Blog has moved, searching new blog...

expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sunday 11 August 2013

Domaći likeri - ruža, kadulja i Jägermeister / Homemade liqueurs - rose, sage & Jägermeister

 
 
Ni rakije ni likere nisam previše voljela - gotovo nikad. No, posljednjih nekoliko dana degustiram ih svakodnevno. I da, osjećam se kao u prodavaonici slatkiša: možda zbog šarenila, a možda i zbog veselja koje slijedi nakon što se isproba nekoliko likera odjednom. :)
Ima ih još, ali ovo su 3 veličanstvena - best off likera koje sam probala. I moj odabir za bilo koju priliku :)

 Za ove je likere važno da koristite neprskano bilje, a za liker od ruže pokušajte naći mirisne ruže jakih boja latica. Vodu možete, a i ne morate dodavati u likere (ali s malo vode lagano se ublaži okus rakije), a količinu šećera možete smanjiti (ako volite manje slatko) ili povećati (ako volite jako slatke likere). Rakija također mora biti što kvalitetnija - najbolja je loza, no može biti i rakija od šljive, ali iznimno kvalitetna da ne prevlada okus rakije. Ja sam koristila domaću rakiju s otprilike 40% alkohola.


Liker od ruže





1 l rakije
150 g ružinih latica
700 kristal šećera (možete staviti i manje ili više)
200 ml vode (ili količina po želji)
 
 
U širu i veću staklenku stavite šećer, na njega latice i sve zalijte rakijom, pa dodajte vode. Ne morate miješati. Staklenku čvrsto zatvorite i stavite na direktno sunce (najbolje na balkon ili terasu). Ostavite tako 30 dana - u međuvremenu nemojte miješati ni dirati, šećer se mora otopiti sam. Kad se sav šećer otopi (možda će trebati i više vremena), procijedite i spremite liker u boce.
Najbolji je kad se posluži hladan.
 
Liker od kadulje


   
1 puna šaka svježe kadulje
1 l rakije
100 ml vode
500 g šećera
  
Uberite kadulju (trebat će vam otprilike jedna šaka svježe kadulje), ali pripazite da je čista, da nije rasla preblizu ceste. U veću staklenku stavite šećer. Na šećer stavite kadulju i ulijte rakiju i vodu. Nemojte miješati nego staklenku zatvorite i stavite na sunce. Tako neka stoji barem 30 dana (šećer se mora sam otopiti).
Gotovi liker poprimit će zelenu boju, samo ga procijedite i spremite u boce. Najbolji je kad se posluži hladan.
 
Domaći Jägermeister
 
 
10 zelenih oraha
500 g šećera
1 žličica  mljevenog cimeta
5 klinčića
1 šaka svježeg pelina
4 šnite limuna
1 l rakije
 
 
Orahe (zelene, ne zrele) lagano istucite tako da im pukne kora. U veću staklenku stavite šećer, orahe, cimet, klinčić, pelin, limun i prelijte rakijom. Staklenku zatvorite i stavite na direktno sunce, neka tako stoji 6 tjedana - nemojte ništa miješati. Šećer se mora sav otopiti, zatim procijedite liker i spremite ga u boce. 
 
***
 
Rose Liqueur
 
1 l plum or grape brandy
150 g rose petals
700 g sugar
200 ml water
 
Put sugar, rose petals, water and brandy in a large glass jar. Don`t stir, just close the jar and leave it in the sunlight for 30 days, or until the sugar completely dissolves. When the liqueur is done, strain it and pour into bottles. It`s best when served cold.
 
Sage Liqueur
 
1 l plum of grape brandy

 1 fistfull of fresh sage
100 ml water
500 g sugar
 
Put sugar, sage, water and brandy in a large jar. Close the jar and leave it in sunlight for 30 days or until the sugar dissolves. When the liqueur is done, strain it and pour into bottles. It`s best when served cold.
 
 
Homemade Jägermeister 
 
1 l plum or grape brandy

 10 green walnuts
500 g sugar
1 teaspoon ground cinnamon
5 cloves
a fistfull of fresh wormwood
4 slices of lemon
 
 
Cut the walnuts. Put the sugar, walnuts, cinnamon, cloves, wormwood, lemon and brandy in a large jar. Close the jar and leave it in the sunlight for 6 weeks or until the sugar dissolves. When the liqueur is done, strain it and pour into bottles. 
 


23 comments:

  1. Imam puno dvorište kadulje!
    Samo da nabavim dobru radžu i mislim da imamo dobitnika:)
    MMMMm već zamišljam zimske večeri pored kamina i čašica likera! Probavam!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daaaa, ako imaš kadulju, isprobaj. Meni je taj najbolji ;) Ili sam možda tako luda za kaduljom. Ne znam, al ova zelena boja je zamamna :)))))

      Delete
  2. Oh, bozanstveni i biljezim stranicu...Divne boje likera!

    ReplyDelete
  3. Sva tri bih rado probala. A ti gotovo svakodnevno probas, ha? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paaaa ne baš svaki dan, ali... još su novi, svježi, uzbudljivi, pa se moraju isprobavat :D
      Hvala na komentaru ;)

      Delete
  4. Za mene je ovo novina jer nisam imala prilike da probam ovakve likere, a izgledaju zaista fantastično!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, Suzana, evo kao što vidiš, fini su i lako se spremaju :)

      Delete
  5. :)) Stvarno odlicno izgledaju, pa ti si otvorila pravu malu manufakturu, hihihi... cin-cin!:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh ima ih još :D Ali ove sam odabrala za post, ipak su malo drukčiji od višnjevca i sličnih likera .) Hvala :*

      Delete
  6. Luda sam za domaćim likerima pa bih rado probala čašicu svakog od ovih :)

    ReplyDelete
  7. Anja kao i uvek, puno toga finog kod tebe. ♥
    Inače, imenovala sam te za novu igricu.... http://a-sada-olja-kuva.blogspot.com/2013/08/blogeri-se-igraju_9598.html

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. Yeah, I know it`s hard, but I recommend the sage liqueur :)

      Delete
  9. spremam se napraviti liker od kadulje jer je imam doma
    a ovaj od ruže mi se vrlo sviđa, samo nikad nisam sigurna na kave ruže se točno misli, jer ja imam doma stvarno razne vrste, jel ima razlike?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nina, nema veze kakve ruže koristiš. Ja sam stavljala sve vrste i sve boje, samo neka budu nešpricane i mirisne.
      Sretno! :)

      Delete
  10. glasam za orahovacu ! To je moj omiljeni liker...niakda nisam ni probala taj od ruze...da li je moguce da mirise na ruzu ? mora da je divno...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hm, to je dobro pitanje, miris je cvjetni, ali više po likeru, i tek kad se malo popije osjeti se ruža. :)

      Delete
  11. Ni ja nikad nisam baš isprobavala likere ali kad vidim tvoje fotkice sve bi ih probala :)

    ReplyDelete