Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday 30 July 2012

Brown Sugar: Crno bijela b - day cake



Stigla sam doma. Bez ikakve ideje o tome kakvu tortu želim, išla sam na šišanje nakon dugo vremena. Kasnije na kavu. Bilo je vruće, znojila sam se u prozračnoj haljinici, nova frizura se topila zajedno sa mnom. 
"Kakvu tortu misliš raditi?" - pitanje koje me salijetalo danima i iskreno, već mi je išlo na živce.   
Ne zato jer su svi bili znatiželjni, nego zato što sama nisam znala što da radim i  koje okuse želim.   A vjerujte mi, ako ja nemam plan u glavi, nacrt torte u mislima i osjećaj okusa na jeziku, onda je vrijeme za brigu.
U tom sam trenutku sjedila na kavi i opet čula isto pitanje. Ispalila sam u istom trenu: 3 čokoladna biskvita natopljena baileysom, krema od mascarponea, bijele čokolade i slatkog vrhnja, čokoladni ganache. Ah da, i jestive šljokice :) Ko da sam već danima znala što želim :D


To popodne nastala je aromatična i poprilično velika torta, zasitna i čokoladna, s laganom kremom. Ukrašena je "puslicama" od čokoladne ganache kreme, kakao prahom, jestivim šljokicama i lavandom.

Ah, da, to je moja rođendanska torta, totalna tempirajuća bomba čokolade, kreme i slatkoće :)))


                                                                                  ***

Sastojci:

Biskvit: (kalup promjera 28 cm)

  • 8 jaja (odvojeno žutanjci i bjelanjci)
  • 400 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 150 g čokolade
  • 120 ml mlijeka
  • 120 ml kipuće vode
  • vanili šećer
  • 400 g oštrog brašna
  • 80 g kakaoa
  • 4 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
Žutanjke izmiksajte sa šećerom, dok ne postanu pjenasti, miksajte nekoliko minuta. Rastopite maslac i čokoladu te stavite u smjesu s jajima pa dodajte i mlijeko te vruću vodu. Promiješajte. Zatim dodajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo  te prstohvat soli. Opet promiješajte. Bjelanjke istucite u snijeg i lagano dodajte već pripremljenoj smjesi. Umiješajte ih kuhačom polako, smjese ima puno i nemojte žuriti ni žustro miješati. Kad se snijeg umiješa, istresite smjesu u namašćen i pobrašnjen kalup. Pecite otprilike 50 minuta do jedan sat, ali isprobajte čačkalicom je li pečeno (ako vam se gornji sloj torte prebrzo ispeče, a unutrašnjost je još vlažna, pokrijte ju aluminijskom folijom i vratite u pećnicu dok se dokraja ne ispeče).
Tortu napola ohladite i zatim izvadite iz kalupa da se ohladi dokraja. Kad se dokraja ohladi, prerežite ju pažljivo na 3 dijela, torta je kompaktna i čvrsta, ali sočna, pa nećete imati problema s rezanjem.
(Recept za biskvit je odavde, kako sam sve odlučila u jednom danu, nisam stigla smišljati ništa drugo u vezi biskvita, a ovaj je predivan).


Bijela krema:

  • 500 g mascarponea
  • 200 g bijele čokolade (ako želite jači okus, stavite 300 g)
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 2 šlag fixa
  • šećer (količina po želji, jer je bitan samo za okus)
Bijelu čokoladu otopite na pari i pomiješajte s mascarponeom. Zatim vrhnju dodajte šećera koliko želite i izmiksajte u šlag uz dodatak 2 šlag fixa. Pomiješajte s mascarponeom i bijelom čokoladom, miješajte lagano dok se sve ne sjedini. Krema je odmah spremna za slaganje torte.

Čokoladna krema:

  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 500 g tamne čokolade
Vrhnje i čokoladu otapajte na laganoj vatri, nemojte žuriti i pojačavati plamen nego polako miješajte da se sve sjedini i da se otope komadići čokolade. Kremu zatim stavite na hlađenje, trebat će joj nekoliko sati. Kad se ohladi do kraja, stvrdnut će se i zatim ju izmiksajte. Ja sam još dodala 2 žlice kiselog vrhnja kad sam miksala (volim taj okus, a i pasao je aromom uz ostatak torte).

Slaganje torte:

Dakle, biskvit prerežite na 3 dijela. Donji dio stavite u kalup i natopite baileysom. Namažite polovicom bijele kreme, zatim stavite drugi biskvit i opet natopite baileysom. Namažite drugom polovicom bijele kreme i stavite treći biskvit te opet natopite baileysom. Cijelu tortu stavite na hlađenje otprilike pola sata (jer su biskvit i bijela krema već hladni), zatim ju cijelu premažite čokoladnom kremom. Ukrasite po želji i jako dobro ohladite, najbolje preko noći, tada je torta najfinija .)

Napomene:

Ako želite manju tortu, za kalup 24 cm smanjite količinu sastojaka za biskvit na pola (kreme po želji).
Baileys možete izostaviti ili staviti neki drugi alkohol po želji.
Kreme možete i zamijeniti - u tortu može ići crna krema, a van bijela, a i u njih možete dodati neki liker.

                                                                         

                                                                                  ***



38 comments:

  1. Prava coko bombica, sretan ti rodjendanac... mislim ga gosti nisu imali nikakvih zamerki i verujem da je tortica nestala u trenu!:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nije bilo zamjerki, tortice je još mrrrvicu ostalo, hvala! :)))

      Delete
  2. Prekrasna je, Anjice, i PREDIIIVNA!! Sretan rođendan ti želim od srca!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno, jako mi je drago da ti se sviđa :)

      Delete
  3. Srećan rožendan. Da si nam zdrava, vesela i slatka kao ova predivna torta. Izuzetno su ti kvalitetni sastojci i ne sumnjam da je odlična. Baileys ti je super dodatak a Violet love, e sa njom ne možeš pogrešiti.

    ReplyDelete
  4. e pa sretan ti rođendan, torta je božanstvena!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, hvala, krasan epitet si joj dala :)))

      Delete
  5. Sretan ti rođendan ! Super si ga obilježila uz ovu odličnu tortu, baš je ono kako se kaže prava torta ! :) , sigurno je ukusna a super i izgleda !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Istina, baš je prava torta, treba vremena da se pojede jedan komad, puna je okusa :D Hvala!

      Delete
  6. Sretan rođendan i sve najbolje :) Ne znam zašto do sad nisam sama sebi radila tortu za rođendan.. tvoja je ispala prekrasno, divno si ju dekorirala i baš je prava čokoladna bomba!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni je ovo prvi put da si radim tortu, inače je uvijek radila mama. Sad sam ja htjela baš onakvu kakvu sam sama zamislila :) Hvala na željama :)

      Delete
  7. Koje čokoladno savršenstvo!! Sretan rođendan i sve najbolje želim :) Mislim da bih te mogla kopirati i napraviti sebi ovu tortu za rođendan za nekih pola godine, sumnjam da ću tako lako pronaći bolji recept :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puno ti hvala, ovo mi je jako lijep kompliment! Nadam se da će ti biti fina ako ćeš ju raditi :)

      Delete
  8. woooooow!!!!
    srecan rockas Anjchi!!! Zelim ti puno uzivanja i osmeha!
    A torta je savrsenstvo cokoladno, strasno mi se dopada kako si iskombinovala sastojke.
    volim kada pojedes jedno parce torte i osecas se potpuno ispunjeno:) tako mi zvuci otvoja rodjendanska torta:) uzivaaaaaaj!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, draga Nevena, vidiš da sam cijeeelu jednu minutu kombinirala sastojke :D Na kraju je ispalo fino :)
      :)

      Delete
  9. Sretan rođendan!! Ovo je prava rođendanska torta!

    ReplyDelete
  10. Sretan rođendan! Ovakvu bih i ja s guštom smazala! :)

    ReplyDelete
  11. Vau Anja! Savrsena je! Mnogo, mnogo mi se svidja torta! Srecan rodjendan sa malim zakasnjenjem ali veeeelikim zeljama! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Miki, za želje nikad nije prekasno :)))

      Delete
  12. O draga Anja,ovo je malo reći predivna torta,bukvalno san snova je..i od mene ti lete najljepše želje za tvoj rođendan,puno slatkih želja..uživaj!,kiss!

    ReplyDelete
  13. wow! ovo je bomba! :) sve najbolje ti želim, i da nas i dalje uveseljavaš sa ovakvim postovima ;) može i malo češće ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno :) Češće bi i ja htjela, al skoro sama sebi ne vjerujem kad kažem da nisam stigla, al jednostavno nisam... Sad se moram potruditi i opet početi raditi torte svaki tjedan ko nekad :D

      Delete
  14. sretan ti rođendan u zakašnjenu torta je prava bomba!!

    ReplyDelete
  15. Velika torta Sretan rođendan! Zdravlje i svoje snove želja, I ja volim miris lavande i koristiti ga često! Prijevod sa Google Translation

    ReplyDelete
  16. Potpuno te kužim - nova frizura nakon puuuno vrimena, a onda ti sine i još ovako divna, bogata torta! Super ti je ispala, svi mi se sastojci sviđaju i ne moram ti niti reć koliko je po mom guštu. Ka da je meni bia rođendan :)
    Sretan rođendan draga Anja i nadam se da si ga provela u dobrom društvu jer već znam da su svi uživali u ovoj torti :)

    ReplyDelete
  17. Božanska :). Kako bi sad jedan komadič (ili dva :P)! Sretan rođendan :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teško je pojesti dva jer je zasitna, a opet je teško stati na jednom :D Hvala puno :)))

      Delete
  18. Sretno ti bilo !!! Torti je uistinu lijpa ,a ne mislim da nije isto tako i ukusna jer je napravljena od namirnica koji obecavaju !!!!

    ReplyDelete