Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sunday 10 February 2013

Kuglof - Podijeli Dalje // Pass it on Bundt Cake











Jela sam ovaj kuglof cijeli tjedan, za doručak. Mama je prvo tijesto dobila u ponedjeljak, s njim i recept, pa je malo po malo, dan po dan, nastao ovakav kuglof. Kad bih vam samo rekla da se treba spremati 7 dana, možda biste odustali. No, nije ovo nikakav posao, samo dodavanje sitnih namirnica svaki dan, tu i tamo ćete morati upregnuti ruke i promiješati kuhačom ;)


Kuglof ima različite nazive - neki ga zovu Vatikanski kruh, neki Kruh prijateljstva. Nisam ni sigurna da se treba peći u kalupu za kuglof, al sve je ljepše u okruglom obliku. No, to je samo skromno mišljenje osobe koja je zaljubljena u torte pa sve pretvara u nešto okruglo i prstenasto :D
Sve što je važno za ovaj kuglof jest da slijedite upute i osnovne sastojke, a kad dođe subota, bombardirajte ga svim sastojcima koje volite i želite jesti, imate i moj prijedlog :) Kuglof je zbog toga i poseban, svaki je drukčiji i u potpunosti je personaliziran. Ko da imate auto točno po mjeri. Samo još bolje :D
Naravno, još je važnije da ona tri dijela tijesta podijelite, širite prijateljstvo, mir, ljubav i sve ostale stvari koje nam žele i sve filmske zvijezde i natjecateljice za miss, a ja vam kažem da ga spremite jer je fin, sočan i nadasve moćan :)))



Sastojci:
Subota:
  • 250 g oštrog brašna
  • 250 g šećera
  • 250 ml mlijeka (na sobnoj temperaturi)
Sastojke pomiješajte drvenom kuhačom, tijesto neka stoji na sobnoj temperaturi u staklenoj ili keramičkoj, porculanskoj posudi, pokriveno kuhinjskom krpom. Miješajte ga samo drvenom kuhačom.
Nedjelja:
Samo promiješajte drvenom kuhačom.
Ponedjeljak:
Samo promiješajte drvenom kuhačom.
Utorak:
  • 250 g šećera
  • 250 ml prokuhanog i ohlađenog mlijeka
Tijestu koje ste napravili u ponedjeljak, dodajte ove sastojke, ali nemojte miješati!  Šećer i mlijeko samo dodajte na tijesto.
Srijeda:
  • 250 g brašna
Tijestu kojemu ste u utorak dodali šećer i mlijeko, sada dodajte brašno i nemojte miješati!
Četvrtak:
Tijesto samo promiješajte drvenom kuhačom.
Petak:
  • 250 g brašna
  • 250 g šećera
  • 250 ml mlijeka
Sve sastojke dodajte tijestu i promiješajte kuhačom. Tijesto zatim podijelite na 4 dijela, 1 dio zadržite za sebe, a ostala 3 podijelite u ponedjeljak uz napomenu da se tada kreće s postupkom od utorka nadalje.
Subota:
  • 250 g brašna
  • 250 g šećera (ja sam stavila samo 50 g brašna!)
  • 250 ml ulja
  • 3 jaja (izmutite ih pjenjačom)
  • prstohvat soli
  • cimet
  • đumbir
  • žličica praška za pecivo
  • ekstrakt vanilije
Onom dijelu tijesta koje ste odvojili za sebe, dodajte ove sastojke.  Sve pomiješajte kuhačom i, po želji, dodajte sve ono što volite u kuglofu (oraščiće, voće, sjeckanu čokoladu...). Ja sam smanjila količinu šećera jer mi je u originalu bilo dosta slatko.
Ja sam dodala:
  • 100 g višanja (preporučam, kuglof je puno sočniji)
  • 100 ml soka od višanja (također preporučam)
  • 3 žlice kokosovog brašna
  • korica jednog limuna
  • 50 g brusnica
  • žlica konjaka
Smjesu istresite u namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof, pecite otprilike 30 minuta na 180°C.




                                                                              ***
Ingredients:
Saturday:
  • 250 g all purpose flour
  • 250 g sugar
  • 250 g milk (room temperature)
Stir the ingredients to combine. Always stir with a wooden spoon and leave the batter in a glass, ceramic or porcelain bowl on room temperature. Cover with kitchen cloth.
Sunday:
Stir to combine, use a wooden spoon.
Monday:
Stir to combine, use a wooden spoon.
Tuesday:
  • 250 g sugar
  • 250 ml milk (preheat the milk and then let it cool to room temperature)
Add these ingredients to the batter but do not stir to combine.
Wednesday:
  • 250 g flour
Add the flour to the batter, do not stir to combine.
Thursday:
Stir to combine, use a wooden spoon.
Friday:
  • 250 g flour
  • 250 g sugar
  • 250 ml milk
Add these ingredients to the batter and stir with a wooden spoon. Then divide the batter into 4 parts - keep 1 part for your bundt cake, and share the remaining 3 parts with friends or family on Monday.  That`s why it`s called the Pass it on bundt cake :)
Saturday:
  • 250 g flour
  • 250 g sugar (I only used 50 g!)
  • 250 ml cooking oil
  • 3 eggs (beaten)
  • a sprinkle of salt
  • cinnamon
  • ginger
  • 1 teaspoon baking powder
Add all of these ingredients to the part of the batter you kept for yourself. Stir everything to combine and, once again, use a wooden spoon.
And now here comes the fun part, you can add almost any ingredient you want to your bundt cake batter (all kinds of nuts, chopped chocolate, dried or fresh fruit...)
I added these:
  • 100 g cherries
  • 100 ml cherry juice
  • 50 g coconut
  • 50 g candied cranberries
  • zest of 1 lemon
  • 1 tablespoon brandy
Pour batter into prepared pan and bake on 180°C for about 30 minutes.

28 comments:

  1. Zaista posebna ideja. Doduše, kako sam ja po prirodi "brza" osoba, ovo stajanje i samo miješanje sigurno bi me izludilo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa da, treba zaboravit na ovaj kolač na tjedan dana, inače je bolje radit nešto što se odmah peče :D

      Delete
  2. Wow, vrijeme mu je ocito najvazniji sastojak...a sve sto zahtijeva vrijeme , mora biti dobro!

    ReplyDelete
  3. zanimljiva ideja a sviđa mi se i ovo sa dijeljenjem. i samo mislim kako bi moji "slinili" nad njim cijeli tjedan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma ja mislim da ta nestrpljivost prođe nakon što se umiješaju prvi sastojci, ionako je to samo smjesa koja mora stajati. Nakon tjedan dana počinje uživancija kad se kombiniraju okusi. Hvala! :)

      Delete
  4. stvarno divno izgleda, moram probati

    ReplyDelete
  5. jako zanimljiv recept, i stvarno prekrasno izgleda. bravo za trud

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, baš sam ga zato i objavila, 4 kolača u jednom :D Hvala!

      Delete
  6. Davno sam radila kruh prijateljstva i sjećam se da je bio odličan. Kasnije nikako da se dočepam početnog dijela. Nemaš pojma koliko si me razveselila ovim receptom, odnosno onim početnim dijelom. Jedva čekam subotu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eto ni ja prvo nisam znala početni dio, kasnije sam ga potražila i zbilja je ispao fin kolačić. Hvala :)

      Delete
  7. Ja sam uvek volela da dobijem taj kolač!
    Divna ti je ideja da ga objaviš!
    Baš to što kažeš, svako napravi drugačiji i baš se možeš igrati sa sastojcima. Tvoj predlog je jako slastan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To mi je najdraže, kolač nikad nije isti, uvijek se mogu dodati sastojci koje imaš taj čas kod kuće. Hvala Nevena, hugs&kisses :)

      Delete
  8. Stvarno super ideja, a ja moram priznati da nikad prije nisam čula za ovaj kolač.
    Jako mi se sviđa koncept i obavezno ću to isprobati s frendicama. :)
    Samo me par sitnica zanima.
    Tijesto se sve ove dane drži u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi?
    Kad dam tijesto frendicama one mu dodaju sve sastojke od utorka kao da kreču ispočetka?
    A ako se nekome ne da dalje dijeliti kolač može ga i samo dovršiti kao što je navedeno u receptu za subotu, jeli tako?
    Znam da se to krši s konceptom kolača, ali treba uzeti u obzir i tu mogućnost. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tijesto se sve dane drži na sobnoj temperaturi, pokriveno krpom, salvetom, maramicom...
      Kad ga u ponedjeljak podijeliš frendicama, one kreću s dodavanjem sastojaka od utorka i peku kolač u subotu, da.
      I da, kolač se može ispeći cijeli ako se nekome ne da dijeliti, naravno. Samo onda predlažem da se podijeli na nekoliko dijelova, tj da se napravi više kolača. Jer, kad se u tu jednu četvrtinu još dodaju sastojci za subotu + dodaci po želji, ispadne dosta velika količina. Jedino što još nisam probala da već u samom početu smanjim količinu početne smjese pa da kasnije, iz dana u dan dodajem i manje sastojaka. Onda bi vjerojatno bilo taman za samo jedan ili dva kolača.
      I shvaćam to zadnje pitanje, jer zbilja ponekad ne znaš više ni kome da ga udijeliš, ne da se svima peći kolače :D

      Hvala ti :)

      Delete
  9. nikad nisam taj kruh radila ali sam naravno čula za njega.
    baš je lijep

    ReplyDelete
  10. Ovo mi je totalno interesantno sa ovim receptom i samim konceptom,moram priznati da ga nisam nikada probala,a baš bih voljela:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eto, uživaj ako ćeš probati i hvala! :)

      Delete
  11. Luce muy bello y rico tu pastel es una verdadera delicia me encanta quiero uno para mi desayuno ,abrazos y abrazos.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A mi también me gusta para el desayuno, con una taza de té o café. Gracias por tu comentario :)

      Delete