Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday 6 October 2014

Granola



O granoli kao super finom slatkom doručku već sam pisala na portalu Gastro.hr. Ovdje ću vam prenijeti i tekst koji sam napisala za članak, u nešto skraćenoj verziji. Malo trivie o granoli :)



Najčešće se jede za doručak i kombinira s voćem, jogurtom ili mlijekom, a može se grickati i sama (bez dodataka) ili se od granole mogu napraviti fine energetske pločice koje često jedu sportaši (energetske se pločice od granole rade tako da se granola zapeče u kalupu i ostavi da se stvrdne).

Iako se smatra zdravom verzijom doručka, granola se radi s medom, orašidima i uljem, a često se dodaje i suho voće. Svi ti sastojci sadrže i šećer pa se ipak najviše preporučuje jesti za doručak (jer u to si doba dana smijemo priuštiti i nešto slatko za dobar i energičan početak dana).

Granolu se danas često naziva i muesli, ali razlike postoje. Muesli su manje slatki i često se ne peku, dok se sastojci za granolu pomiješaju i zapeku u pećnici. Naziv granola, ali i sam proizvod, nastao je u Sjevernoj Americi kao finija varijanta doručka sa zobenim pahuljicama. Danas granolu možete kupiti u dućanima, dodati joj svježe voće, jogurt, mlijeko, malo tamne čokolade i uživati u finom doručku. A možete ju i spremiti sami kod kuće te ju iskoristiti i za fine deserte. 

Ja granolu, moram priznati, najčešće volim grickati bez ikakvih dodataka :) No, jako je fina uz grčki jogurt i svježe voće. Može se upotrijebiti za dosta deserata, no o tome pišem neki drugi put :)



Sastojci:

         300 g zobenih pahuljica i suncokretovih sjemenki (pomiješano, ali više zobenih pahuljica)
         150 g nasjeckanih oraha/lješnjaka/badema
         100 ml ulja (koje god volite, a da može izdržati temperaturu od 150°C)
        120 ml meda
         80 g grožđica ili sušenih brusnica
         cimet i đumbir u prahu
         kokos (količina po želji)

Pomiješajte zobene pahuljice, suncokretove sjemenke, orahe (ili lješnjake i bademe). Dodajte ulje i med. Promiješajte da se sve sjedini i istresite na protvan prekriven papirom za pečenje. Pecite 20 minuta na 150°C, povremeno miješajući (ovisi i o jačini pećnice, ako jako peče, možda će trebati i smanjiti vrijeme pečenja, sastojci moraju poprimiti zlatno smeđu boju).
Pečenu granolu izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Posipajte ju kokosom, cimetom i đumbirom u prahu i dodajte grožđice. Kako se hladi, granola se stvrdnjava, no samo ju razlomite prstima i spremite u zatvorenu posudu (drži sigurno tjedan dana).



***

Ingredients:

300 oats and sunflower seeds (mixed together, but I recommend you use more oats)
150 g chopped walnuts or hazelnuts
100 ml oil (whichever oil you like)
120 ml honey
80 g dried raisins or cranberries
cinnamon and ginger (ground)
coconut flakes

Mix the oats, sunflower seeds, walnuts and add oil and honey. Stir to combine and bake (on a baking sheet) for 20 minutes on 150°C (the time also depends on your oven - if it`s really strong, you may have to bake less; the colour should be golden brown).
Take the baked granola out of the oven, add coconut flakes, cinnamon, ginger and add raisins. As the granola cools it becomes hard, but you can easily break it into pieces with your fingers. Store in an airtight container for a week.




1 comment: