakterija i parazita te povoljno djeluje na probavni sustav.
 
A sad zamislite da koristite sve te začine odjednom. ;)
 
 
 
Sastojci
 
Med
 
1 staklenka meda (najbolji bi bio bagrem jer je blag)
đumbir (korijen)
limun (cijeli)

Narežite korijen đumbira na kolutiće. Limun narežite na kriške. Stavite limun i đumbir u med. Može stajati u frižideru nekoliko tjedana (med će postati tekuć).





Čaj
 
300 ml vode
1 žličica listića zelenog čaja
3 zrnca papra
3 klinčića
prstohvat mljevenog cimeta cimeta
prstohvat đumbira u prahu ili komadić svježeg
prstohvat mljevenih zrnaca kardamoma
 
Sva zrnca sameljite (trebate dobiti 1 žličicu mljvenih začina, povećajte ako nije dovoljno) i stavite u vodu i zagrijte skoro do vrenja. Zatim dodajte žličicu čaja, pričekajte 5 minuta i procijedite. Zasladite medom (običnim) ili medom s limunom i đumbirom.
 
 
 
***
 
Ingredients
 
Honey
 
jar of honey
fresh ginger
1 organic lemon
 
Slice the ginger and lemon. Put them in the jar with honey. It can stay in the fridge for a couple of weeks. Take one tablespoon a day to boost your immunity. (the honey will turn into liquid after a couple of days).
 
Tea
 
300 ml water
1 teaspoon green tea leaves
3 pepper grains
3 cloves
a pinch of cinnamon
a pinch of powdered ginger
a pinch of ground chardamom
 
Grind all the spices, you should get 1 teaspoon of spices (add samo more if it`s not enough). Add them to the water and bring to boil. Take off the fire and add green tea leaves. Leave for 5 minutes, strain the tea.
 


15 comments:

  1. to je pravi lijek, slažem se, a i jaako fin ;)

    ReplyDelete
  2. Super je, pravila sam med i djumbir, ali ovo sa limunom mora biti jos bolje. Cajeve obozavam, tako da je ovo post za mene. Presladak ti je tanjiric na tackice :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Gordana, ovo s limunom je još jedna doza vitamina više, a stvarno je fino :)
      A čaj je pravo otkriće, fenomenalan okus!

      Delete
  3. Diiiivan je , zeleni caj sa malo limuna i meda mi je omiljen napitak ujutru, a sada cu dodati i mrvicu mirisnih zacina.:))))

    ReplyDelete
  4. čajeve pijem nezaslađene, ali s obzirom da volim sva tri sastojka morat ću iskušat recpt. A i dobro bi mi došlo neko sredstvo za jačanje imuniteta pošto se svake godine u proljeće redovito osjećam umorno i boležljivo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onda je ovo pravi recept, prirodnije i finije ne može :)
      Ja inače isto čajeve pijem nezaslađene, ali ovakvom medu dajem šansu :)

      Delete
  5. Nekako nemam prečestu naviku piti čajeve i mislim da bi to morala promijeniti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onda se nadam da će ti ovo biti fino :)

      Delete
  6. Estupendo postre se ve delicado y perfumado me encanta,abrazos:)

    ReplyDelete
  7. tako mi je drago da sam naletjela na tvoj blog i ovaj post :) od sad pa nadalje imam još jedan redovno čitanje blog :) a ovo se mora probati

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puno hvala na divnom komentaru :) Ako isprobaš nešto s bloga, javi obavezno :)

      Delete
  8. super recept, najbolje je prirodno ;) pozdrav!

    ReplyDelete