Ono kad se zaželite chewy čokoladnih keksića - isprobajte ovaj recept :)
Za mene su ovo posebni keksi, radila sam ih na jedan od rijetkih vrućih dana ovoga ljeta, a nestali su nevjerojatno brzo - iako sam ih dobila više od 30!
Ako želite, smjesu upotpunite sjeckanim oraščićima ili komadićima čokolade. Iskoristite tamnu čokoladu s više kakaa jer u kekse ide dosta šećera (ako želite smanjiti količinu, nemojte previše - šećer je ovdje bitan za smjesu) pa dobro dođe neka gorka protuteža :)
Kada se u potpunosti ohlade, spremite ih u kutije i zatvorite, omekšat će preko noći.
Recept za kekse prvi je put objavljen na portalu Gastro.hr
300 g tamne čokolade
150 g maslaca
400 g šećera
4 jaja
300 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
Pećnicu zagrijte na 180°C (ako vam je pećnica
slabija, onda na 200°C).
Čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj
pećnici (miješajući svakih 30 sekundi, dok se čokolada ne otopi).
Maslac i šećer miksajte da dobijete pahuljastu
masu (nekoliko minuta žustrog miksanja)
Smjesi maslaca i šećera dodavajte jedno po jedno
jaje i svaki put izmiksajte.
Smjesi s jajima dodajte otopljenu čokoladu,
promiješajte.
Prosijte brašno, sol i prašak za pecivo.
Smjesu s brašnom dodajte smjesi s čokoladom i
lagano izmiješajte pjenjačom.
Na tepsiju obloženu papirom za pečenje
stavljajte jednu cijelu žlicu (ako želite veće kekse) ili pola velike žlice
(ako želite manje kekse) smjese (masu nemojte razmazivati). Između ostavljajte
po 5 cm prostora jer se keksi kod pečenja rašire.
Pecite 10-12 minuta (ovisi o pećnici). Pečeni
keksi su niski, široki, lagano popucali na vrhu.
Poslužite
tople ili hladne.
***
Ingredients:
300 g dark chocolate
150 g butter
400 g sugar
4 eggs
300 g flour
1 teaspoon baking powder
a pinch of salt
Preheat the oven on 180°C.
Melt the chocolate. Beat the butter with the sugar until soft and fluffy. Add one egg at a time to the butter mixture, beating in between. Add the melted chocolate, stir to combine. Sieve the flour, salt and baking powder and add to the chocolate mixture. Stir to combine.
Place baking paper on the baking tray. Put one tablespoon of the batter on the tray (for larger cookies), or half a tablespoon (for smaller cookies). Don`t smear the batter, and leave some space between the cookies because the batter spreads as it bakes.
Bake for 10-12 minutes (depends on your oven). When baked, the cookies are flat, slightly cracked on the surface.
Serve hot or warm, store in an airtight container.
Ma, ko bi im samo odolio sa tako puno cokolade, ovo su keksici da se rastopis.:))))
ReplyDeleteHvala ti, a zbilja jesu medeni, uz čašu mlijeka recimo, mljac :)
DeleteRiječ chewy me asocira na kolačiće sa zobenim pahuljicama, a njih baš i ne volim previše. Ali, ovi keksići su sasvim nešto drugo i znam da se jednostavno tope u ustima prepunim čokoladnog okusa. A kako su ti k tome svi jednaki!!
ReplyDeleteDa, znam što misliš, ali ovi zbilja jesu drukčiji. Dosta je čokolade pa su i zato sočni (pogotovo kad prenoće zatvoreni u kutiji), a zobenih pahuljica nema pa nema ni problema :D
DeleteA to mi se posrećilo s veličinom, stavljala sam po pola žlice smjese i eto, jednaki su :)
Hvala :)
Prva fotka je fantastična, a i keksići odlično izgledaju
ReplyDeleteI meni je prva najdraža :)
DeleteHvala!
Super mi je prva fotkica, a vjerujem da su i keksići fini
ReplyDelete