Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Monday 3 September 2012

Klasična :)



Ovo je torta kojoj ne treba neki poseban uvod, recept je dovoljan sam po sebi. Prije sam ju uvijek od mame dobivala za rođendan, sad sam je ja radila njoj. Meni je ovo najfinija torta, probala sam i radila različite, ali ova mi je najbolja. :)
Biskvit bez brašna, kuhana čokoladna krema, fini okus lješnjaka i lagana aroma ruma... Mislim da ništa više nije potrebno. :)


Tortu sam radila na dan maminog rođendana i morala je biti brzo gotovo i brzo poslužena. Makar je ovo tip torte kojoj treba vremena da se ohladi, okus je bio predivan, ali je dekoracija zbog nedostatka vremena morala biti ograničena. Poslikano je u brzini, ali ipak stavljam fotke da imate ideju otprilike kako izgleda.

Ideju za ukrasne karamelizirane lješnjake sam pronašla kod sveznajuće i svemoguće Marthe Stewart, fotka postupka sušenja tih lješnjaka je također ovdje ;)



Napomene za ovu tortu ću napisati prije recepta jer su važne.


                                                                                             ***

Napomene:

  • Tortu pokušajte raditi dan prije tako da se dobro ohladi prije posluživanja jer je krema kuhana i treba joj vremena da se stisne.
  • Kod kreme sam koristila domaća jaja, moraju biti skroz svježa i pokušajte nabaviti domaća jer se krema tada najbolje stisne i zgusne.
  • Smjesu za biskvit radite u većim posudama jer će biti puno sastojaka, tj. zauzimat će dosta mjesta (torta nema brašna i dvoznamenasti broj bjelanjaka zahtijeva veliku posudu kad ga miksate u snijeg :D )
  • Lješnjake možete zamijeniti i istom količinom mljevnih oraha (ali s njih se ne skida ljuska pa se ne peku u pećnici prije toga). Ako stavite orahe, biskvt će biti tamniji i okus intenzivniji.
  • Umjesto žlice kuhane kave, u smjesu za biskvit možete staviti žlicu kakaa u prahu.
  • Rum smijete izostaviti, ali on se zbilja gotovo ne osjeti u okusu kad ga se stavlja direktno u smjesu za biskvit.
  • Za kremu je najbolje koristiti maslac, ne margarin.
  • Ako nemate već mljevene lješnjake, prvo ih u pećnici pecite na 200°C, pa ih nakon desetak minuta izvadite i oljuštite ljusku. Zatim se moraju skroz ohladiti i tek onda ih mljevite.

Sastojci:

Biskvit:
  • 13 jaja (odvojite žutanjke i bjelanjke)
  • 300 g šećera
  • 1, 5 žlica mrvica
  • 300 g mljevenih lješnjaka
  • 1 žlica kuhane kave
  • 2 žlice ruma
  • 1 čajna žličica praška za pecivo

Žutanjke izmiksajte sa šećerom do svjetlo žute boje, tako da smjesa postane pjenasta, to će potrajati nekoliko minuta. U tu smjesu dodajte mljevene lješnjake, žlicu kuhane kave, rum, prašak za pecivo i mrvice. Promiješajte da se sastojci spoje. Bjelanjke izmiksajte u snijeg i lagano umiješajte u smjesu s lješnjacima, nemojte miksati nego polaaaaako kuhačom umiješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
Pecite u kalupu promjera 26 ili 28 cm, na 180°C. U svakom slučaju torta će jako narasti, a onda splasnuti. Ako se peče u većem kalupu, na kraju neće biti previsoka.
Pecite da biskvit poprimi zlatno smeđu boju i čačkalicom isprobajte je li pečeno.
Pečeni biskvit ostavite da se u potpunosti ohlade.

Krema:
  • 8 cijelih jaja
  • 400 g šećera
  • 250 g čokolade
  • 400 g maslaca

Jaja lagano izmiksajte sa šećerom, da se sastojci spoje. Zatim im dodajte čokoladu u kockicama i stavite kuhati na paru (pazite da vam voda ispod ne dodiruje posudu s kremom i neka voda vrije). Kuhajte kremu, čokolada se mora otopiti i krema se lagano zgušnjava. Kremu lagano miješajte kuhačom i kad se tijekom miješanja krema lagano odvaja od ruba i kad se kod provlačenja kuhače kroz kremu stvara tanka, ravna crta, krema je gotova. Za to treba otprilike 40 - 45 min kuhanja na pari.
Gotovu kremu ostavite da se ohladi i zatim u nju umiksajte maslac. Opet ostavite da se jako dobro ohladi.

Slaganje:

Biskvit je nježan i delikatan za rezanje, uzmite dobar, tanak i oštar nož i prerežite ga dvaput da dobijete 3 kore. Svaku koru možete natopiti rumom, ako želite. Skroz ohlađenu kremu podijelite na 3 dijela, prvi dio namažite po prvoj kori, stavite drugu koru, pa opet premažite kremom, stavite treću koru i zatim cijelu tortu premažite kremom. Ukrasite po želji i tortu opet jako dobro ohladite. Ako vam se krema čini premekana, samo tortu stavite na hlađenje na nekoliko sati ili preko noći, stvrdnut će se.

                                                                                      ***


27 comments:

  1. Ovo je prava bombastična torta. Blago mami!

    ReplyDelete
  2. WOW!! Ovo je sigurno prava eksplozija finog ukusa :)) Dekoracija je predivna, hoćeš nam pokazati kako se to s lješnjacima radi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti na lijepom komentaru, a postupak za lješnjake sam dodala u recept (skroz sam zaboravila na to kad sam pisala :)))
      Link je sad pod imenom Martha Stewart unutar recepta, vodi na njezinu stranicu gdje je sve opisano. :)

      Delete
    2. Suuuper, hvala ti, ovo se mora isprobati :)

      Delete
  3. Nisam ljubitelj karamela, ali ovi lješnjaci su odlična dekoracija!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma nema problema, lješnjaci se ne moraju jesti :) Hvala :)

      Delete
  4. Čokolada, lješnjaci, RUM...meni dosta, prefino! :)) dekoracija je baš fora! Vidim i tvoj se post vrti oko mame kao i moj današnji hihi ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, i ja sam primijetila :D Drago mi je da si naglasila rum, to je i meni omiljeni dodatak :D Hvala :)

      Delete
  5. Sastojci i izvedba divni; dekoracija jos bolja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno, sastojci su zbilja odlični :)

      Delete
  6. Nisam shvatila jesi je ti radila za mamin rodendan ili tek tako, bez posebnog povoda. Ako je za rodendan: sve najbolje mami! :) Bez obzira na vaznost datuma, vjerujem da ljepsi poklon nije mogla dobiti. Predivno izmjenjivanje "stafete"! A torta... ima sve sto volim! Nadam se da ste uzivale!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da, radila sam za rođendan :) Hvala ti, bila je finaa :)))

      Delete
  7. Anja, torta stvarno zvuči fantastično!! Imamo i mi obiteljsku tortu i već znam kakve ti djetinje uspomene stvara! Bravo za to što si je napravila sama, super mi je održavat takvu tradiciju. Pogotovo s ovakvim tortama :)
    Btw, karamelizirani lješnjaci su baš cool :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, to mi je najbolja torta i točka. Nijedna druga me ne može razuvjeriti :D Hvala ti :)

      Delete
  8. koja fenomenalna torta! ovako sam ja nekoliko puta ukrasila lješnjake, jednostavno je a jako efektno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti :))) Baš su super, bili su mi i jako fini i svi su ih htjeli grickat :D

      Delete
  9. Predobra torta ! Odmah je bilježim i vjerujem da je i mama bila oduševljena njome. Dekoracija mi je posebno dobra, super izgleda !

    ReplyDelete
  10. jao pa ovo sa lesnicima je sjajno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš su simpa, i zbilja fini :)

      Delete
    2. i meniiii!!! Mogu misliti kako je preteranog ukusa!

      Delete
    3. Pa onda moraš obavezno probati :)))

      Delete