Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Wednesday 17 September 2014

Reforma torta / Chocolate walnut cake




Jedan od klasika slastičarstva ovih prostora - Reforma torta za koju ne znam odakle joj potječe ime (ako netko zna, voljela bih da napiše u komentaru), ali znam da okusom oduševljava svakog tko ju proba.


Ova torta ima sve - od kora bez brašna (takve su mi najfinije, ali su i najdelikatnije) s hrskavim iznenađenjem, do prefine svilenkaste kreme s mnogo, zaista mnogo žumanjaka. I isplati se utrošiti svakog od njih.

Ova se torta uglavnom radi u obliku šnita, dakle, ne u okruglom kalupu. Meni je najbolja kada se ostavi u frižideru preko noći i kada se stisne, utegne, postane sočna jer kore pomalo upijaju kremu, a cijeli vam frižider miriši na čokoladu. Bolje ne može, zar ne?

P.S. ova moja verzija ima samo 2 kore, iako bi morala imati 4. Naime, ja sam smjesu pekla odjednom i prerezala samo dvaput. Pravilne upute su navedene u receptu ;)




Kore:

10 bjelanjaka
250 g šećera
300 g oraha (pola mljevenih, pola sjeckanih)

Počnite miksati bjelanjke, kad se lagano zapjene, počnite dodavati šećer polako. Miksajte da dobijete čvrsti i sjajni snijeg.
U snijeg umiješajte orahe. Pola smjese razmažite po pripremljenom protvanu, pecite otprilike 30 minuta na 160°C (kad čačkalica izađe van iz smjese čista) i nakon toga ispecite drugu polovicu.
Svaku koru prerežite napola po dužini, da dobijete 4 lista.

Krema:
10 žumanjaka
180 g šećera
100 g čokolade
250 g maslaca
Pomiješajte žumanjke i šećer. Stavite kuhati na paru. Kuhajte, stalno miješajući, da se šećer otopi. Dodajte čokoladu i kuhajte da se čokolada otopi i da se krema zgusne. Ovisi o jajima, ali – krema je gotova kada kuhačom povučete po dnu zdjele i možete vidjeti dno, a kada je krema gusta (kao lava). Ostavite kremu da se ohladi na sobnoj temperaturi.
U kremu umiksajte maslac (maslac također na sobnoj temperaturi). Ohladite da se stisne.

Slaganje:
Razdijelite kremu na 4 dijela. Prvu četvrtinu premažite po prvoj kori. Na to stavite drugu koru i opet premažite. Na taj način premažite cijelu tortu (kreme nema previše, ali kore su sočne i još dodatno omekšaju u frižideru, u doticaju s kremom).
Tortu ukrasite po želji.


***

For the cake:
10 egg whites
250 g sugar
300 g walnuts (half ground, half chopped)
Beat the egg whites with an electric mixer slowly adding sugar. Beat until stiff peaks form. Add the walnuts to the egg white mixture and fold them in.
Take half of the mixture and pour over the prepared pan. Bake on 160°C for aproximately 30 minutes. Leave to cool then cut the cake in half  lenghtwise.
Repeat with the other half of the walnut mixture. In the end, you should get 4 layers of cake.

Frosting:
10 egg yolks
180 g sugar
100 g chocolate
250 g butter
Mix the yolks with the sugar and cook a bain-marie. Cook, stirring constantly until the sugar dissolves, then add the chocolate and cook until the mixture thickens. It will depend on the eggs you are using, but when you stir the frosting with a wooden spoon as it`s cooking, and the mixture becomes thick like lava, it`s done.
Let the frosting cool and then beat in the butter until you get a smooth cream.

Assembling:
Divide the frosting in 4 parts. Use the firs part to frost the first layer of the cake, place the second layer on top and repeat until you have no more frosting and cake. The last part of the frosting should coat the entire cake (there isn`t a lot of frosting so the final layer will be very thin).




5 comments:

  1. Nisam ju nikad radila, ali uvijek kad na nekom blogu vidim ovu tortu pomislim kako mora imati fantastičan okus.
    Divno izgleda i ove xxl čoko strugotine mi se posebno sviđaju, kako si uspjela da ti budu tako velike?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Za čokoladne strugotine bi inače trebala temperirati čokoladu, ponekad to i radim, ali sada nisam imala vremena. Zato sam otopila čokoladu na pari, izlijala ju na metalnu tacnu (na donju, krivu stranu), razmazala po cijeloj tacni, ostavila da se lagano osuši na sobnoj temperaturi i onda stavila u frižider na nekoliko minuta (a može i u zamrzivač na minutu). Tada se čokolada stvrdne, a ja uzmem duuugi, tanki nož, uzmem tacnu s čokoladom i nožem vučem po površini od suprotne strane tacne prema sebi. Nož moraš baš zabiti u čokoladu i čvrsto povući i dobiješ ovo :)
      E sad, budući da čokolada nije temperirana, ona postane podlžna topljenju dok je u doticaju s rukama tako da strugotine treba brzo premjestiti na tortu da ih toplina ruku ne otopi :)
      Nadam se da sam pomogla!

      Delete
  2. Mislavova baka je radila samo jedan kolač - Reformicu, al radila ju je apsolutno savršeno. Nisam se nikad usudila napraviti nešto slično jer vjerujem da uz sav trud, ne bi bila niti do koljena :)

    ReplyDelete
  3. klasika koju svi vole!
    kad si napisala da ima hrskavo iznenađenje očekivala sam karamelizirane orahe! :mljac:

    ReplyDelete
  4. Krasno izgleda. U recept koji sam dobila od suprugove bake idu prženi lješnjaci, sigurna sam i da je sa orasima prefina.

    ReplyDelete