Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday, 25 August 2014

Torta od sira s breskvama/ Cheesecake with peach topping



Pamtit ću ovo ljeto po manjku sunca, previše kiše i premalo onih ljetnih noći u kojima je i zora vruća.
S druge strane, provela sam ga u društvu cheesecakeova, pekmeza, dobrih riba i domaćeg češnjaka; povrća, voća, slanih pita i mini rajčica; travarica, sangrije, limunada s mentom i ledenih kava.
I to je nešto, zar ne? :)


Ovaj cheesecake je vrlo sličan onome kojeg sam već prije objavila: Torta od sira s višnjama, no u ovaj ne ide brašno ni vrhnje pa je možda jednostavniji i treba mu manje sastojaka za pripremu. Također, u smjesu se umiješaju tučeni bjelanjci pa je torta nešto prozračnija, ali samo mrvicu :)
Umjesto bresaka možete koristiti nektarine, naranče, bobičasto voće, a umjesto medice neko drugo žestoko piće - rum, cognac, ili neki liker. 




Podloga:

300 g keksi (čajni kolutići, keksi s maslacem ili s punjenjem kao npr. Oreo i slični)
4-5 žlica ulja ili 100 g otopljenog maslaca

Pećnicu zagrijte na 160°C.
Kekse sameljite ili istucite da dobijete mrvice (nalik krušnim mrvicama). Dodajte ulje i maslac, pomiješajte (smjesa mora biti poput mokrog pijeska) utisnite u namašćen i pobrašnjen kalup (promjera 26 cm). Pecite 10 minuta, da keksi porumene.

Nadjev:

800 g svježeg sira
6 jaja – odvojeno žumanjci od bjelanjaka
200 g šećera
3 žlice griza
1 žličica ekstrakta vanilije

Žumanjke izmiksajte sa šećerom da postanu pahuljasti. Dodajte vaniliju. Pomiješajte ih sa sirom, dodajte griz i opet pomiješajte. Bjelanjke izmiksajte u snijeg, lagano umiješajte u smjesu sa sirom, izlijte na pečenu podlogu i pecite 45 minuta na 180°C.
Ostavite da se ohladi napola.

Pirjane breskve:

3 veće breskve ili nektarine (zrele)
100 ml likera (po želji, ja sam koristila medicu)
1 žlica šećera
0,5 žlice gustina

Breskve narežite na ploške (ne morate guliti). Prelijte ih likerom i posipajte šećerom. Zagrijavajte da alkohol ispari i da breskve omekšaju. Kad se to dogodi, maknite ih s vatre i u posebnu posudicu izlijte sok koji je nastao kuhanjem. U tom soku razmutite gustin, prelijte preko bresaka, vratite na vatru, pomiješajte i kuhajte samo toliko da se zgusne.
Odmah premjestite na tortu.

Ostavite da se ohladi u potpunosti.




Crust:
300 g shortbread cookies (or something like Oreo cookies)
4 tablespoons vegetable oil + 70 g butter (melted)

Preheat the oven on 160°C. Grind cookies until fine crumbs form. Add oil and butter, press evenly bottom of pan.
Bake for 10 minutes.


Filling:

800 g cottage cheese
6 eggs - yolks and whites separated
200 g sugar
3 tablespoons semolina 
1 teaspoon vanilla extract

Beat the egg yolks with the sugar until light and fluffy. Add the cheese, mix to combine. Add vanilla extract and semolina, mix to combine. Beat the egg whites until stiff peaks form and gently fold them into the cheese mixture. Pour over the baked crust and bake for 45 minutes on 180°C. Leave to cool.

Topping:

3 large peaches or nectarines (ripe)
100 ml liqueur (I used honey liqueur, but you could also use other type of alcohol, such as rum or cognac)
1 tablespoon sugar
0.5 tablespoon cornflour

Cut the peaches into pieces, place into a pan, sprinkle with sugar and pour the liqueur over them. Heat the peaches until the alcohol evaporates and the peaches soften. When that happens, remove from fire and pour out all the juice that is left. Mix it with cornflour, return to the pan with the peaches and cook until the liquid thickens (about a minute, maybe less).
Pour over the baked cake, leave to cool. 







9 comments:

  1. Divne fotke Anja! I recept ofc :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, Nevena ;) Premalo mi je sunca u zadnje vrijeme pa je na fotkama barem moralo sve bit žuto :D

      Delete
  2. Primamljivo izgleda i sigurno je prozračna i kremasta ujedno, baš kao što opisuješ. Divna prezentacija!

    ReplyDelete
  3. Cini mi se da smo slicno provele ljetne / kišne dane... Torta izgleda divno :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš su bili ljetno/kišni, da :) Al ako smo ih tako provele, onda ko da smo nadoknadile nedostatak sunca ;)
      Hvala :)

      Delete
  4. Replies
    1. Željka, koristila sam svježi sir (bio je domaći pa ti, nažalost, ne mogu napisati proizvođača :/), ali bit će dobar bilo koji svježi sir iz dućana koji ti je fin :)

      Delete
    2. (dakle, ne krem sir poput ABC ili Philadelphie, nego običan svježi kravlji sir)

      Delete