Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tuesday 4 November 2014

Gastrosfera: Jabuke u karameli/ Caramel apples



Želim živjeti u atmosferi pjesama Ette James. Želim da mi soundtrack života budu skladbe Henrya Mancinija. 
Želim slatkiše u karameli, one koji se lijepe za zube, milkshakeove svako jutro za doručak, za užinu i jedan prije spavanja.
Želim hrskave lješnjake, tostirane, umočene u šećer i čokoladu i želim da mi mrkva ima okus po arancinima, juha po čokoladnoj glazuri, a jabuke po karameli.


Jednu želju sam ispunila.

Jabuke u karameli su nevjerojatno brzo gotove, privlačne i genijalnog okusa. Možete ih posipati svim vrstama mrvica, oraščića - sve je stvar vašeg ukusa. Kompromise ne smijemo raditi samo kod uporabe slatkog vrhnja - kod izrade karamel umaka iznimno je važno da vrhnje bude životinjskog, mliječnog podrijetla i da ima veći postotak masnoće, inače nećete moći dobiti karamel umak! 



Sastojci:

3 jabuke
200 g kristal šećera
200 ml slatkog vrhnja (min. 35% mliječne masti, obavezno životinjskog porijekla))
prstohvat soli
50 g maslaca
200 g sjeckanih lješnjaka/oraha/badema/pistacija
sjeckana čokolada, čokoladne mrvice, šarene mrvice (sve po želji)

Jabuke operite i obrišite da se osuše. U jabuke zabodite grančicu neke voćke. Za karamelu prvo otopite šećer u tavi s debljim dnom. Šećer nemojte previše miješati nego otapajte na laganoj vatri.     Kad se šećer otopi i poprimi zlatnu boju, ulijte vrhnje. U tom trenu šećer će se početi jako pjeniti, to je u redu i samo miješajte kuhačom. Jedan dio šećera će se stvrdnuti, ali samo nastavite miješati da se polako otopi. Karamel kuhajte da se sav šećer otopi i lagano zgusne. Gotovom karamel umaku dodajte prstohvat soli i maslac, pomiješajte da se otopi.  Svaku jabuku uronite u karamel, zatim u sjeckane lješnjake, čokoladu ili neke mrvice po želji.  Jabuke stavite na papir za pečenje da se karamel stvrdne. Možete jesti odmah čim se karamel na jabuci lagano ohladi.





***

Ingredients:

3 apples
200 g sugar
200ml heavy cream (min. 35% fat)
a pinch of salt
50 g butter
200 g chopped hazelnuts/almonds/walnuts/pistacchios
chopped chocolate, chocolate sprinkles 

Wash the apples in water and dry them with a tea towel. Stick a small twig into the apple. For the caramel sauce, melt the sugar in a saucepan. Don`t stir the sugar and melt on low heat. When the liquid turns amber, add cream and stir wit a wooden spoon. The mixture will start bubbling, but just keep stirring until all the pieces of sugar melt and the mixture becomes a bit thicker.
Remove from fire, add salt and butter. 
Let cool slightly. Then dip every apple first in caramel sauce, and then in chopped hazelnuts and chocolate. Leave to cool and serve. 

3 comments:

  1. U njami njam, pozdravljam te i nadam se da se vidimo u nedjelju u Luminiju. :)

    ReplyDelete
  2. Jako lep uvod... :)
    Jabuke divne, još uronjene u čokoladne zvezdice... :)

    ReplyDelete